Immunforsvaret – Hvilke vitaminer & 10 gode råd
Immunforsvaret – Hvilke vitaminer & 10 gode råd
Et svagt immunforsvar kan være årsag til meget sygdom.
Men fortvivl ej – der er hjælp at hente!
Ved at følge et par simple råd, kan du vedligeholde et normalt immunforsvar og derved slippe nemmere gennem sygdom.
Her på Helsebixen.dk har vi samlet 10 gode råd til, hvordan du kan vedligeholde et normalt immunforsvar, så du er klar til hverdagens udfordringer.
10 råd til vedligeholdelsen af et normalt immunforsvar
Der findes en række næringsstoffer, der alle er bidragende til immunsystemets normale funktion.
Du kan her læse om disse næringsstoffer og blive klog på, hvilke der konkret er tale om.
1 # A-vitamin
A-Vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som kroppen deponere i fedtvævet.
Vitamin A er bl.a. bidragende til vedligholdelse af normale slimhinder, en normal hud samt et normalt syn.
Udover ovenstånde, er A-vitamin også bidragende til vores immunsystemets normale funktion.
2 # Motion og en aktiv hverdag
En aktiv hverdag og motion spiller ligeledes en rolle for dit immunforsvar.
Motion virker nemlig som en slags reservekapacitet, som ikke blot fungerer som en buffer mod sygdom, men også hjælper dig med at komme hurtigere over en sygdomsperiode.
3 # Få rigeligt med hvile
Kroppen har brug for en masse hvile for at blive genopladet. Får du ikke nok søvn, bliver din krop dårligere til at danne nogle af de stoffer, der har betydning for immunforsvaret. Endnu vigtigere er det at få masser af søvn, hvis du er syg, så din krop kan komme ovenpå igen.
4 # C-vitamin
Når du indtager 200 mg C-vitamin, opnår du en gavnlig effekt for dit immunforsvar. C-vitaminet går ind og bidrager til vedligeholdelsen af et normalt fungerende immunforsvar, under og efter intens fysisk aktivitet.
5 # D-vitamin
Også D-vitamin har en afgørende indflydelse på vores immunsystems effektivitet.
Du kan bl.a. få D-vitamin fra fed fisk eller sollys. Det kan dog være svært at få den rette mængde D-vitamin i løbet af vinterperioden, da timerne hvor solen er fremme bliver mindre.
Det kan derfor være værd at overveje, om et kosttilskud med D-vitamin er noget for en.
6 # Drik rigeligt med vand
Hver dag skal din krop have omkring 2,5 liter vand. Det vigtige ved vand er, at det hjælper med at udskille kroppens affaldsstoffer – og så er det nødvendigt for en række kemiske reaktioner i kroppen. Det er derfor vigtigt at du er godt hydreret hele dagen.
7 # Undgå for meget alkohol
Alkohol kan have indflydelse på mange forskellige processer i kroppen. Bl.a. er det med til at påvirke kroppens celler, så cellerne ikke når at aktivere deres forsvar, inden de rammes af vira. Det betyder, at du nemmere bliver udsat for diverse infektioner. Er du i tvivl om, hvor meget alkohol man bør drikke, så tjek evt. Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
8 # Undgå stressede situationer
Flere undersøgelser viser, at stress har en betydelig indflydelse på kroppens modtagelighed over for sygdomme. Når kroppen føler sig stresset, har du derfor lettere ved at blive syg og sværere ved at klare mindre infektioner.
Tro det eller ej, men socialt samvær spiller faktisk ind på dit immunforsvar.
Det at være sammen med venner, familie eller kollegaer forstærker dit immunforsvar. For at det ikke skal være løgn, så viser nye undersøgelser at personer med 1-3 venner bliver næsten 4 gange oftere forkølet, end personer med flere venner.
10 # Sæt en ære i god mundhygiejne
Vores mund opfanger mange potentielle virusser og mikroorganismer i løbet af dagen. Når disse bliver opfanget i munden, transporteres de efterfølgende videre til andre dele af din krop.
Når virus kommer direkte i blodet, kan de forårsage sygdomme i det meste af din krop.
For at forsøge at undgå disse virusser, er mundhygiejne derfor en væsentlig faktorer. En god mundhygiejne kan sikres ved, at børste sine tænder grundigt, gå til tandlægen og bruge tandtråd.
Allerede ramt af forkølelse?
Er du allerde ramt af forkølelse, så kan du her finde en oversigt over naturlægemidler, der hjælper dig igennem.