Structural Model Of Cobalamin On The Blackboard.

Alt du bør vide om B12 Vitamin

Alt du bør vide om B12 Vitamin

Hvad er B12 vitamin? Får jeg nok af det? Og hvis jeg ikke gør, hvilke konsekvenser har det så? Har du selv siddet med disse spørgsmål og undret dig, så kan du blive meget klogere på B12 vitaminet lige her! I dette blogindlæg går vi i dybden med B12, og alt du behøver at vide om det.

Hvad er B12?

Ja, så hvad er B12 vitamin egentlig?
Kobalamin, i almindelig tale B12, er et vitamin som kroppen ikke selv kan producere, og skal derfor tilføres gennem din kost.

B12 indgår i en en del kemiske reaktioner. B12 kan være med til at sørge for du ikke bliver ramt af blodmangel, da det er med til at danne blodlegemer. B12 vedligeholder også dit normale nervesystem.

B12 vitamin bliver, som sagt, optaget gennem indtagelsen af ens kost. Optagelsen af B12 starter i mavesækken, hvor mavesyren spiller en væsentlig rolle.
Stoffet Intrinsic factor, eller bare IF, produceres i mavesækken, og binder sig til vitamin B12. For at B12 kan optages i den nedre del af tyndtarmen, er IF af afgørende betydning.

Fakta om B12 vitamin:

  • Kroppen kan ikke selv producere B12 og vitaminet skal derfor tilføres gennem kosten
  • Veganere samt vegetarer er især udsatte for B12 mangel
  • I den tidlige udvikling af B12 mangel er der ingen symptomer. Senere vil kroppen efterhånden udvikle megaloblastær anæmi, i almindelig tale – lav blodprocent
  • Ved forværring af tilstanden, opstår der tegn på psykiatrisk sygdom, herunder bl.a. demens, og skader på nervesystemet
  • Den anbefalede daglige dosis som tabletter er 50-100 mcg

Mangler du B12 vitamin?

Går du og er nervøs for, at du mangler B12 vitamin? B12 vitamin påvirker faktisk mindst 15% af de ældre, og er derfor en relativ hyppig tilstand.

Hvis du mangler B12 vil du med tiden udvikle det der hedder, perniciøs anæmi. Perniciøs anæmi er en tilstand, hvor man lider af en lav blodprocent, oplever tegn på nerveskader og muligvis også psykiatrisk sygdom, herunder bl.a. demens.

Det er vigtigt at man får stillet diagnosen tidligt. Hvis man opdager det sent i forløbet og behandlingen derfor sættes ind for sent, kan dette være skyld i, at eventuelle nerveskader kan blive uoprettelige.

Symptomer på mangel af B12

Så hvad er symptomerne på mangel af B12?
I den tidlige udvikling af B12 mangel er der ingen symptomer. Det er derfor tit svært at fange det fra starten.

Man kan dog mistænke B12 mangel hvis:

  • Oplever træthed, svimmelhed, åndenød og træthed
  • Du er ældre og har en øget risiko for type A eller B gastritis
  • Har en tarmsygdom
  • Er vegetar eller veganer
  • Oplever nedsat smagssans
  • Oplever en nedsat eller ændret følesans

Hvorfor opstår B12 mangel?

I de fleste tilfælde opstår B12 mangel, fordi man ikke har fået et tilstrækkeligt indtag gennem sin kost.

Specielt veganere og vegetarer er udsat for mangel. Du får nemlig dit indtag gennem kød, æg og mælkeprodukter.

Hvis du har en mavetarmsygdomme, er du også i farezonen for ikke at kunne optage B12 optimalt. Her sker der typisk en ændring af slimhinden i mavesækken. Denne ændring medfører, at udskillelsen af mavesyre ikke virker optimalt. Begge vigtige faktorer for hvor godt du optager B12.

Hvis du har fået opereret dele af mavesækken væk, har svigtende bugspytkirtel eller har brugt syrehæmmende midler samt antidiabetesmidler i en længere periode, kan dette også medføre en nedsat optagelse af B12 og en mulig udvikling af B12.

Kan man få for meget B12?

Kroppen er en helt fantastisk maskine! Den kan faktisk selv regulere hvor meget af vitaminet den optager, og har brug for. B12 vitamin er nemlig vandopløseligt. Det betyder, at hvis du indtager mere end hvad kroppen har brug for, så er den så smart, at den bare udskiller det den ikke har brug for, gennem din urin.

Hvor kan du få B12 fra?

Ja, så hvordan får du dette super vitamin?

Som nævnt tidligere skal det optages gennem din kost. Hvis du ikke har mulighed for dette, eller har brug for mere, kan du få det som et kosttilskud eller som indsprøjtning. Mere om dette i de følgende afsnit!

B12 i din mad

Du optager B12 gennem din kost. Vitaminet findes kun i animalske produkter som, fisk, mejeriprodukter og kød. Den anbefalede daglig dosis for voksne er 2,0 mikrogram. Hvis du er ammende bør du dog øge dit daglige indtag til 2,6 mikrogram.
10 fødevarer med højt indhold af B12 vitamin pr. 100 gram

B12 vitamin mad

  1. Okselever rå – 110 mkg
  2. Kalvelever rå – 60 mkg
  3. Andelever rå – 54 mkg
  4. Svinelever rå – 40 mkg
  5. Oksenyre rå – 31 mkg
  6. Gedde rå – 24 mkg
  7. Torskelever røget – 22 mkg
  8. Torskerogn konserves – 15 mkg
  9. Krabbekløer konserves – 13.5 mkg
  10. Musling kogt – 10.2 mkg

B12 som pilleform

Når man tager B12 som kosttilskud, bør man som regel indtage det sammen med folinsyre og andre B vitaminer. Disse arbejder nemlig tæt sammen med B12 vitaminet.

Du kan tage kosttilskud af B12 som tabletter, sugetabletter eller som spray.

Der er ikke enighed omkring, hvilken form af vitaminet der er bedst.

Vitamin B12 som indsprøjtning

Hvis du er i et højt underskud af vitamin b12, vil din læge typisk anbefale indsprøjtninger af B12, for en hurtigere og mere effektiv optagelse.

Bivirkninger
Der kan i nogle tilfælde opstå en allergisk reaktion, når man får B12 som indsprøjtning.
Du skal især holde øje med følgende symptomer, efter en behandling:

  • Tegn på ophobning af vand rundt om lungerne – angst, sved, bleg hud, svært ved at trække vejret, smerter i brystet
  • Ekstrem tørst
  • Hævelse
  • Diarre
  • Kløen eller mildt udslæt

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen