Acaibær

Acai – bliv klogere på det lille bær

Acai – bliv klogere på det lille bær

Du har måske lagt mærke til det lille mørke bær i diverse kosttilskud og i helsebutikker? Det er der en grund til, for dette lille bær har en spændende næringsprofil, og så smager det tilmed af chokolade. Bliv klogere på dets oprindelse, næringsindhold og hvordan du kan bruge bærret i madlavningen.

Hvad er Acai?

Acai som udtales “a-sej-i” ligner til forveksling blåbær og solbær. Acaibær smager af en blanding mellem chokolade og brombær. Det kan faktisk være svært at tro, at så lille et bær kan indeholde så meget smag og karakter, men det er en helt anderledes og unik smagsoplevelse.

Historie og oprindelse

Acai vokser vildt i toppene af palmetræerne af samme navn (Acaipalmen) i Amazone regnskoven. Bærerne vokser i store klaser fra 500-900 bær pr. klase. I Brasilien har de kendt til bærerne i over 100 år. Bærret har været en vigtig fødekilde i både Brasilien men også Surinam og Colombia.

Acai Palme

I Danmark kan vi ikke få friske acaibær – og det er der en helt naturlig årsag til. Hvis de skal spises friske, skal de være spist inden 24 timer fra de er plukket. Derfor får vi dem frysetørret i bl.a. pulverform eller kapsler.

Næringsindhold i acai

Undersøgelser er stadig i gang – derfor er der ingen helt klare udmeldinger om næringsindholdet i bærerne. Derved er der ingen dokumenterede sundhedsfordele. Men undersøgelserne viser dog, at bærerne indeholder en lang række stoffer som gør at bærerne adskiller sig fra andre bær.

Der hvor bærerne specielt adskiller sig fra andre bær er på deres fedt procent. Faktisk er omkring 50% af bærret fedt – men 74% kommer fra de sunde umættede fedtsyrer

Omkring 50% af acaibærret består af fedt – 74% kommer fra de umættede omega fedtsyrer

Acai bær indeholder også fiber. Omkring 14 gram fiber pr. 100 gram finder du i acai pulveret.

Produkter med Acai




Acaibær i madlavningen

Acai madlavning

Der findes rigtig mange måder at tilføje acaibær i madlavningen. Specielt til morgenmaden eller desserter.

Hvis du tilføjer acai i din morgenmad, starter du dagen ud med en fantastisk lækker morgenmad. Tilføj f.eks. pulveret i din yoghurt eller skyr – eller endda i mælken til din havregryn. Er du vild med smoothies er det næsten et must at prøve pulveret heri.

Til kager eller is kan acaibæret med fordel erstattet andre frugter eller blot for at gør din kage ekstra lækker.

Vi er hos Helsebixen altid nysgerrige efter gode ideer :-) Hvordan tilføjer du acaipulveret i madlavningen?

Om
Acai - et sandt powerbær
Artikel Navn
Acai - et sandt powerbær
Beskrivelse
Acai er fyldt med antioxidanter, vitamin A og calcium. Bl.a. indeholder acaibær hele 3-6 gange flere antioxidanter end blåbær - og så smager bærrene endda af chokolade. Med det næringsfyldige indhold har acai en lang række gode egenskaber. Bl.a. bidrager acai positivt til fordøjelsen, understøtter immunforsvaret samt anti aging effekt. Læs meget mere om acaibærerne her.
Forfatter