B3-vitamin Niacin – Alt du behøver at vide
B3-vitamin Niacin – Alt du behøver at vide
Der findes flere beviste virkninger, som bekræfter, at lige netop den kendte B3-vitamin Niacin spiller en vigtig rolle i flere af kroppens processer. Disse beviste virkninger afslører vi i dette indlæg. Du vil også kunne finde fødevarer der har et naturligt indhold af Niacin her.
Spring til afsnit
Viden om Niacin
Niacin, også kendt som B3-vitamin, er fællesnævner for nikotinsyre og nicotinamid. Disse indgår i to vigtige co-enzymer, der findes i stofskiftet i alle cellerne i kroppen.
Niacin kan dannes ud fra nikotinen i tobaksplanten, hvilket også danner begrundelsen for navnet ”Niacin”. Men Niacin dannes også fra en af de aminosyrer, der findes i protein. Denne aminosyre kaldes tryptofan, som er en aminosyre der er nødvendig for en god søvn. For at danne 1 mg Niacin skal der 60 mg af tryptofan.
B3-vitamin er et vandopløseligt vitamin og skal derfor optages dagligt igennem fødevarer eller som kosttilskud. Det er muligt at indtage nok Niacin via kosten, dette kræver blot en meget proteinrig kost.
Niacinmangel – Får du nok Niacin?
Niacin er vigtigt for mange af kroppens funktioner. Derfor er det også vigtigt, at man indtager nok af dette B-vitamin. Da Niacin findes i stofskiftet, varierer det derfor også fra person til person, om man får nok Niacin.
Mængden af Niacin afhænger meget af, hvor meget energi, man bruger i det daglige
Der er dog nogle sygdomme og faktorer, som kan øge chancen for at blive ramt af Niacinmangel, hvilket er en god ide at være opmærksom på. Det drejer sig om leversygdomme, dårlig reguleret diabetes, alkoholisme. Langvarige slankekure, samt ensidige kostvaner kan også påvirke at kroppen ikke får de nødvendige mængde af Niacin, simpelthen fordi man ikke får nok af de fødevarer, der indeholder dette B3-vitamin.
Symptomer på Niacinmangel
Det er meget sjældent, at man ser folk med Niacinmangel i Danmark, da dette B-vitamin findes i mange proteinrige fødevarer. Derfor snakker man også ofte om lette symptomer, hvis der skulle opstå mangel. Disse symptomer kan være hovedpine, søvnløshed, manglende appetit og problemer med fordøjelsen.
Niacinmangel behandles ofte ved indtage 200-600 mg Niacin, herunder nicotinamid dagligt til niveauet er stabilt.
Der er dog lande, hvor befolkning har tendens til en meget ensidig kost, hvor Niacin-rige fødevarer ikke indtages. Dette kan medfører til, at sygdommen ”pellagra” udvikles. Symptomerne er bl.a. diarre, hudforandringer og depressive handlinger. Ved meget svær mangel kan sygdommen være dødelig.
De 6 beviste virkninger af B3-vitamin Niacin
Som nævnt i starten af dette indlæg, har Niacin mange egenskaber, som kroppen behøver for at kunne fungere optimalt. Men hvilke virkninger er det helt præcist, at dette b-vitamin bidrager med? Vi har samlet 6 dokumenteret og godkendte virkninger her.
Normal psykisk funktion
Niacin bidrager til en optimal normal psykisk funktion. Grunden hertil, er Niacin vitaminets effekt på de resterende 5 virkninger.
Normal, energisk metabolisme
Metabolisme er måske bedre kendt som stofskiftet. Det er stofskiftet i kroppen, som omsætter bl.a. luft og mad til stoffer. Disse stoffer bidrager til at kroppen fungerer, som den skal.
Det er vigtigt at have en energisk metabolisme, da den hjælper kroppen til at fungerer optimalt.
Da metabolismen præges af vores gener, varierer den altså fra person til person, og er derfor unik for hver enkelte menneske. Dog er B3-vitaminet, Niacin, vigtig for stofskiftets virkning. Et godt stofskifte er nemlig ydermere også med til at øge forbrændingen.
Normalt-fungerende nervesystem
Vores nervesystem er altafgørende for vores overlevelse. Det er nervesystemet, der sender alle de nødvendige signaler ud i kroppen. Hvis nervesystemet er intakt, har det store konsekvenser for det individuelle menneskes funktionsevne. Niacin hjælper med at vedligeholde et normalt fungerende nervesystem.
Opretholder normal-fungerende slimhinder
Med et optimalt indtag af Niacin kan man undgå skader på kroppens slimhinder, som bl.a. findes i munden, øjnene, næsen, lungerne og luftrøret.
Vores slimhinder kan betegnes som vores indre hud
Det er vores slimhinder, der forhindrer små partikler, såsom bakterier og allergener at trænge igennem. Derfor er det vigtigt at bevare slimhindernes optimale styrke.
Undgå forhøjet træthed og udmattelse
Niacin er med til at forhindre en unaturlig træthed og udmattelse. Ofte indtager hårdtarbejdende personer, såsom elitesportsudøvere en højere mængde af bl.a. Niacin for at undgå udmattelse.
Bevarer sund og normal hud
Proteiner spiller en vigtigt rolle, når det kommer til vores hud. Proteiner er med til at opbygge muskler, men også med til at opretholde en pæn og normal hud. Da Niacin findes i proteinrige fødevarer, kan det derfor være en fordel for din hud at spise en proteinrig kost.
Mere information om Niacin
Ovenfor blev vi klogere på Niacin og vitaminets egenskaber. Men vi vil så gerne fortælle lidt mere om Niacin. Find ud af, hvor meget det anbefales at indtage dagligt og find ud af, hvilken fødevarer, der er rige på Niacin.
Hvor meget Niacin må jeg indtage?
Som tidligere nævnt, varierer indtaget for Niacin fra person til person. Det skyldes som sagt, at Niacin findes i vores stofskiftet og stofskiftet påvirkes af vores individuelle daglige energiforbrug. Så jo mere energi, man bruger, jo mere Niacin skal man indtage dagligt. Det er derfor svært at give en præcis dosis. Ofte kan man også indtage nok Niacin via de fødevarer, man spiser.
Er du gravid, bør du ikke indtage store doser Niacin. Spis blot proteinrige fødevarer, så burde dit daglige indtag være dækket eller supplér op med multivitaminer specielt fremstillet til gravide.
Er der nogle bivirkninger ved Niacin?
Nu hvor vi kender vigtigheden af at have Niacin i kroppen, kunne det jo så måske også være rart at vide, om der så følger nogle bivirkninger med – både ved normalt brug og ved overdosering.
Niacin er en fællesnævner for nikotinsyre og nikotinamid. Hvor nikotinamid ikke medfører nogle nævneværdige symptomer eller bivirkninger, kan indtagelse af nikotinsyre giver en varm og brændende fornemmelse i huden op til en halv time efter indtagelsen. Denne fornemmelse forekommer ofte ved doser mellem 10-50 mg. Ved en overdosering af nikotinsyre kan man opleve rødme og kløe i huden, dette er dog forbigående.
Kan jeg indtage for meget?
B3-vitaminet Niacin er vandopløseligt, hvilket betyder, at kroppen udskiller det overflødige via urinen. Ved meget højt overdoseringer kan opleve problemer med maven eller faldende blodtryk. Tag derfor aldrig mere end anbefalet.
Fødevarer med indhold af Niacin
Der findes mange gode fødevarer, som indeholder Niacin. En god fingerregel at huske når det kommer til Niacin er altid at tænke protein.
Proteinrige fødevarer indeholder som regel B3-vitamin, herunder Niacin
Mælk og æg, som ellers er rige på protein indeholder ikke Niacin, men de indeholder tryptofan. Når dette indtages, omdanner kroppen tryptofanen til Niacin og derfor er mælk og æg stadig en god kilde til Niacin.
10 fødevarer der indeholder Niacin ses herunder:
- Kaffe
- Tun – i vand og som rå
- Jordnødder
- Røget laks
- Mælk
- Kylling/Kalkun
- Oksekød af forskellig karakter
- Svinekød af forskellig karakter
- Fuldkornsprodukter
- Æg
Niacin og de andre b-vitaminer
Udover B3-vitaminet findes der 5 andre b-vitaminer. Det drejer sig om: B1, B2.. B5, B6 og B12. Det, der kendertegner b-vitaminerne er, at de har en tendens til at arbejde sammen og supplerer hinanden. Alle b-vitaminerne har hver deres funktion i kroppen og det er derfor vigtigt at få den rette mængde af alle vitaminerne.
Her på Helsebixen kan du finde forskellige kosttilskud med Niacin. Du vil også kunne finde forskellige mængder af Niacin i det enkelte kosttilskud, og forhåbentligt kan du finde det kosttilskud, der indeholder lige netop den mængde, du har brug for.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Niacin er et B3-vitamin, som er en fællesbetegnelse for nikotinsyre og nikotinamid. Niacin dannes bl.a. ud fra nikotinen i tobaksplanten, eller fra de aminosyrer der findes i protein.
Decideret Niacinmangel er sjælden i Danmark, og derfor er symptomerne ofte lette. Disse symptomer kan være hovedpine, søvnløshed, manglende appetit og problemer med fordøjelsen.
Niacin har flere forskellige beviste virkninger – herunder:
– Normal, energisk metabolisme
– Normalt-fungerende nervesystem
– Mindsker forhøjet træthed og udmattelse
– Bevarer sund og normal hud
Det er individuelt hvor meget Niacin man må indtage, da Niacin findes i vores stofskifte, som påvirkes af vores daglige energiforbrug. Jo mere energi man bruger, desto mere Niacin har man behov for.
Fødevarer med højt proteinindhold indeholder ofte Niacin/B3-vitamin – herunder Tun i vand, jordnødder, røget laks, havregryn og fjerkræ.