Chiafrø

Chiafrø – Alt om de populære frø

Chiafrø – Alt om de populære frø

Chiafrø har i de seneste par år fået meget opmærksomhed, og det er der i den grad en grund til. Rigtig mange er begyndt at bruge dem både til den populære chiagrød, eller i diverse bagværk. Vi går i dybden med de populære frø, og kigger nærmere på deres spændende næringsprofil.

Du vil samtidig få tips til hvordan du kan bruge chiafrø, og så får du 5 opskrifter til inspiration.

Hvad er chiafrø?

chiafrø

Chia frø kommer fra ørkenplanten Salvia hispanica, der er et medlem af mint plante familien, frøene kendes nu over hele verden som de populære chiafrø.

Chia er et efterhånden meget gammelt frø og første gang frøet blev brugt af aztekerne var omkring 3500 f.kr. Frøet blev fundet i Mexico, og blev høstet i Valley Of Mexico. frøet var en stor del af Aztekernes kost. Det var også allerede på dette tidspunkt man blev klar over frøenes mange muligheder. I dag benyttes chiafrø, både i adskillige opskrifter, kosmetik og i hårpleje.

Hvad indeholder chiafrø?

Chiafrø indeholder hele 34 gram kostfibre pr. 100 gram, hvilket gør dem til en næringskilde. Derudover indeholder 100 gram chiafrø omkring 335 mg magnesium, og 631 mg calcium.

Ernæringsfakta pr. 100 g
Kalorier (kcal): 486
Fedt: 31 g
Mættet fedt: 3,3 g

  • Flerumættede fedtsyrer: 24 g
  • Enkeltumættede fedtsyrer: 2,3 g
  • Transfedtsyrer: 0,1 g

Natrium: 16 mg
Kalium: 407 mg
Kulhydrat: 42 g
Kostfibre: 34 g
Protein: 17 g

Vitaminer og mineraler pr. 100 g

  • Vitamin A: 54 IU
  • C-vitamin: 1,6 mg
  • Calcium: 631 mg
  • Jern: 7,7 mg
  • Vitamin B12: 0 µg
  • Magnesium: 335 mg

Fordele ved at spise chiafrø

På grund af frøets ernæringsprofil, følger der også en del fordele med når du vælger at spise chiafrø. Vi har samlet de vigtigste og bedste lige her.

1 – Kilde til protein

Chiafrø indeholder 17 gram pr. 100 gram. Træner du meget? Så har din krop brug for en masse protein til at vedligeholde dine muskler, for at hjælpe dem med at vokse.

2 – Kilde til kostfibre

Derudover er chiafrø også en kilde til fibre i og med at 100 gram indeholder 34 gram kostfibre.

3 – Godt alternativ til vegetarer og veganere

Som vegetar eller veganer er du mere udsat for at være i mangel på vitaminer og mineraler, da du skærer vigtig ernæring fra din kost. Særlig mangel på protein, da en god kilde til protein er kød, som jo er strengt forbudt for vegetarer og veganere. Dog er chiafrø et godt alternativ, da de indeholder 17 g protein pr. 100 gr.

4 – Føl dig mere mæt

Chiafrø har et naturligt indhold af kostfibre, som giver dig en god mæthedsfornemmelse, og en følelse af at maven er fuld, men ikke overmæt.

5 – Glutenfri

Chiafrø er glutenfri, så alle glutenallergikere kan med ro i maven spise dem.

Har chiafrø nogle bivirkninger?

Der er meget få beviste bivirkninger ved at spise chiafrø – i det hele taget er de nemme at bruge og fordøje. Dog kan et for stort indtag medføre forstoppelse, og det er derfor vigtigt at drikke tilstrækkeligt med vand når du spiser dem.

Derudover skal du passe på med at spise for mange chiafrø rå og drikke vand lige efter, da de udvider sig i vand. Dette kan medføre at de sætter sig fast i spiserøret eller udvider sig i maven.

Hvordan anvender jeg chiafrø?

chiafrø

Chiafrø har en mild nøddeagtig smag og kan let tilsættes til de fleste retter som tilbehør eller pynt. Det anbefales ikke at indtage frøene rå, da de er lidt hårde for maven at fordøje. Den bedste måde at anvende dem på er enten ved at male dem til mel eller at opbløde dem.

Sådan opblødes chiafrø
For at opbløde frøene, blandes de blot i et 1:10 forhold, 1X chia til 10X vand. Laver du chiagrød, bruges 2 dl af en slags mælk, gerne mandelmælk eller rismælk, og 3 spsk. chiafrø. Rør godt rundt og sæt på køl i et par timer, gerne natten over.

Chiafrø kan holde op til 12 gange deres vægt i vand

Sådan maler du chia til mel
En anden mulighed er at male frøene i en kaffekværn eller foodprocesser, for at nedbryde de hårde ydre skaller, før de spiser dem. Det malede chia mel kan anvendes i de fleste glutenfri opskrifter som pandekager, muffins, brød og endda pasta. Opbevares i en lufttæt beholder.

5 opskrifter med chiafrø

Du har måske svært ved selv, at se hvordan du kan inkludere de populære frø i din kost, derfor giver vi dig et par forslag, til hvordan du kan bruge de velsmagende frø. Chiafrø er faktisk nemt at bruge, det handler bare om at finde noget, som du kan se dig selv spise hver dag.

Vi giver dig her 5 nemme, men også populære opskrifter med chiafrø, så du kan inddrage de populære frø i din hverdag. Opskrifterne kræver få ingredienser.

Pandekager med chiafrø

Chia pandekager

Chiabudding med Matcha te og granatæble

Chiabudding

Granola energibarer med chiafrø

chia

Chiagrød med hindbær topping

Chiabudding

Protein boller med chiafrø

chia

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen