Bukkehornsfrø – 5 fordele
Bukkehornsfrø – 5 fordele
Mange har aldrig hørt om bukkehornsfrø, og hvis du er en af dem, så er du bestemt ikke den eneste. Men de små frø er altså værd at blive lidt klogere på, for de er nemlig spækket med næring og gode vitaminer.
Du kan læse meget mere om de små frø, og finde 5 fordele ved at spise dem nedenunder.
Spring til afsnit
Hvad er bukkehornsfrø?
Bukkehorn er en enårig plante med lysegrønne blade og små hvide blomster. Bukkehorn er en slags krydderurt, der har sin primære oprindelse i mellemøsten og Indien. Den er af ærteblomstfamilien, og det latinske navn trigonella foenum-graecum betyder ”græsk hø”.
Deres karismatiske smag har gjort bukkehornsfrøene til et udbredt krydderi, der især har fundet sin plads i det indiske og det asiatiske køkken, og så er de knuste frø en fast ingrediens i karryblandinger i østen.
Hvad smager de af?
Bukkehornsfrøene har en karryagtig duft og en let bitter smag, der af mange beskrives som smagen af ”brændt selleri”. Men når bukkehorn bliver tilberedt har de en meget mere behagelig og mild smag.
Hvordan bruger man bukkehornsfrø?
Frøene kan spises rå eller kogte, som en del af måltidet eller som te. Du kan altså sagtens spise de rå frø, dog er de meget hårde, og mange foretrækker derfor at forarbejde dem. Derfor kan du enten bløde dem, ved at lade dem ligge i vand i et par timer, eller også kan du male dem til pulverform. Som pulver kan frøene nemt tilføjes til morgenmad, havregryn eller smoothies.
Hvilke vitaminer og mineraler indeholder bukkehornsfrø?
1 spiseskefuld bukkehornsfrø indeholder:
- 35,5 kalorier
- 6,4 gram kulhydrater
- 2,5 gram protein
- 0,7 gram fedt
- 2,7 gram fiber
- 3,7 milligram jern
- 0,1 milligram mangan
- 0,1 milligram kobber
- 21 milligram magnesium
- 32,6 milligram fosfor
- 0,1 milligram B6-vitamin
5 fordele ved bukkehornsfrø
Bukkehornsfrø har primært sine effekter, som følge af en række aktive stoffer (4-hydroxyisoleucine, trigonelline, galactomannan, trigonosider). Dog findes der ikke nok forskning omkring frøenes virkning på kroppen, og der er derfor ingen beviste virkninger endnu. Men dette betyder dog ikke, at frøene ikke kan have en effekt på din krop, og vi har derfor samlet 5 ikke beviste egenskaber.
1. Til maven og fordøjelsen
Bukkehornsfrøene indeholder hele 25 g kostfibre og 23 g protein pr. 100 gram, og er derfor blevet brugt mod problemer med maven og fordøjelsen. Selvom der endnu ikke er videnskabelige beviser, kan du prøve dig frem mod forstoppelse, dårlig mave og uro i maven.
2. Appetitløshed
Bukkehornsfrø kan også virke slimløsnende, og kan være med til at beskytte tarmslimhinden og dette kan øge din appetit. Det er ikke videnskabeligt bevist, men har du mistet appetitten, er det et forsøg værd.
3. Halsbrand
Det siges at de små frø har god effekt på halsbrand, og kan holde den irriterende fornemmelse nede. Det anbefales, at man tilsætter 1 tsk. bukkehornsfrøpulver til sit måltid for at forebygge halsbrand. Effekten er dog ikke videnskabeligt bevist endnu.
4. Kan virke mod betændelse
Bukkehornsfrø har i mange år været anvendt som naturmedicin mod betændelsestilstande. Det er dog endnu ikke videnskabelig bevist, om frøene rent faktisk har en positiv virkning på betændelse. Dog er frøene flittigt blevet brugt til til at smøre på det berørte område. Især i form af salve eller som et omslag, har frøene vist sig at kunne have effekt.
Salven kan du nemt lave selv. Det eneste du skal bruge er nogle knuste bukkehornsfrø, og derefter tilsættes lidt olie eller anden form for væske.
5. Kan fremme mænds libido
Der er lavet mange undersøgelser der har kunne påvise, at bukkehornsfrø kan bruges til at øge mænds libido, det er dog endnu ikke videnskabeligt bevist.
Opskrifter med bukkehornsfrø
Mangler du inspiration til hvordan du skal spise dem? Vi har samlet 3 forskellige måder, du kan få brugt dine bukkehornsfrø på!
Indisk dip med bukkehornsfrø
Det skal du bruge:
- 2 spsk bukkehornsfrø
- 2½ dl vand
- 1-2 fed hvidløg
- 1 lille stykke rød chili
- 1 tsk stødt spidskommen
- lidt salt
- 1 spsk citronsaft
- 1 moden tomat
Sådan gør du:
- Knus bukkehornsfrøene i en morter og kom dem i et glas med tilhørende låg. Hæld vandet over frøene, rør rundt og luk glasset. Stil glasset på køl i 8-12 timer.
- Når massen har trukket i mindst 8 timer, har frøene samlet sig i bunden af glasset. Hæld det overskydende vand fra.
- Kom hvidløg, tomat, din bukkehornsfrømasse og chili i blenderen sammen med krydderierne og citronsaft.
- Blend til en forholdsvis jævn dip, cirka 30 sekunder på høj hastighed. Smag dippen til med ekstra salt og citron.
Grøn smoothie med Bukkehorn
Det skal du bruge:
- 1 banan
- 1 lime
- 2 håndfulde spinat
- 1-2 håndfulde grønkål
- 1 lille håndfuld mynteblade
- 160 g ananas
- 100 ml vand
- 1 spsk Bukkehornsfrø pulver
Sådan gør du:
- Start med at skylle spinat, grønkål og mynte grundigt, og tilsæt til blenderen
- Pres juicen fra limen ned i blenderen, og tilsæt resten af ingredienserne – du kan enten blende isterninger med smoothien eller tilsætte dem i glasset efterfølgende
- Blend til du har en jævn og cremet masse, og nyd den iskold
Antiinflammatorisk te med bukkehorn
Det skal du bruge:
- 2-3 skiver gurkemeje
- 2-3 skiver ingefær
- 1 tsk. lakridsrod
- 1 stor tsk knust bukkehornsfrø
- Citronsaft
- Kogende vand
Sådan gør du:
- Skær gurkemeje og ingefær skiverne i halve eller kvarte (alt efter størrelse).
- Kom det i en stempelkande eller tekande sammen med citronsaft, bukkehornsfrø og lakridsroden og hæld kogende vand over
- Teen kan både nydes kold og varm, og bliver dejlig krydret og stærk
Bukkehornsfrø som kosttilskud
Udover de metoder der er nævnt ovenfor, kan du også finde kosttilskud med bukkehornsfrø, der nemt og hurtigt kan give dig frøenes mulige fordele. Vi har fundet de 2 mest populære til dig:
Hvor meget bukkehornsfrø, du skal tage, kommer an på kosttilskuddet samt formålet med kosttilskuddet. I pilleform er den anbefalede dosis ca. 500- 1.000 mg om dagen. Følg altid produktets anvisning.
Bivirkninger
Bukkehornsfrø er sikre til daglig brug, og de eneste kendte bivirkninger er problemer med mavetarmkanalen. I nogle tilfælde kan din hud komme til at lugte lidt ligesom frøene smager.
Bukkehornsfrø og graviditet
Er du gravid skal du dog være forsigtig, og gerne rådføre dig med egen læge inden du begynder at tage bukkehornsfrø. I gamle dage blev bukkehornsfrø nemlig brugt til at fremkalde veer.