Calcium: den komplette vejledning – 8 beviste virkninger
Calcium: den komplette vejledning – 8 beviste virkninger
I dette indlæg vil vi komme calcium under luppen og kigge nærmere på alle de spørgsmål emnet rummer. Alt fra det anbefalede daglige indtag til hvilke fødevarer der har et naturligt indhold af calcium. Vi ser også på hvilke egenskaber mineralet har og hvorfor det er så vigtigt for kroppen.
Spring til afsnit
- Indledende viden om calcium
- 8 beviste virkninger ved calcium
- 1 – Opbygning og styrkelse af knoglerne
- 2 – Normal energi-givende metabolisme
- 3 – Holder tænderne sunde og stærke
- 4 – Betydning for musklernes funktion
- 5 – Har indflydelse på kroppens normale celleinddeling
- 6 – Bidrager til normal neurotransmission
- 7 – Normal funktion af fordøjelsesenzymerne
- 8 – Velfungerende funktion med naturlig størkning af blodet og blodtrykket generelt
- Kan man indtage for meget calcium?
- Indhold af calcium i fødevarer
Indledende viden om calcium
Calcium er et af de mest almindelige mineraler i kroppen – det er faktisk det mineral som kroppen indeholder den største mængde af. Dette giver god mening, da kalk bl.a. spiller en stor rolle i opbygningen af vores knogler.
Sammen med magnesium og fosfor danner calcium den faste substans i knoglerne. De 3 mineraler er i sammenspil med til at give knoglerne deres normale dannelse og vækst.
Kroppen kan ikke selv danne calcium, så derved skal (alternativ – tilføjes gennem kosten) du få det gennem kosten.
Calcium blev første gang opdaget tilbage i 1800-tallet, hvor Humphry Davy som den første havde held med at isolere rent calcium.
Er calcium og kalk det samme? Det kan siges meget kort: Ja, det er det. Calcium er simpelthen bare det latinske navn for kalk.
Forskellige former for calcium
Calcium findes i mange forskellige forbindelser, fordi det reaktionsvilligt. Det vil sige at det kan indgå i mange andre kemiske forbindelser. De mest
Calcium findes i mange forskellige forbindelser, fordi det reaktionsvilligt. Det vil sige at det kan indgå i mange andre kemiske forbindelser. De mest hyppige former bliver listet nedenfor.
Calciumoxid er en form der bliver dannet ved at opvarme kalk ved kraftig varme. Det er ætsende og anvendes derfor ikke til indtagelse i kroppen, men derimod til f.eks. at lave cement.
Calciumcitrat og Calciumcarbonat er de mest anvendte former indenfor kosttilskud og dette leder videre til det næste punkt. Hvilken har den bedste optagelse?
Biotilgængelighed – hvor god er optagelsen?
Der er lavet rigtig mange undersøgelser på dette punkt og nogle viser det ene mens andre viser det andet. Nogle undersøgelser viser at calciumcarbonat har en bedre optagelighed, andre viser at calciumcitrat har det og sidst er der nogle som mener optageligheden er den samme.
Grunden til de svingende resultater skal findes i, at der er en del andre faktorer som spiller ind på dette. Niveauet af østrogen og D-vitamin i kroppen spiller ind, samtidig med at mave- og tarmfunktionen også har en stor betydning for optageligheden.
Hvor meget calcium skal du så sørge for at få dagligt? Det varierer meget i forhold til din alder. Du skal have klart mest i teenageårene, da kroppen vokser ekstra meget i denne periode.
Kroppen er konstant opmærksom på om den mangler calcium. Når de andre kropsfunktioner og blodet mangler kalk, så bliver det hentet i knoglerne. Så derfor går det udover dine knogler, hvis du ikke er dækket godt ind.
Alder | Anbefalet dagligt calciumindtag |
---|---|
1-5 år | 600 mg |
6-9 år | 700 mg |
10-17 år | 900 mg |
18+ år | 800 mg |
Hvem har et øget behov for calcium?
Gravide og ammende har et øget behov for calcium, da de også skal afgive noget til den lille ny. Derudover anbefales også et dagligt tilskud af calcium til personer over 70 år samt personer som har øget risiko for osteoporose eller er i medicinsk behandling herfor.
Har du calcium mangel?
De symptomer man oftest oplever er prikken i fingre og hænder. Dine muskler kan også godt have tendens til at krampe en smule – ligesom det også ses ved mangel på magnesium.
Det skal dog siges at du godt kan være i calcium underskud selvom du ikke oplever disse symptomer. Ovenstående symptomer kan også skyldes andre lidelser, spørg derfor din læge til råds ved tvivlsspørgsmål.
D-vitamin spiller også en vigtig rolle
D-vitamin hjælper kroppen med at omsætte calcium. Derfor er det vigtigt at du også sikrer dig at få nok D-vitamin. Specielt i vintermånederne kan det være et problem, da vi får meget af vores D-vitamin fra solen. Derfor kan du vælge at supplere med et D-vitamin tilskud. En del calciumpræparater er af samme grund tilsat d-vitamin, så man ikke skal bekymre sig om at tage ekstra.
Drikker du ikke så meget mælk? Så kan du have calciummangel
Hvis ikke du spiser ost eller drikker mælk i særlig stor grad eller slet ikke, så er du formentligt i calcium underskud. Ost og mælkeprodukter er den største kilde til calcium i kosten og indtager du ikke disse, så kan det være vanskeligt at få mere end 200 mg om dagen – hvilket er langt under det anbefalede.
8 beviste virkninger ved calcium
Ofte er det svært at finde ud af hvad man skal tro på og hvad man ikke skal tro på, når det kommer til sundhedsanvisninger. Når snakken falder på calcium er det dog noget andet. Det er et af de mest kendte mineraler og derfor foreligger der også en masse forskning på området. Det er et af de mest gennemtestede mineraler.
Vi giver dig her 8 videnskabeligbeviste virkninger ved calcium.
Calcium er det mineral som kroppen har det højeste indhold af – derfor spiller det også en særdeles vigtig rolle i rigtig mange kropsfunktioner.
1 – Opbygning og styrkelse af knoglerne
Det giver sig selv at eftersom calcium er hovedbestanddelen af knoglernes opbygning, så spiller det også en central rolle her. Får du ikke nok calcium lider dine knogler under det.
2 – Normal energi-givende metabolisme
Metabolisme eller stofskifte er en betegnelse for nogle kemiske processer i kroppen, som omsætter mad, luft og andet til stoffer, som alle hjælper kroppen med at fungere optimalt. Metabolismen varierer fra person til person, men calcium kan også have en rolle i at opretholde dette på et normalt niveau. Har du en sund metabolisme, så vil du også opleve en bedre forbrænding, da stofskiftet bidrager til dette.
3 – Holder tænderne sunde og stærke
Udover at være en vigtig byggesten i knoglerne, så er calcium det også i tænderne. Så sunde og stærke tænder kræver at calcium-balancen er i orden.
4 – Betydning for musklernes funktion
Som du kan læse om længere nede, så er calcium og magnesium et rigtig godt makkerpar. Calcium er vigtigt for dine muskler og opbygningen og magnesium er med at regulere dette.
5 – Har indflydelse på kroppens normale celleinddeling
Calcium spiller en rolle i processen med celledeling og specialisering. Det handler primært om hvor kroppen er til at ”hele” sig selv og genopbygge nye celler.
6 – Bidrager til normal neurotransmission
Det er den proces, hvor signalstoffer frigives af en neuron og binder til og aktiverer receptorerne i en anden neuron. Hvis det skal gøres lidt mere forståeligt, så kan man sige at det hjælper kroppen med at kommunikere.
7 – Normal funktion af fordøjelsesenzymerne
Enzymer hjælper med at fordøje den mad du spiser. Calcium balancen i kroppen er medvirkende til at fordøjelsen fungerer som den skal.
8 – Velfungerende funktion med naturlig størkning af blodet og blodtrykket generelt
Calcium er medvirkende til at kroppen kan størkne blodet og derved hjælpe kroppen med at komme sig hurtigere. Hvis der er for lidt calcium i blodet, så størkner blodet ikke på samme måde, når det møder luften. Derfor kan det tage meget længere tid at hele sine sår.
Kan man indtage for meget calcium?
Du kan godt få for meget calcium og grænsen ligger omkring de 1200 mg, hvilket er omkring dobbelt så meget af det anbefalede. Du skal dog noget højere op hvis det på nogen måder skal være livsfarligt. Hvis du får nok D-vitamin, så hjælper dette også med at regulere calcium indholdet i blodet.
Bivirkningerne kan være følgende: tendens til dannelse af nyresten, muskelsvaghed, træthed, forstyrrelser af hjerterytmen, kvalme og opkastninger.
Magnesium og calcium er tæt forbundet
Et enkelt mineral gør ikke alene hele forskellen. Det er vigtigt der er en naturlig balance. En balance der er specielt vigtig i forholdet mellem magnesium og calcium. Det perfekte forhold kan variere, men som tommelfingerregel bør det være 1:1.
Der findes også tilskud som kombinerer disse. Prøv f.eks. Cal-Mag fra Solaray.
Indhold af calcium i fødevarer
De fleste ved at en god kilde til calcium er mejeri produkter, hvor især mælk bliver opfattet som den bedste kilde.
Men hvilke fødevarer er der egentligt mest calcium i? Og findes der alternativer til mælkeprodukterne, hvis du er vegetar? Se top 10 nedenfor.
10 fødevarer der indeholder calcium:
Mængden af calcium er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Birkes: 1450 mg.
– Parmesan: 1180 mg.
– Sardin: 420 mg.
– Mandel: 256 mg.
– Hørfrø: 201 mg.
– Havregryn: 180 mg.
– Mælkebøtteblade: 150 mg.
– Hasselnød: 136 mg
– Spinat 129 mg.
– Kikærter: 124 mg.
Kilde: frida.fooddata.dk
Ost kunne nærmest lave en top 10 selv, men vi har valgt et opføre den ost med mest calcium pr. 100 gram. Men en god hovedregel er at ost oftest indeholder calcium.
Lad os lige aflive en lille myte her til sidst
Jeg ved ikke om det blot er mig som har hørt denne historie som barn, men jeg troede på den i mange år. Jeg blev bildt ind at de små hvide mærker man kan få på neglene skyldtes mangel på calcium. Dette har naturligvis ingen sammenhæng, men blot fordi din negl har fået nogle små stød, hvilket også kan ske inden den er vokset ud endnu.
Jeg håber indlægget har gjort dig lidt klogere på calcium og du skal være velkommen til at kommentere nedenfor, hvis du har spørgsmål eller noget at tilføje :-)
Månedens kommentar vinder 500 gram chia frø