A vitamin – din komplette guide
A vitamin – din komplette guide
A-vitamin er det første vitamin i rækken af vitaminer, men måske et af dem de fleste ikke ved så meget om. Hvad er A-vitamin? Hvad er A-vitamin godt for? Får vi danskere generelt nok A-vitamin? Hvilke fødevarer indeholder A-vitamin?
Alt dette og meget mere kan du læse om i dette dybdegående blogindlæg omkring A-vitamin.
Spring til afsnit
- Hvad er A-vitamin?
- Har du mangel på A-vitamin?
- Hvor meget A-vitamin?
- Hvad hjælper A-vitamin på? 6 beviste egenskaber og funktioner ved A-vitamin
- 1. A-vitamin bidrager til normal omsætning af jern
- 2. A-vitamin bidrager til normale slimhinder
- 3. A-vitamin bidrager til at vedligeholde en normal hud
- 4. A-vitamin bidrager til at vedligeholde et normalt syn
- 5. A-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion
- 6. A-vitamin spiller en rolle i cellespecialiseringsprocessen
- A-vitamin i kosten
Hvad er A-vitamin?
Du får først lige en hurtig introduktion til A-vitaminet, som i øvrigt er et fedtopløseligt vitamin. A-vitamin er mest kendt for at bidrage til dit syn, et normalt fungerende immunforsvar, en normal vækst og velfungerende slimhinder. Sidst, men ikke mindre vigtigt, er det essentielt for din forplantningsevne. Med det på plads, kan vi fortsætte med at gå endnu mere i dybden.
Er A-vitamin bare A-vitamin, eller er der mere i det?
Jo, jeg er glad for, at du spørger. Det er det nemlig ikke bare. A-vitamin kan brydes yderligere op.
Der er to slags A-vitaminer:
- Retinoider
- Karotenoider
Der er retinol, retinal og retinsyre (retinoider) som du får fra animalske fødevarer – af disse er retinol den mest essentielle. Derudover er der også karotener, hvoraf beta-karoten nok er den du har hørt om, som også er den vigtigste.
Fælles for disse former er, at de alle kan omdannes til retinol i kroppen, som er formen med de brugbare funktioner.
Modsat mange andre vitaminer og mineraler, så lagres A-vitamin forholdsvist længe i kroppen. Det er derfor ikke altid nødvendigt at få tilført det dagligt. Medmindre du er i underskud, eller har særlige skavanker, som kræver det.
Har du mangel på A-vitamin?
A-vitamin mangel ses kun meget sjældent i Danmark, da der er A-vitamin i rigtig mange af de fødevarer, vi spiser dagligt som eksempelvis mælk, smør og de klassiske grøntager som gulerødder og peberfrugt.
Normalvis er det følgende, som er i risiko for A-vitamin mangel:
- Alderdom
- Ensidig kost og underernæring
- Sygdomme og medicin, der nedsætter optagelsen af fedt
- Sygdomme, eksempelvis i lever og tarm, som påvirker optagelsen af næringsstoffer
Symptomer på A-vitaminmangel
Et af de hyppigste symptomer og indikatorer på mangel af A-vitamin er en hæmmet bekæmpelse af sygdomme – det vil sige, at du har sværere ved at komme over bakterietilstande end normalt.
Ydermere kan en af symptomerne også være et dårligere syn i mørke (natteblindhed), da A-vitamin kan have en indflydelse på dit syn. Slutteligt kan tør hud også være et tegn på A-vitamin mangel – tør hud kan dog også skyldes et væld af andre ting.
I sidste ende er det din læge, som kan afklare, om du har mangel på A-vitamin ved at tage en blodprøve og måle indholdet af retinol.
Hvor meget A-vitamin?
Det er vigtigt, at man ikke får for meget A-vitamin, da der kan opstå alvorlige bivirkninger. Samtidig kan A-vitamin mangel også give gener. Derfor er det vigtigt at holde sig til det anbefalede daglige indtag af A-vitamin tilskud.
Generelt i Danmark er det meget sjældent, at personer med normale og varierede kostvaner får mangel på A-vitamin. Man kan dog risikere at få for meget, hvis man spiser en meget fed kost med bl.a., virkelig meget lever eller tager kosttilskud med et indhold af A-vitaminer. Man skal dog op over 100 mg på én gang før det er farligt.
For at give et overblik har vi nedenfor informeret dig omkring det anbefalede daglige indtag af A-vitamin.
Anbefalet dagligt indtag af A-vitamin
Børn i alderen 1-10 år anbefales et dagligt indtag på 400 mcg.
Voksne og unge over 11 år anbefales et dagligt indtag på 800 mcg.
Er der bivirkninger ved for højt et indtag af A-vitamin?
Først skal det lige nævnes, at beta-karoten omdannes efter behov i kroppen til retinol. Så hvis du udelukkende indtager beta-karoten er der altså ikke risiko for en overdosis, hvis din krop ellers fungerer som den skal.
Normalt er en overdosis af A-vitamin ikke noget du skal være bekymret for. Der er dog det med A-vitamin, at det er fedtopløseligt, hvilket gør at det ikke bare kan udskilles gennem urinen.
Du skal op over en dosis på 100 mg på én gang før det er farligt. Her kan følgerne være krampe, trykken for hovedet og kvalme.
Indtager du igennem en længere periode en daglig dosis på omkring 15 mg, kan du også opleve ovenstående symptomer. Det hører dog til sjældenhederne, at folk får for meget A-vitamin.
OBS: Ved stærkt nedsat nyrefunktion frarådes det på det kraftigste at tage et tilskud af A-vitamin.
Hvor meget A-vitamin må gravide få?
Gravide og ammende skal være ekstra opmærksomme på ikke at få for meget A-vitamin. Derfor bør gravide ikke indtage en større dosis af tilskud med A-vitamin, udover det indhold som er i almindelige vitaminer til gravide, og det de får gennem kosten. Da A-vitamin er fedtopløseligt, kan det udskilles med modermælken, og der er derfor en risiko for overdosis til dit barn.
Ønsker du som gravid og/eller ammende at opnå A-vitamins effekt på huden i ansigtet, kan du med fordel købe ansigtspleje, som indeholder A-vitamin.
Hvad hjælper A-vitamin på? 6 beviste egenskaber og funktioner ved A-vitamin
Nu er der ovenfor blevet nævnt nogle af de funktioner A-vitamin har, men hvordan virker A-vitamin? Det får du svar på i det følgende afsnit. Vi har listet de 6 egenskaber overskueligt op – med en kort forklaring til hver.
1. A-vitamin bidrager til normal omsætning af jern
Jern har den funktion at den transporterer ilt rundt i kroppen. Derved sørger jern for, at du ikke bliver udmattet og træt. Jern vedligeholder desuden også den normale stofomsætning.
A-vitamin er essentielt for, at kroppen kan omsætte jern optimalt. Uden A-vitamin kan kroppen altså heller ikke få gavn af de gode egenskaber ved jern.
2. A-vitamin bidrager til normale slimhinder
Slimhinder kan betegnes som den indre hud og er et beskyttende lag, som blokerer mod bakterier og snavs. Vi har slimhinder overalt i kroppen – næse, mund, luftrør, øjne osv.
A-vitamin spiller en vigtig rolle for, at dine slimhinder er velfungerende.
3. A-vitamin bidrager til at vedligeholde en normal hud
Som nævnt ovenfor har A-vitamin indflydelse på velfungerende slimhinder og disse har også påvirkning på din hud. I kombination A-vitaminens andre egenskaber såsom at stabilisere hudvævet, holdes din hud derved smidig og ”ung” indefra ved indtag af kosttilskud med A-vitamin.
Udover at kosttilskud med A-vitamin har indflydelse på huden, kan du også finde A-vitamin i hudpleje. A-vitamin i ansigtspleje kan bidrage til at afhjælpe problemer med uren hud, rynker og pigmentpletter fra solskader. Desuden hjælper A-vitamin i hudpleje med med at forbedre hudens struktur og har en virkning på tør hud.
4. A-vitamin bidrager til at vedligeholde et normalt syn
A-vitamin og rodopsin er vigtigt for et godt syn – specielt evnen til bare at kunne se nogenlunde om natten. Det er bl.a. derfor A-vitamin mangel kan medføre natteblindhed.
5. A-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion
A-vitamin bidrager derudover til et normalt fungerende immunforsvar, da det i kombination med andre vitaminer kan holde bakterier på afstand.
6. A-vitamin spiller en rolle i cellespecialiseringsprocessen
Cellespecialisering er den proces, som ændrer celler til at udføre en bestemt opgave i kroppen. Det er også kendt som celledifferentiering.
Selvom man ikke hører så meget om A-vitamin, så er det stadig vigtigt for kroppens mange systemer. Det vidner de 6 nyttige egenskaber ovenfor om.
A-vitamin i kosten
Du finder A-vitamin i animalske produkter som lever, fisk, ost, æg og mælk og i vegetabilske produkter som gulerødder, grønkål, spinat, tomater og peberfrugt. Nedenfor har vi listet fødevarer, som har indhold af A-vitamin.
Fødevarer med indhold af A-vitamin
For A-vitamin angives der værdier for de A-vitamin aktive stoffer, retinol og bete-caroten. Den samlede A-vitaminvirkning er beregnet som retinol ækvivalenter forkortet til RE.
1 retinol ækvivalent (RE) = 1 mcg retinol / 12 mcg beta-caroten
10 fødevarer der indeholder A-vitamin:
Mængden af A-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Levertran: 60000 RE
– Hyben: 950 RE
– Gulerod: 917 RE
– Mælkebøtteblade: 750 RE
– Krabbe: 650 RE
– Æggeblomme: 606 RE
– Fløde 50%: 443 RE
– Grønkål: 421 RE
– Spinat 349 RE
– Ost: 245 RE
Kilde: www.frida.fooddata.dk
Normalt ligger alle slags lever rigtig højt i indholdet af A-vitamin (retinol). Vi har blot nævnt den form for lever med det højeste indhold for at give en varieret liste.