Blåbær

Blåbær – hvorfor skal jeg spise de små bær?

Blåbær – hvorfor skal jeg spise de små bær?

Du har sikkert smagt de små søde blåbær før, men ved du egentlig hvorfor de er blevet så populære? Du kan læse mere om blåbærrenes oprindelse og næringsindhold, samt finde 3 lækre opskrifter med bærrene.

Hvad er Blåbær?

blåbær

Blåbær har en lysende blå til sortblå farve. Det er stoffet “anthocyanin” der er med til at give bærret sin flotte mørkeblå farve. Skindets overflade kan syne en smule “dugget”, hvilket skyldes et tyndt vokslag, der sidder uden om selve bærret.

Blåbærrene kan variere i størrelse, men er i gennemsnit mellem 5 og 12 millimeter brede. Det ses dog, at de kan blive helt op til 30 millimeter brede.

Spis løs

Spis derfor alle de blåbær du kan og har lyst til, når de er i sæson. Den anbefalede, daglige mængde lyder cirka på 20 gram frysetørrede blåbær eller 1½ dl friske vilde blåbær.

Heldigvis behøver du ikke trappe ned udenfor sæson, der er nemlig rig mulighed for at købe dem både på frost, men også tørret eller som pulver.

Historie og oprindelse

Blåbær vokser på høje buske. De tilhører Lyng-familien. Der findes tre forskellige “blå bær” arter, som alle ligner hinanden til forveksling.

  • Ameriansk blåbær (Vaccinium corymbosum)
  • Nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus).
  • Mosebøllebær (Vaccinium uligniosum)
Blåbær i naturen

Amerikanske blåbær kan kendetegnes ved lyst frugtkød (hvid-grønne indeni), og en hårdere skal. Det er oftes de amerikanske blåbær som kan købes friske i butikkerne. De amerikanske blåbær går også under navnet “storfrugtet blåbær”. De er nemlig en del større end de almindelige, cirka 2 gram. pr. bær større.

Nordiske blåbær vokser vildt i naturen i norden. De går også under navnet “de almindelige blåbær”. De nordiske blåbær er en del mindre end de amerikanske blåbær, og modsat er frugtkødet blåt – som godt kan farve mund og læber. Skinnet er meget tyndere, og de bliver bløde når de modnes. Da bærerne indeholder en del farvestof, er der også et lidt højere indhold af anthocyaniner.

Mosebøllebærrene vokser kun frit i den nordiske natur. De kan derfor være lette, at forveksle med de nordiske blåbær. Deres frugtkød er dog lyst ligesom de amerikanske, og grenene mosebøllebærerne vokser på, er meget mere træagtig i farve. Desuden er smagen langt fra den karakteristiske bærsmag. Møsebøllebærrerne må dog heller ikke sælges under navnet ”blåbær”.

Blåbær & C vitamin

Den daglige, anbefalede dosis af C-vitamin er 75 mg. for voksne mænd og kvinder. Blåbær indeholder 44 mg. pr. 100 gram. Spiser du 100 gram nordiske blåbær får du altså dækket 59% af det daglige anbefalede indtag af vitamin C.

100 gram nordiske blåbær dækker 59% af det daglige anbefalede indtag af vitamin C

Vitamin C har en række gavnlige egenskaber for din krop. Vitaminet hjælper blandt andet til normal funktion af dit immunforsvar, da det beskytter mod virus og bakterier. C-vitamin Mindsker træthed og hjælper med at beskytte dine celler mod oxidativ stress. Desuden hjælper vitamin C til normal dannelse af kollagen, hvilket har betydning for velfungerende knogler, hud, blodkar, og tænder. Det skal dog siges at du ikke kan få dækket dit behov for C vitamin af blåbær alene, det handler om balance, og en varieret kost er altid at foretrække.

Næringsindhold i rå nordiske blåbær

Næringsindhold pr. 100 gram

Næringsindhold pr. 100 gram
Energi 201 Kj
Fedt, total 0,5 gram
Aske 0,2 gram
Kulhydrat, total 11,5 gram
Kostfibre 2,8 gram
Tilsat sukker 0 gram
Protein, total 0,7 gram
Vand 87,1 gram

Derudover indeholder blåbær mange vitaminer og mineraler pr. 100 gram.

(Tal i parentes svarer til procentdel af anbefalet dagligt indtag (RI):

  • Vitamin C: 44 mg (59%)
  • Vitamin B6: 0,06 mg (4%)
  • Vitamin B3 (Niacin): 0,4 (4%)
  • Vitamin A: 1,08 RE (%)
  • Kalium: 103 mg
  • Calcium: 15 mg
  • Fosfor: 9 mg
  • Magnesium: 7 mg (2%)
  • Natrium: 3 mg
  • Kobber: 0,11 mg (9%)
  • Jern 0,8 mg (9%)

Blåbær i madlavningen

Blåbær er fantastiske i desserter, kager, is eller til morgenmaden. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Er det ikke lige sæson for friske blåbær, er der heldigvis rig mulighed for at købe blåbær på frost eller tørret.

Til morgenmaden kan blåbærerne f.eks. bruges friske eller tørret som topping på din yoghurt, skyr eller havegryn. De kan også med fordel bruges i pandekager eller smoothies. I kager giver blåbær også et rigtig lækkert twist, farve og ikke mindst smag. De er også dekorative som pynt/topping på kagerne. Hjemmelavet is med blåbær er også en sikker vinder.

3 opskrifter med de lækre blåbær

Blåbær Cheesecake


Blaabar cheesecake

Blåbær Muffins


Blåbær muffins

Blåbær pandekager


blåbær pandekager

Hvordan bruger du blåbær i dit køkken? Hos Helsebixen er vi altid nysgerrige efter gode forslag og ideer :-)

Om
Blåbær - fyldt med C-vitamin
Artikel Navn
Blåbær - fyldt med C-vitamin
Beskrivelse
Blåbær er fyldt med antioxidanter og vitamin C - og har derved en lang række gode genskaber. f.eks. dækker 100 gram nordiske blåbær omk. 59% af det daglige anbefalede indtag af vitamin C. Heldigvis behøver du ikke undvære blåbærerne udenfor sæson, der er nemlig rig mulighed for, at købe dem både på frost men også tørret. Med det høje indhold af antioxidanter, er blåbær også en god kilde til flot hud.
Forfatter