
D vitamin – alt du skal vide om solskinsvitaminet
D vitamin – alt du skal vide om solskinsvitaminet
D Vitamin, eller solskinsvitaminet som det også bliver kaldt, er et meget omdiskuteret vitamin – specielt her i norden. Grunden til dette er at vi danskere om vinteren ofte er i stort underskud af netop D Vitamin.
Det skyldes at den primære kilde er solen, men fordi der er færre solskinstimer om vinteren og fordi solen står så lavt, så får vi ikke dækket vores behov om vinteren. Du kan nedenfor blive meget klogere på D vitamin.
Spring til afsnit [Skjul]
Hvad er D Vitamin?
Et vitamin bliver normalt forbundet med et organisk stof, fordi det tilføres kroppen udefra. Du kan dog godt danne D vitamin via huden, hvis du får tilstrækkeligt sollys.
Derudover er vitaminer også ofte vandopløselige, hvilket gør de lettere kan skylles ud via urinen og derved ikke bliver optaget optimalt. D vitamin er derimod fedtopløseligt og du kan derfor også bedre lagre det i kroppen.
Normalvis finder du ikke en bedre kilde til vitaminer og mineraler end gennem din kost. Der findes et væld af fødevarer med et højt indholdsstof af disse.
Men der er en interessant undtagelse fra denne regel. I modsætning til andre vigtige vitaminer, der leveres igennem kosten, kan kroppen også producere D-vitamin fra sollys. Derfor bliver det også ofte kaldt for solskinsvitaminet.
Bliv i dette indlæg klogere på, hvordan vores kroppe får og optager D vitamin, hvad det gør, og hvorfor det er så vigtigt for den generelle sundhed.
Er der forskel på D vitamin?
Ja, det er der rent faktisk. D vitamin er ikke bare et enkelt vitamin, men består af D1, D2, D3, D4 og D5. Derudover består det også af en aktiv og inaktiv form. Den inaktive form kaldes ”cholecalciferol” og indeholder D2 og D3. Kroppen skal konvertere denne til en aktiv form, før den kan få gavn af det. Når det er aktiveret kaldes det ”calcitriol”.
Den inaktive form ”cholecalciferol” får vi fra 2 forskellige kilder – nemlig gennem sollys og i mindre mængder gennem kosten.
I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Så nu er det tid til at tanke på på solskinsvitaminet.
Hvordan får vi D vitamin fra sollys?
Vores hud indeholder naturligt et stof kaldet ”7-dehydrocholesterol”. Når vores hud udsættes for solskin eller UV lys, bliver dette stof omdannet til vitamin D3. Vi kan også få en lille smule af D-vitamin fra visse fødevarer, såsom fede fisk, æg og fuld fedt mejeri. Du finder et uddybende punkt om fødevarerne længere nede.
Uanset om D-vitamin stammer fra vores hud eller kost, skal det behandles af leveren og nyrerne, før det når den endelige aktiverede form.
Anbefalet daglig dosis af D-vitamin
Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn fra 4 år tager et dagligt tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april). Gravide, ammende og ældre over 70 år bør tage 10 µg dagligt hele året. Personer over 70 år samt beboere på plejehjem anbefales desuden at tage et dagligt tilskud af 20 µg D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium.
7 væsentlige ting D Vitamin bidrager til i kroppen
D vitamin bidrager til rigtig mange ting. De mest væsentlige er listet nedenfor, så du kan danne dig et overblik over hvad kroppen bruge D vitamin til.
1 – Opretholder calciumindholdet i blodet
D vitamin er med til at regulere calciumindholdet i blodet. Det hjælper bl.a. mod forkalkning.
2 – Vedligeholder normale knogler
Eftersom det opretholder calciumindholdet i blodet er det også rigtig vigtigt for et sundt og stærkt skelet. Calcium har som bekendt en stor indflydelse på stærke og velfungerende knogler.
3 – Optagelse og udnyttelse af fosfor og calcium
Når indholdet af fosfor i kroppen falder, så hjælper D vitamin med til at få stabiliseret tilstanden igen.
4 – Bidrager til immunsystemets normale funktion
Når snakken falder på immunforsvaret er det svært at komme udenom de såkaldte T-celler. Det er disse som immunforsvaret bruger til at bekæmpe bakterier og disse T-celler har ligeledes brug for D vitamin for at virke korrekt.
5 – Vedligeholder normale tænder
D-vitamin sørger også for at hjælpe til i den proces, som sikrer, at vedligeholde normale tænder.
6 – Bidrager til en normal muskelfunktion
Musklerne og muskelvæksten nyder også godt af D vitamin og det er bl.a. fordi musklerne indeholder D vitamin-receptorer.
7 – Udvikling af knogler af hos børn
D-vitamin bidrager til normal vækst og udvikling af knogler hos børn samt understøtter immunsystemets normale funktion.
I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Så nu er det tid til at tanke på på solskinsvitaminet.
Hvordan får jeg nok D vitamin?
Som nævnt tidligere er vi her i Danmark ekstra udsatte, da vi ikke har lige så meget sollys. Så hvis du ikke har råd til at rejse sydpå hele vinteren, ja så må du få din D vitamin igennem kosten eller via et tilskud.
Fødevarer med et højt indhold
Top 5 fødevarer med D vitamin
Mængden af D vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Levertran fra sej (500 mcg)
– Levertran fra torsk (250 mcg)
– Vildt laks (30 mcg)
– Torskerogn (27 mcg)
– Røget sild (13 mcg)
Som du kan se er det i høj grad i fisk du finder D vitamin. Derudover er der også D vitamin i æg og kylling, men i meget, meget små mængder sammenlignet med den fede fisk.
Er du ikke så vild med fisk? Så er et kosttilskud måske den rette løsning.
Supplér med et kosttilskud
Der er en grund til at det hedder et kostTILSKUD. Det skal ses som et tilskud til kosten og ikke som en erstatning. Men lige med D vitamin kan det være svært at få det hele gennem kosten. Derfor er det ofte en god idé med et lille ekstra tilskud af D vitamin.