5 alternativer til Kaffe
5 alternativer til Kaffe
I Danmark er kaffe forbundet med hygge, og der er altid en undskyldning for at tage en kop kaffe mere. Faktisk har Danmark en solid fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan. Søvnbesvær kan være tegn på, at du drikker for meget kaffe. Hvis du døjer med det, og hvis du drikker meget kaffe, kan du med fordel finde alternativer til kaffen.
Drikker du mere end 3-4 kopper dagligt, kan du supplere med andre drikke, og vi har fundet 5 alternativer til kaffe lige nedenunder.
Spring til afsnit
Kan man drikke for meget kaffe?
Har du nogensinde undret dig over, om der findes et anbefalet indtag af kaffe? Kaffe indeholder som sagt koffein, og kan det være farligt at indtage for meget koffein? Det har vi kigget nærmere på, og faktisk er der lavet rigtig mange undersøgelser om kaffe. Netop herhjemme holdes der skarpt øje med kaffeforbruget, da vi er i top 5 over de mest kaffedrikkende lande.
Der er endnu ikke lavet fyldestgørende undersøgelser, der viser at for store mængder kaffe kan virke skadeligt for kroppen. Dog er der visse bivirkninger, der understøtter teorien om, at 3-4 kopper kaffe om dagen er nok.
Bivirkninger ved for meget kaffe
- Hjertebanken
- Uro i kroppen
- Hovedpine og kvalme
- Søvnløshed og rastløshed
Sådan påvirker kaffe din krop
Kaffe indeholder koffein og en lang række andre stoffer, der påvirker dit nervesystem, stofskifte og kredsløb. Det er koffeinen der virker opkvikkende, og får pulsen og blodtrykket til at stige. Når du begynder at drikke kaffe vil omsætningen af fedt og sukker sættes i gang, men din krop vænner sig hurtigt til daglig kaffe, og dermed aftager en del af virkningerne med tiden.
Man regner med, at en almindelig kop indeholder cirka 100 mg koffein, som optages af kroppen inden for en time, hvorefter det udskilles over de følgende timer (timerne, afhænger af kofffeinindholdet, kaffetilvænning og din krops evne til at udnytte energien).
Gravid eller angst?
Der er lavet undersøgelser om kaffedrikning hos gravide kvinder. Her ligger anbefalingerne på maksimum tre kopper om dagen. Samtidig kan koffeinen forstærke symptomerne på angst – da koffeinen kan give ekstra uro i kroppen og sindet.
5 alternativer til kaffe
Har du brug for noget varmt i løbet af dagen, eller starter du altid din dag med en kop kaffe? Så kan du måske i ny og næ skifte den koncentrerede kaffe ud, med en af nedenstående alternativer til kaffe. Vi har samlet 5 alternativer til kaffe, både med og uden koffein:
1. Matcha te
I modsætning til almindelig grøn te, drikker du i matcha teen selve bladene, da det er disse der er pulveriseret helt fint. Matcha te smager som grøn te, men ikke nær så bittert. Man kan med fordel tilsætte fx vanilje, mandelmælk eller ingefær til teen, ligesom i latte og cappucino, kan pulveret bruges som espresso.
Koffein i Matcha
Matcha indeholder mere koffein end andre grønne teer, da bladende pulveriseres under fremstillingen, og bibeholder de aktive stoffer. Der findes omkring tre gange så meget koffein i matcha teen i forhold til i almindelige teformer.
Matcha indeholder en moderat mængde koffein på 70 milligram per kop, hvilket er omkring to tredjedele af mængden i en regelmæssig kop kaffe.
2. Yerba Mate
Denne tesort minder meget om den grønne te, men indeholder stimulanterne koffein, theobromin og theophyllin. Theophyllin kan være med til at udvide luftvejene. Teobromin kan virke muskelafslappende, og hjælper din krop med at slappe af. Theobromin kendes også som et mildt stimulerende middel, og kan virke opkvikkende. Mens koffein giver rastløs energi, får man et mere stabilt og positivt energiniveau af theobromin.
Blandes den varme yerba mate te med soyamælk, kanel og muskatnød, får du en lækker varm chai te.
Koffein i Yerba Mate
Yerba Mate teen indeholder omkring halvt så meget koffein som kaffe, og koffeinindholdet kan variere fra 45-65 mg koffein pr. kop.
3. Rooibos
Rooibos er en populær drik i Sydafrika, og med dets eksotiske navn følger en klar rød farve og lidt krydret smag. Nogle mener endda, at den krydrede te smager bedre end kaffe.
Koffein i Rooibos
Rooibos er helt fri for koffein, så ønsker du en gang for alle at slippe af med dit koffeinforbrug, er dette et godt alternativ at starte med.
4. Kombucha
Kombucha teen er en fermenteret drik bestående af sort te og sukker, der gæres og får en let syrlig og brusende smag. Den indeholder en koloni af bakterier og gær, der er ansvarlige for at starte fermenteringsprocessen. Kombucha har et lavt sukkerindhold, fordi sukkeret omdannes til alkohol, organiske syrer og andre næringsstoffer.
Koffein i kombucha
Selvom drikken starter ud med at have et forholdsvist højt indhold af koffein og sukker, omdannes dette i gæringsprocessen til forskellige aminosyrer og probiotika. Du vil ende ud med at have et koffeinindhold der svarer til 24 mg pr. kop, hvilket er omkring halvdelen af det du finder i yerba mate og matcha te.
5. Oolong te
For kendere og tenørder er oolong nok den allermest eftertragtede type te. Oolong kan godt minde om sort te, men oolong er kun halvt fermenteret i modsætning til den sorte te. Det betyder, at iltningsprocessen stoppes halvvejs, hvorfor oolong bliver mildere i udtrykket, og betegnes som en mellemting mellem sort og grøn te.
Oolong te siges at have gode egenskaber for fordøjelsen, da den kan sætte forbrændingen op.
Koffein i Oolong te
Oolong te har den egenskab, at den aldrig bliver bitter, fordi den ikke indeholder særlig meget koffein. Koffeinindholdet i en kop oolong te svarer til ca. 15% i forhold til en kop kaffe, hvilket giver et cirka koffeinindhold på 15-20 mg koffein, alt efter teens kvalitet og fermentering.