Grønkål – 5 opskrifter med den populære Helsefood
Grønkål – 5 opskrifter med den populære Helsefood
Grønkål er bedst kendt som vintergrøntsag og tilbehør til julemaden, men den robuste, bladgrøntsag har i de seneste år fået en central plads indenfor helsekostverdenen.
Grønkål kan bruges til at friske enhver salat op, i supper, diverse gryderetter og som en snack.
Grønkål har en stærk og karakteristisk smag af kål, og så er den en kilde til fibrer.
Spring til afsnit
Hvad er grønkål?
Grønkål er en grov grøntsag, der med sine bølgede mørkegrønne blade giver dig en sprød og velsmagende oplevelse. Grønkål er en stærkt basisk plante, der hjælper med at stabilisere syre-base forholdet i en syreholdig kost. Derfor har Helsebixen samlet 5 lækre og velsmagende opskrifter med Grønkål.
1 – Grønkålssalat med gedeost, blåbær og Mango
Ingredienser
- 200 g ribbet grønkål
- 1 tsk. salt
- En god håndfuld pinjekerner
- 1 håndfuld blåbær
- 100 g blød gedeost eller fetaost
- 1 Mango
Vinaigrette
- 1 spsk. æbleeddike
- 1 tsk. flydende honning
- 3 spsk. olivenolie
- 1 spsk. grov dijonsennep
Tilberedning – 30 minutter – 4 personer
- Kålen snittes fint.
- Salten drysser over og kålen krammes godt til den falder lidt sammen
- Pinjekernerne ristes gyldne på en tør pande
- Mangoen skæres i skiver
- Vend grønkål sammen med mango, smuldret gedeost, blåbær, og pinjekerner.
- Rør eddiken med honningen, sennepen, og olivenolie til en Vinagrette og hældes over salaten
2 – Grønkålschips til den hurtige sult
Ingredienser
- 5 blade grønkål
- 4 spsk olivenolie
- Groft salt og lidt Peber
- Du kan evt. pifte chipsene op ved at drysse parmesanost over
Tilberedning – 15 minutter – 4 personer
- Grønkålen renses grundigt og bladene skæres i grove stykker
- Grønkålen vendes i olivenolien, salt og peber. Drys evt med parmesanosten
- Chipsene lægges på en bageplade i et tyndt lag
- Bages i ovnen i 10-15 minutter ved 170 grader
- Vigtigt at du tjekker chipsene løbende, da de hurtigt kan blive brændte.
3 – Grønkålssuppe med Chili til de kolde aftener
Ingredienser
- 100 gram parmaskinke
- 200 g grønkål
- 2 Spsk jomfruolienolie
- 6 dl hønsebouillon vand
- 1⁄2 tsk stødte, tørrede chiliflager
- 1 fed hvidløg
- havsalt og friskkværnet sort peber
- Kan pyntes med lidt frisk chili eller friske ærteskud
Tilberedning – 35 min – 2 personer
- Tomaterne bages ved 190 °C i 10 minutter
- Grønkålen renses, og midterstrengen skæres væk
- Bladene skæres i mindre stykker
- Bouillonen koges op i en stor gryde, kom grønkål ved og kog i 5 minutter
- Blend suppen med chili, presset hvidløg og lidt jomfruolivenolie
- Steg parmaskinken på panden, til den er sprød
- Smag suppen til med salt og peber og evt. mere chili
- Anret suppen med den knasende parmaskinke og ærteskud
4 – Dejlige grønkålsboller til madpakken
Ingredienser
- 150 g Frossen hakket grønkål
- 2dl Vand
- 50 g Gær
- 1 spsk salt
- 0,5 dl Rapsolie
- 200 g A38, Tykmælk
- 200 g Durumhvedemel
- 300 g Hvedemel
Tilberedning
- Spinaten tøes op i en gryde ved svag varme
- Gæren røres ud i lunkent vand
- Tilsæt salt, rapsolie og tykmælk
- Kom grønkålen ved, og rør rundt
- Tilsæt durumhvedemel og hvedemel, og rør dejen til en ensartet masse. Dejen skal være klæg
- Lad dejen hæve 30 minutter et lunt sted, tildækket med et fugtigt klæde.
- Tænd ovnen på 180º ved almindelig ovn og på 200º ved varmluft
- Form boller med 2 skeer på en bageplade med bagepapir
- Bag spinatbollerne i ca. 15-18 minutter
5 – Grønkålsjuice til dine slow mornings
Ingredienser
- 1 stort grønkålsblad uden stilk
- 1 En stor håndfuld spinat
- 1 knold frisk ingefær
- Saften af ½ lime
- 2 isterninger
- 1 dl æblejuice
Tilberedning
- Kom alle ingredienserne i en blender
- Blend ingredienserne til juicen er helt “smooth” og tynd.
- Smag til, og drik den med det samme
Vi håber de 5 opskrifter har inspireret jer, og givet jer lyst til at eksperimentere med grønkål. Der er ikke grænser for hvor man kan bruge kålen, og det er netop det der gør grønkål til sådan en god og populær grøntsag.