Vitaminer Og Mineraler

Vitaminer og mineraler – Din komplette oversigt

Vitaminer og mineraler – Din komplette oversigt

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, som er nødvendige for, at kroppen kan fungere, men det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige vitaminer og mineraler der findes, især hvad deres funktion i kroppen er, og om man er i mangel på noget.

Vi har lavet en oversigt over de vitaminer og mineraler der findes, og under hvert mineral eller vitamin finder du en liste over deres egenskaber!

God læselyst! Vi håber, at du finder den viden du leder efter :-)

Vitaminer

A-vitamin

tør hoste

Vitaminet A er et fedtopløselig vitamin, som betyder at du kun kan få gavn af A-vitamin hvis du får det nødvendige fedt igennem din kost. A-Vitamin eksisterer i, kroppen i selve fedtet. Dette gør den for, at kroppen selv kan regulere og gemme til et senere brug. A-vitamin er med til at bidrage til nogle af kroppens vigtigste funktioner.

Egenskaber ved A-vitamin:

  1. Bidrager til at vedligeholde normale slimhinder
  2. Bidrager til at vedligeholde et normalt syn
  3. Bidrager til normal funktion af immunforsvaret
  4. Bidrager til en normal omsætning af jern
  5. Spiller en vigtig rolle i cellespecialiseringsprocessen

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 800 mikrogram om dagen
Barn: 400 mikrogram om dagen

A-vitamin i fødevarer:
Mængden af A vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Levertran: 60000 RE
  • Hyben: 950 RE
  • Gulerod: 917 RE
  • Mælkebøtteblade: 750 RE
  • Krabbe: 650 RE

Symptomer på mangel
Du har en ensartet kost, hvilket kan være resultat af en speciel diæt du følger, som gør at der er bestemt vitaminer som din kost ikke indeholder.
Hvis du får meget alkohol kan det være med til at forøge din mangel på A-vitamin, da alkoholen fjerner de lagret a-vitaminer den gemmer.

Alderdom og graviditet kan også være årsager til en mangel på A-Vitamin, eller hvis din tarm ikke kan optage fedt lige som normalt, kan du også komme i større mangle af A-vitamin, hvilket også kan være et resultat af andet lægemiddel du tager.

Hvis du er i tvivl bør du altid kontakte din lægen. Du bør ikke tage A-vitamin ved nedsat nyre funktion.

Læs alt om A-vitamin lige her >>

B1-vitamin

b vitamin

Vitaminet B1 også kaldet Thiamin, bidrager til en normal hjertefunktion. Vitaminerne hjælper kroppen med at omdanne proteiner og sukkerstoffer til energi. Den er god til at hjælpe med reparation af celler.

Egenskaber ved B1 vitamin:

  1. Bidrager til et sundt hjerte
  2. Bidrager til en normal psykologisk funktion
  3. Medvirker til, at dit nervesystem fungerer normalt
  4. Bidrager til et normalt energistofskifte

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 1,1 mg
Barn: 0,7 mg

B1-vitamin i fødevarer:
Mængden af B1-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Gærekstrakt: 9,3 mg
  • Risklid: 2,75 mg
  • Solsikkefrø: 2,1 mg
  • Hvedekim: 1,45 mg

Symptomer på mangel
Hvis du har et mangel på B1-vitaminet kan dette komme til udtryk ved, at du oplever en nedsat appetit, træthed og koncentrations besvær.

Det kan dog også komme til udtryk hvis du spiser en ensidig kost eller ikke indtager tilstrækkeligt med mad. Oftest ses vitaminmanglen hos personer med spiseforstyrrelser eller hos alkoholikere.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

B2-vitamin (Riboflavin)

Vitaminet B2 eller Riboflavin, har en vigtig del i nervesystemets almindelige funktioner. Ligeledes bidrager B2-vitaminer til at vedligeholde en normal hud og et normalt syn, samt den hjælper kroppen med at omdanne proteiner til energi.

Egenskaber ved B2 vitamin:

  1. Hjælper til en normal og sund hud
  2. Medvirker til at omdanne energi i kroppen
  3. Medvirker til, at dit nervesystem fungerer normalt
  4. Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet
  5. Hjælper til at beskytte dine celler mod oxidativt stress
  6. Bidrager til at vedligeholde dit syn
  7. Medvirker til at vedligeholde dine slimhinder
  8. Understøtter normal omsætning af jern
  9. Bidrager til at bevare dine røde blodlegemer

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 1,4 mg
Barn: 0,8 mg

B2-vitamin i fødevarer:
Mængden af B2-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givnde fødevare.

  • Gærekstrakt: 14.3 mg
  • Gær, tørret: 4 mg
  • Kyllinge lever rå: 3.4 mg
  • Kaffe: 1.36 mg
  • Paté, pålæg: 1.11 m

Symptomer på mangel
Ved mangel på B2-vitaminet eller Riboflavin kan dette resultere i træthed. Ved stor mangel af B2-vitamin, kan du opleve revner i mundvigen og på læberne.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

B3-vitamin (Niacin)

Niacin vitamin b3

Vitaminet B3 bliver også kaldt Niacin. Niacin eller B3-vitaminer bidrager til, at du har et normalt energistofskifte samt vedligeholdelsen af normale slimhinder.

Egenskaber ved B3 vitamin:

  1. Hjælper til en normal og sund hud
  2. Medvirker til at vedligeholde dine slimhinder
  3. Bidrager til et normalt energistofskifte
  4. Medvirker til, at dit nervesystem fungerer normalt
  5. Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet
  6. Bidrager til en normal psykologisk funktion

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 16 mg
Barn: 9 mg

B3-vitamin i fødevarer:
Mængden af B3-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Gær: 43,3 mg
  • Oksehjerte 40,8 mg
  • Kaffe, instant: 25,8 mg
  • Jordnød: 24,2 mg
  • Jordnøddesmør: 21,3 mg
  • Teblade: 21,2 mg
  • Tun i vand: 17,9 mg
  • Peanuts, (ristet og saltet): 16,2 mg
  • Kylling: 13,6 mg
  • Røget laks:13,5 mg

Symptomer på mangel
Det er meget sjældent at dette ses i Danmark. Hvis det skulle blive aktuelt, opleves det ofte ved bl.a. at have en ensidig kost, eventuelt har en leversygdom eller ved alderdom.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

 fresh dairy products

B5-vitamin (Pantothensyre)

Vitaminet B5 eller navnet Pantothensyre, som har en stor betydning for dannelsen af hår, hud og negle. Men B5-vitaminer bidrager også til dannelsen af røde blodlegemer.

Egenskaber ved B5 vitamin:

  1. Bidrager til en normal mental ydeevne
  2. Bidrager til at mindske træthed og udmattelse
  3. Bidrager til et normalt energistoftskifte

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 6 mg
Barn: 2 mg

B5-vitamin i fødevarer:
Mængden af B5-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Gær: 11,0 mg
  • Kalvelever: 8,0 mg
  • Æggeblomme: 4,40 mg
  • Gule ærter: 2,00 mg
  • Champignon: 2,0 mg
  • Torskerogn på dåse: 1,97 mg
  • Sojamel: 1,8 mg
  • Kogt hummer: 1,63 mg
  • Leverpostej:1,6 mg

Symptomer på mangel
Mangel af B5-vitamin ses sjældent, men symptomer på dette er typiske influenza symptomer som kan være træthed, diarré eller hovedpine.

Hvis du spiser en ensidig kost eller ikke indtager tilstrækkeligt med mad, er du i risiko for at udvikle mangel på b-vitaminer. Dette sker oftest hos personer med spiseforstyrrelser eller hos alkoholikere.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

B6-vitamin

Vitaminet B6 bidrager til immunforsvarets almene funktioner. B6-vitaminer spiller en rolle i reguleringen af hormonaktiviteten.

Egenskaber ved B6 vitamin:

  1. Hjælper til en normal og sund hud
  2. Bidrager til en normal psykologisk funktion
  3. Medvirker til, at dit nervesystem fungerer normalt
  4. Bidrager til et velfungerende immunforsvar
  5. Bidrager til at bevare dine røde blodlegemer
  6. Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 1,4 mg
Barn: 0,8 mg

b6 vitamin

B6-vitamin i fødevarer:
Mængden af B6-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Krebs, rå: 2.1 mg
  • Gær, tørret: 2 mg
  • Dild, tørret: 1.71 mg
  • Pistacienød, tørret: 1.7 mg
  • Hvedekim, rå: 1.42 mg
  • Hvedeklid: 1.38 mg
  • Gærekstrakt: 1.3 mg
  • Hvidløg, rå: 1.24 mg

Symptomer på mangel
B6-vitamin mangel ses sjældent her hjemme, men symptomer på mangel af vitaminet vil typisk være kramper, hudforandringer og blodmangel.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

B8-vitamin (Biotin)

Vitaminet B8 også kaldet Biotin har mange bidrager til vedligeholdelse af systemerne i kroppen. Vitaminet har indvirkning på immunforsvaret, stabiliserer blodsukkerbalancen og dermed hjernens normale funktion.

Egenskaber ved B8 vitamin:

  1. Bidrager til en normal funktion af nervesystemet
  2. Bidrager til et normalt makronnæringsstoffer stofskifte
  3. Bidrager til en normal psykologisk funktion
  4. Bidrager til opretholdelse af normal hår
  5. Bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder
  6. Bidrager til opretholdelse af normal hud

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 50 mikrogram
Barn: 8 mikrogram

B8-vitamin i fødevarer:
Mængden af B8-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Ølgær: 80 mg
  • Grise nyre: 32mg
  • Gærekstrakt: 27 mg
  • Svinelever: 27 mg
  • Hvedeklid: 14 mg
  • Hvedekim: 12 mg

Symptomer på mangel
Det er ekstremt sjælendt at være i underskud af Biotin lige som resten af B-vitaminerne her i Danmark fordi vi får tilstrækkeligt igennem vores kost. Men symptomer på det kan være hårtab, træthed, smerter i musklerne, eller depressioner.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

B12-vitamin

B12 vitamin mad
Vitaminet B12 bidrager til vedligeholdelsen af din krops systemer. Det spiller en rolle i dannelsen af røde blodlegemer. B12-Vitaminer bidrager også til at mindske træthed og udmattelse.

Egenskaber ved B12 vitamin:

  1. Spiller en vigtig rolle i celledelingsprocessen
  2. Bidrager til et normalt energistofskifte
  3. Medvirker til, at dit nervesystem fungerer normalt
  4. Bidrager til et velfungerende immunforsvar
  5. Bidrager til at bevare dine røde blodlegemer
  6. Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 2,5 mikrogram
Barn: 1 mikrogram

B12-vitamin i fødevarer:
Mængden af B12-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Okselever rå : 110 mkg
  • Kalvelever rå : 60 mkg
  • Andelever rå: 54 mkg
  • Svinelever rå : 40 mkg
  • Oksenyre rå : 31 mkg
  • Torskelever røget: 22 mkg
  • Krabbekløer konserves: 13.5 mkg
  • Musling kogt: 10.2 mkg

Symptomer på mangel
Dette mangel ses stort set kun hos vegetarer og veganere, det skal dog påpeges at det tager mange år om at udvikle en mangel på vitaminet. Dette gør det fordi kroppen har nemt ved at holde på vitaminet i langtid. Lette symptomer på mangel af B12 kan være blodmangel og demenslignende symptomer hos ældre.

Læs alt om B-vitamin lige her >>

sea-buckthorn-440787_640

C-vitamin

Vitaminet C og jern er nødvendige for kroppens dannelse af én af de 20 aminosyrer, som kroppen bruger til opbyggelse af protein. C-vitamin er vandopløseligt og kaldes også for ascorbinsyrer.

C-vitamin er med til at vedligeholde immunsystemets almindelige funktioner både under og efter fysisk træning. C-vitamin øger optagelsen af jern. Kollagen har betydning for normal fungerende hud, tænder, tandkød, brusk og knogler.

Egenskaber ved C vitamin:

  1. Bidrager til immunsystems normale funktion under og efter intensiv fysisk træning ved et indtag på 200 mg om dagen.
  2. Beskytter dine celler med oxidativt stress.
  3. Hjælper til normalt energistofskifte.
  4. Bidrager til at nervesystemet fungerer som det skal
  5. Mindsker træthed og udmattelse.
  6. Øger optagelsen af jern.
  7. Bidrager til re-genereringen af den reducerede form af E vitamin
  8. Normal dannelse af kollagen, der har betydning for velfungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder og hud.

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 75-80 mg
Barn: 40 mg

C-vitamin i fødevarer:
Mængden af C-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Hyben: 840 mg
  • Havtorn: 400 mg
  • Persille: 308 mg
  • Rød peberfrugt: 191 mg
  • Solbær: 181 mg
  • Grønkål: 169 mg
  • Peberrod: 152 mg
  • Citronskal: 129 mg
  • Broccoli: 121 mg
  • Appelsin: 60 mg

Symptomer på mangel
Det er rigtig svært at komme i mangel på C-vitamin da dette findes i forholdsvis mange madvarer. Derudover er symptomerne ikke lige så tydelige som ved mange andre, derfor så skal c-vitamin mangel ofte måles ved en blodprøve, og din krop har ikke brug for mere end 5-10 mg for at du næsten ikke har nogen mulighed for at bemærke at du er i mangel.

C-vitamin er dog heller ikke mulig at indtage for meget af, eftersom at det er et vandopløseligt vitamin, så det bliver udskilt via dit urin, hvis du skulle have indtaget for meget.

Læs alt om C-vitamin lige her >>

D-vitamin

D-vitamin er fedtopløseligt, hvilket betyder, at det ikke kan opløses i vand, og dermed udskilles med urinen. I stedet ophobes D-vitamin i kroppens fedtdepoter. Kroppen kan selv danne D-vitamin ved sollys, som huden tager imod.

Egenskaber ved D vitamin:

  1. Opretholder calciumindholdet i blodet
  2. Vedligeholder normale knogler
  3. Optagelse og udnyttelse af fosfor og calcium
  4. Bidrager til immunsystemets normale funktion
  5. Vedligeholder normale og sunde tænder
  6. Bidrager til en normal muskelfunktion
  7. Vigtigt for udviklingen af en sund krop hos børn

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 5 mikrogram
Barn: 10 mikrogram

D-vitamin i fødevarer:
Mængden af D-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Levertran fra sej: 500 mcg
  • Levertran fra torsk: 250 mcg
  • Vildt laks: 30 mcg
  • Torskerogn: 27 mcg
  • Røget sild: 13 mcg

Symptomer på mangel
Har du mangel på D-vitamin vil symptomerne som oftest være noget mildere end ved mangel på de fleste andre vitaminer og mineraler. De mest udbredte symptomer er bl.a. smerter i musklerne og nedsat kraft, smerter i knogler og besvær med at rejse sig op.

Læs alt om D-vitamin lige her >>

E-vitamin

Vitaminet E er et antioxidant, der hjælper kroppen med at fedtstoffer ikke bliver harske i kroppen.

Egenskaber ved E vitamin:

  1. Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 12 mg
Barn: 5 mg

E-vitamin i fødevarer:
Mængden af E-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Hvedekimolie: 149 aTE
  • Solsikkeolie: 55 aTE
  • Solsikkefrø, afskallede, tørrede: 49.5 aTE
  • Tidselolie 38.7 aTE
  • Bomuldsfrøolie: 35.3 aTE
  • Torsk, levertran: 30 aTE
  • Vindruekerneolie: 28.8 aTE
  • Palmekerneolie: 25.6 aTE
  • Pinjefrø, tørrede: 24 aTE
  • Mandel, rå: 24 aTE
  • Karry, pulver: 22 aTE
  • Hasselnød, tørret: 21 aTE

Symptomer på mangel
I Danmark er det for sunde mennesker ikke rigtig muligt at se et eventuelt mangel på E-vitamin, også selvom kosten igennem en længere periode har været foruden e-vitamin.

Personer der er i mangel af E-vitamin, er ofte personer som har en nedsat optagelse af fedt fra tarmen. Dette kan skyldes lægemidler der kan hæmmer fedtoptagelsen, ved f.eks. for tidligt fødte børn eller folk med arvelige sygdomme.

almonds

Læs alt om E-vitamin lige her >>

K-vitamin

K-vitamin har fået sit navn K for koagulation, hvilket betyder blodstørkning. K-vitaminer bidrager nemlig til en normal størkning af blodet, samt bidrager til vedligeholdelse af normale knogler. Hvis du har mangel på K-vitamin mister dit blod evnen til at størkne.

Egenskaber ved K vitamin:

  1. Bidrager til at vedligeholde normale knogler
  2. Bidrager til en normal størkning af blod, dvs. dit blod mister evnen til at størkne ved sår.

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 75 mikrogram
Barn: 30 mikrogram

K-vitamin i fødevarer:
Mængden af K-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Persille, rå: 790 μg
  • Spinat: rå 560 μg
  • Koriander, friske: 310 μg
  • Kikærter: 264 μg
  • Broccoli, rå: 260 μg
  • Rosenkål, dybfrost:250 μg
  • Grønkål, rå: 250 μg
  • Rosenkål, rå: 250 μg
  • Spidskål, rå: 170 μg
  • Mungbønner, tørrede, rå: 170 μg

Symptomer på mangel
Den eneste rigtig symptom på at du er i mangel af K-vitamin, er hvis du har en øget tendens til at begynde at bløde, samt at dit blog har svært ved at størkne. K-vitamin har den engskab at det får blod til at størkne hurtigt.

Folinsyre

Folinsyre eller folsyre som det også hedder, tilhører gruppen af B-vitaminer. Det er et vandopløseligt vitamint, hvilket også gør at det overskydende Folsyre du kan have i kroppen kommer ud sammen med din urin.

Sammen med B12-vitamin er Folsyre nødvendig for en normal funktion af DNA i kromosomerne i kroppens celler.

Egenskaber ved Folinsyre:

  1. Bidrager til immunforsvars normale funktioner
  2. Folat bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde
  3. Folat bidrager til normal bloddannelse
  4. Folat bidrager til at mindske træthed og udmattelse
  5. Folat spiller en rolle i celledelingsprocessen

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 200 mikrogram
Barn: 75 mikrogram

folinsyre

Folinsyre i fødevarer:
Mængden af folinsyre er angivet i forskellig mål under hver fødevare:

  • Linser – 1 kop = 358 mcg af folat (90%)
  • Pinto bønner – 1 kop = 294 mcg af folat (74%)
  • Garbanzo bønner – 1 kop = 282 mcg af folat (71%)
  • Sorte bønner – 1 kop = 256 mcg af folat (64%)
  • Solsikkefrø – ¼ kop = 82 mcg af folat (21%)
  • Peanuts – ¼ kop = 88 mcg af folat (22%)
  • Hørfrø – 2 spsk = 54 mcg af folat (14% )
  • Mandler – 1 kop = 46 mcg folat (12% )

Symptomer på mangel
Der er mange måder man kan øge sandsynligheden for at være i mangel af Folisyre. Men det ses ved at du kan have forskellige irritationtilstande i og på din tunge, en depression, eller hvis du bliver ramt af forskellige muskelsygdomme. Det er dog meget sjældent man er i underskud af folinsyre i kroppen, da man får store mængder igennem en normal kost.

Læs alt om Folinsyre lige her >>

Mineraler:

Jern

jern

Jern er et mineral der er meget vigtig for kroppen. Det bidrager til en normal transport af ilt i kroppen.
Det hjælper din krop til at mindske træthed og udmattelse. Derudover er det også en vigtig del af celledelingsprocessen.

Egenskaber ved Jern:

  1. Bidrager til et normalt stofskifte
  2. Bidrager til normal dannelse af de røde blodlegemer
  3. Bidrager til en normal ilt transport i kroppen
  4. Bidrager til en normal funktion af immunforsvaret
  5. Spiller en rolle i processen med celledeling
  6. Bidrager til at mindske træthed og udmattelse

Anbefalet dagligt indtag:
Voksne: 14 mg
Barn: 8 mg

Jern i fødevarer:
Mængden af jern er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Lever: 30,5 mg
  • Hvedeklid: 19 mg
  • Hørfrø: 14,6 mg
  • Sesamfrø: 14,6 mg
  • Soltørret tomat: 9,09 mg
  • Tang: 9 mg
  • Kanelstang: 8,3 mg
  • Mungbønner: 6,5 mg
  • Kikærter: 6,4 mg
  • Cashewnød: 6 mg

Symptomer på mangel
To af de mest hyppige symptomer på Jernmangel er træthed og måske muskelsvaghed. Andre ting der kan indikere at du er i underskud af jern kan være bleghed, hjertebanken, hovedpine, svimmelhed og åndenød.

Læs alt om Jern lige her >>

Magnesium

magnesium

Magnesium er en helt naturlig del af vores kroppe. Den gennemsnitlige persons krop indeholder ca. 25-30 gram magnesium kollektivt i knoglerne og i blodbanerne. Magnesium fungerer som en katalysator som står for en bred vifte af biologiske og fysiologiske funktioner i vores krop.

Egenskaber ved Magnesium:

  1. Bidrager til en reduktion af træthed og udmattelse
  2. Bidrager til elektrolytbalancen
  3. Bidrager til et normalt stofskifte
  4. Bidrager til en normal af nervesystemet
  5. Bidrager til en normal muskelfunktion
  6. Bidrager til en normalproteinsyntese
  7. Bidrager til at vedligeholde normale knogler
  8. Understøtter en normal psykologisk funktion

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 375 mg
Barn: 85 mg

Magnesium i fødevarer:
Mængden af magnesium er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Mandler: 265 mg
  • Havregryn: 200 mg
  • Kikærter: 158 mg
  • Bulgur: 116 mg
  • Mørk chokolade: 121 mg
  • Tofu: 111 mg
  • Figner: 92 mg
  • Jomfruhummer: 68 mg
  • Spinat 26 mg
  • Broccoli: 20 mg

Symptomer på mangel
Du vil kunne mærke en øget træthed og opleve, at du lettere bliver udmattet. Det bliver derfor også sværere at koncentrere sig. Når kroppen mangler magnesium kan det også sænke appetitten. Du kan også opleve rysten og små kramper i kroppen.

I perioder hvor du er udsat for et stort pres eller føler stress kan du også komme i magnesiummangel.

Læs alt om Magnesium lige her >> eller bliv klogere på, hvilket magnesiumtilskud der passer til dit behov her >>

fennikel

Calcium

Calcium er det mest almindelige mineral i kroppen, eftersom at det er det mineral som kroppen indeholder den største mængde af. Calcium har en stor indflydelse på hvordan vores krop fungere ved bl.a. at have en stor rolle i opbygningen af vores knogler.

Egenskaber ved Calcium

  1. Bidrager til et normal stofskifte
  2. Bidrager til en normal muskelfunktion
  3. Bidrager til en normal psykologisk funktion
  4. Bidrager til en normal funktion af fordøjelses enzymer
  5. -Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler
  6. Holder tænderne sunde og stærke
  7. Velfungerende funktion med naturlig størkning af blodet og blodtrykket generelt

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 800 mg
Barn: 600 mg

Calcium i fødevarer:
Mængden af calcium er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Birkes: 1450 mg
  • Parmesan: 1180 mg
  • Sardin: 420 mg
  • Mandel: 256 mg
  • Hørfrø: 201 mg
  • Havregryn: 180 mg
  • Mælkebøtteblade: 150 mg
  • Hasselnød: 136 mg
  • Spinat 129 mg
  • Kikærter: 124 mg

Symptomer på mangel
Nogle af de symptomer der kan være ved større mangel af Calcium kan være prikken og stikken i fingre og omkring munden. I tilfælde hvor at der er et stort mangel af Calcium kan der opstå kramper, hjertestop og mentale forstyrrelser.

Dog er det for mange danskere meget svært at komme i underskud, eftersom at vi er en nation der indtager store mængder af Calcium igennem mejeriprodukter.

Læs alt om Calcium lige her >>

Chrom

chrom

Chrom bidrager til at holde blodsukkerniveauet nede i din krop. Du indtager Chrom igennem mange forskellige madvarer derfor er det også sjælendt, at danskere kommer i underskud af dette mineral.

Egenskaber ved Chrom

  1. Bidrager til et normalt makronæringsstof skifte
  2. Bidrager til at opretholde et normalt blodsukkerniveau

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 40 mikrogram
Barn: 11 mikrogram

Chrom i fødevarer:
Mængden af chrom er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Kakaopulver – 173 µg
  • Tørret abrikoser – 80 µg
  • Tørrede Dadler – 80 µg
  • Tørret Birkes – 75.2 µg
  • Oksekødsbouillon – 50 µg
  • Lakridskonfekt – 43 µg
  • Figen frugtpålæg – 40.2 µg
  • Røget svinefilet (Pålæg) – 40 µg
  • Kogt hamburgerryg – 30 µg
  • Kogt musling – 25.6 µg

Symptomer på mangel
Man har idag kun fundet 3 symptomer som man er sikker på skyldes underskud af Chrom. De er alle fundet efter måneder eller år med kunstig tilførsel af mad som f.eks. ved hjælp af sonde, drop eller lignende.

Fosfor

Fosfor er et meget vigtig mineral for kroppen, som dog også findes i store mængder. Fosfor er en stor del af alle kroppens celler og væv. Kroppen har indhold på et sted imellem 800-1200 gram Fosfor, hvor at største delen er af det mest af dette er bundet i skelettet.

Egenskaber ved Fosfor

  1. Bidrager til et normalt stofskifte
  2. Bidrager til en normal funktion i cellemembranen
  3. Bidrager til at vedligeholde normale knogler

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 700 mg
Barn: 470 mg

tørgær

Fosfor i fødevarer:
Mængden af fosfor er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Bagepulver: 8430 mg
  • Gær, tørret: 1290 mg
  • Hvedeklid: 1055 mg
  • Skummetmælkspulver: 956 mg
  • Parmesan, 32+: 930 mg
  • Smelteost, 20+: 912 mg
  • Birkes, frø: 849 mg

Symptomer på mangel
En af de typiske ting man ville kunne mærke hvis man er i mangel på Fosfor er, at musklerne vil have tendens til at krampe. Det kan også give en nedsat appetit.

Det er dog svært at have en mangel på Fosfor eftersom at nyren tilbageholder det, for at din krop hele tiden har nok til at der bliver et decideret mangel i kroppen.

Zink

Zink er noget der findes i alle kroppens celler og i alle forskellige typer kropsvæske. Der findes store mængder zink i din krop. De udgør blandt andet en væsentlig del af de enzymer som omsætter kulhydrater og proteiner til næring for kroppen.

Egenskaber ved Zink

  1. Bidrager til en normal DNA syntese
  2. Bidrager til et normalt syre-base stofskifte
  3. Bidrager til et normalt kulhydratstofskifte
  4. Bidrager til en normal kognitiv funktion
  5. Bidrager til en normal frugtbarhed og reproduktion
  6. Zink bidrager til en normal omsætning af fedtsyrer

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 10 mg
Barn: 5 mg

østers

Zink i fødevarer:
Mængden af zink er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Østers, rå: 84.4 mg
  • Hvedekim, rå: 17.8 mg
  • Krabbekløer, rå: 11.9 mg
  • Sesamfrø, afskallede: 7.75 mg
  • Hørfrø, rå: 7.75 mg
  • Sesamfrø, hele, tørrede: 7.75 mg
  • Pinjefrø, tørrede: 6.45 mg

Symptomer på mangel
Zinkmangel ses næsten aldrig i danmark fordi vi får den, i stor stil, bl.a. igennem vores mejeriprodukter. Men symptomer der kan være eksisterende er en nedsat vækst, hvilket oftest er gældende for børn. Der er også mange andre som bl.a. hårtab, Dårlig sårheling, eller en nedsat appetit, som er de mest synlige hvis det er.

Kobber

Kroppen bruger Kobber til at pleje din krop både udvendigt og indvendigt. Dette gør den ved at binde sig med andre enzymer i kroppen som blandt andet beskytter kroppen mod frie radikaler som er et skadeligt affaldsprodukt fra cellernes stofskifte.

Egenskaber ved Kobber

  1. Kobber bidrager til immunsystemets normale funktion
  2. Kobber bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
  3. Bidrager til en normal funktion af nervesystemet
  4. Bidrager til en normal jern transport i kroppen
  5. Bidrager til en normal hudpigmentering

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 1 mg
Barn: 0,34 mg

Kobber i fødevarer:
Mængden af kobber er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Østers, rå: 7.93 mg
  • Lever, okse, rå: 6.4 mg
  • Gær, tørret: 5 mg
  • Krabbe, kogt: 4.8 mg
  • Te, blade: 2.5 mg
  • Cashewnød, olieristet: 2.04 mg
  • Paranød: 1.76 mg
  • Kaffebønne, ristet, formalet: 1.55 mg

Symptomer på mangel
Kobbermangel ses ofte ved mindre børn. Dette gør det oftest, hvis de er blevet ernæret med komælk.
Det kan bekræftes ved, at man har et for lavt antal af en bestemt type hvide blodlegemer. Gå til læge hvis, du har en større tendens til infektioner og eventuelle knogleforandringer.

Jod

Jod er et vigtigt mineral for dig og din krop. Mangel på Jod kan ramme dig med sygdom og for meget Jod kan især være skadende for gravide og ammende. Kroppen bruger Jod til at regulere stofskiftet.

Egenskaber ved Jod

  1. Bidrager til en normal kognitiv funktion
  2. Bidrager til et normalt stofskifte
  3. Bidrager til normal funktion af nervesystemet
  4. Bidrager til en normal opretholdelse af huden
  5. Jod bidrager til en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner og en normal skjoldbruskkirtelfunktion

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 150 mikrogram
Barn: 70 mikrogram

salt jod

Jod i fødevarer:
Mængden af jod er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Tang, konbu, tørret (kelp): 36000 μg
  • Salt, bordsalt: 1830 μg
  • Hummer, rå: 700 μg
  • Torsk, lever, rå: 500 μg
  • Bouillon, oksekød: 390 μg
  • Kongeål (pighaj), rå: 260 μg
  • Jomfruhummer, rå: 240 μg
  • Musling, konserves: 197 μg
  • Hummer, kogt: 140 μg

Symptomer på mangel
Jod har flere symptomer. En af de mest normale er sygdommen struma, der tegnes på vægtstigning og træthed. En forklaring på at 10-15 procent af danskerne over 60 får struma, er pga. manglende indtagelse af fisk.

Mangan

mangan

Mangan bidrager til den normale funktion i kroppens systemer. Dette indebære blandt andet en vedligeholdelse af knoglerne og en normal dannelse af bindevævet.

Egenskaber ved Mangan

  1. Bidrager til et normalt energistofskifte
  2. Bidrager til at vedligeholde normale knogler
  3. Bidrager til normal dannelse af bindevævet
  4. Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 2 mg
Barn: 1,2 mg

Mangan i fødevarer:
Mængden af Mangan er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Te blade- 71 mg
  • Hvedeklid – 15 mg
  • Tørret pinjekerner – 8.80 mg
  • Tørret Hasselnødder – 7.20 mg
  • Havregryn – 5.80 mg
  • Hyben pulver- 5.50 mg
  • Pecannødder – 4.50 mg
  • Ris – 3.90 mg
  • Knækbrød – 3.60 mg
  • Bulgur- 3.60 mg

Symptomer på mangel
Det er ikke muligt via din kost at komme i underskud af Mangan.

Selen

Selen er en del af svovlfamilien. Selen er et stof som indgår i enzymerne, der er med til at fremme nedbrydningen af et affaldsstof som kroppen afgiver når kroppens celler danner energi ud fra ilt og næring. Derudover har selen en positiv effekt på dit normale immunforsvar.

Egenskaber ved Selen

  1. Bidrager til vedligeholdelse af hår og negle
  2. Hjælper til normal funktion af immunsystemet
  3. Opretholder en normal funktion af skjoldbruskkirtelfunktion
  4. Bidrager til dannelse af sædceller
  5. Beskytter cellerne mod oxidativ stress

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 55 mg
Barn: 20 mg

paranødder selen

Selen i fødevarer:
Mængden af Selen er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Nyre, svin: 182 μg
  • Kippers i olie, konserves: 140 μg
  • Paranød: 103 μg
  • Krabbekløer, rå: 82 μg
  • Tun, rå: 79.6 μg
  • Rødtunge, rå: 75.3 μg
  • Torsk, lever: rå: 63.5 μg
  • Leverpølse: 58 μg
  • Havkat, rå: 57.5 μg

Symptomer på mangel
Der kommer kun symptomer på mangler ved et dagligt indtag på under 10 mg per dag.

Molybdæn

Molybdæn er et grundstof er det kun nødvendigt for kroppen at få i meget små mængder med kosten. Det er også derfor at det betegnes som et sporstof, og i denne gruppe udgør det lige så vel som vitaminerne og mineraler, mikronæringsstoffer.

Kun godt halvdelen af Molybdæn kommer igennem kosten, og igennem dem er ca. 90% af dem nogen der bliver optaget et sted i tyndtarmen.

Egenskaber ved Molybdæn

  1. Molybdæn bidrager til en normal omsætning af svovlholdige aminosyrer

Anbefalet dagligt indtag
Voksne: 50 mg
Barn: 17 mg

Molybdæn i fødevarer :
Mængden af Molybdæn er angivet pr. 100 gram af den givne fødevare.

  • Tørrede linser: 70 mikrogram (mcg)
  • Brune ris: 20 mcg
  • Havregryn: 10 mcg
  • Æggeblomme: 17 mcg

Symptomer på mangel
Alle får en stort set tilstrækkeligt dosis af Molybdæn igennem deres daglige kost, som især indebære mælke og kornprodukter. Det er dog få gang sket at nogle er kommet i underskud af Molybdæn. Dette er sket ved mennesker der har haft en langvarig kunstig ernæring.

Product Guide

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen