E-vitamin – Alt der er værd at vide om kroppens fedtbeskyttende vogter
E-vitamin – Alt der er værd at vide om kroppens fedtbeskyttende vogter
Vi erkender det. Der er så mange forskellige vitaminer og alle har de forskellige virkning på vores kroppe. Det kan virke uoverskueligt at holde styr på. Når du har læst dette indlæg, vil du være en mester i E-vitamin, og dets egenskaber. Måske du vil opdage, at lige netop dette vitamin vil gavne dig.
Spring til afsnit
Hvad er E-vitamin?
E-vitaminet består af stofferne ’tokoferol’ og ’tokotrienol’, der udgør otte forskellige former alle indeholdende E-vitamin. Den mest udbredte form for E-vitamin er den såkaldte ’d-alfa-tokoferol’, som findes i kosten, du indtager og de daglige vitaminpiller, du supplerer med. Denne form er den mest aktivvirkende i menneskets krop. Den vedligeholder dit immunforsvar og dine nervers funktioner.
E-vitaminet er, lige som D-vitaminet, et fedtopløseligt vitamin. Dette betyder, at E-vitaminet bør indtages i selskab med måltider af høj fedtprocent, således at vitaminet optages korrekt i kroppens tarmsystem, mere præcist i tyndtarmen. Selvom vi spiser rigeligt af de fedtstoffer og fødevarer, der indeholder E-vitaminet optager vi kun 25-50% af det E-vitamin vi spiser. Vitaminet bliver som sagt optaget i tyndtarmen i den del der er nærmest tyndtarmen.
Hvorfor er E-vitamin vigtigt?
E-vitaminet er et antioxidant. Kortfattet er antioxidanter kroppens vogtere. De beskytter kroppen mod skadelige indtag og opretholder din krops kerne og sundhed. De skadelige indtag kaldes oxidation og er frie radikaler. Dets påvirkning på kroppen kan sammenlignes med jern, der ruster.
I samme forstand forhindre E-vitaminet både kroppens fedtstoffer imod forharskning og cellerne imod nedbrydelse fra skadelige stoffer fra dit fedtstofskifte.
Alle mennesker har flerumættede fedtstoffer i kroppen. Dog kan mennesket ikke selv danne denne type fedt, som ellers er fundamentet for de membraner, der beskytter kroppens celler. Det er her E-vitaminet endnu engang slår igennem som kroppens vogter, da vitaminet beskytter denne type fedt mod nedbrydelse og harskning. Med denne viden har man længe tilsat E-vitamin til fedtstoffer for at undgå harskning af disse fedtstoffer. Bruges fedtstoffer i madlavning, vil du altså samtidig indtage E-vitamin.
Spis dig til E-vitamin
Udover i fedtstoffer, findes E-vitaminet også i andre fødevarer. Vi har samlet de vigtigste her:
Mængden af E-vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
- Hvedekimolie: 149 aTE
- Solsikkeolie: 55 aTE
- Solsikkefrø, afskallede, tørrede: 49.5 aTE
- Tidselolie 38.7 aTE
- Bomuldsfrøolie: 35.3 aTE
- Torsk, levertran: 30 aTE
- Vindruekerneolie: 28.8 aTE
- Palmekerneolie: 25.6 aTE
- Pinjefrø, tørrede: 24 aTE
- Mandel, rå: 24 aTE
- Karry, pulver: 22 aTE
- Hasselnød, tørret: 21 aTE
Den officielle, anbefalede daglige dosis af E-vitamin indtaget ligger for mænd på 10mg. For kvinder ligger den på 8 mg, men er du gravid eller ammende, anbefales det at hæve indtaget til henholdsvis 10 og 11 mg.
Mangel på E-vitamin
På trods af, at man giver den gas med disse fødevarer, optager kroppen kun 25-50 procent af denne mængde. Dette skal dog ikke opfattes negativt, da forskning viser, at mangel på E-vitamin i Danmark er sjældent. Det vil sige, at det raske og sunde menneske ikke vil lide af E-vitamin mangel, selv ikke hvis indtaget af E-vitamin har været minimalt i en længere periode.
Symptomer ved mangel på E-vitamin
Mangel på E-vitaminer er en sjældenhed i Danmark. Mangel på det fedtbeskyttende vitamin ses hyppigst hos personer, som lider af nedsat optagelse af fedt fra tarmen, som kan være sygdom i lever eller bugspytkirtel (her har fordøjelsessystemet svært ved at nedbryde fedtet fra kosten), for tidligtfødte børn og folk med genetiske sygdomme i de røde blodlegemer.
Symptomer på mangel af E-vitamin ved disse sygdomme vil enten sent eller tidligt i forløbet påvirke kroppens nervesystem. Dette afhænger af den pågældende sygdom. Symptomerne kan være:
- Muskeltræthed
- Balance- og synsforstyrrelser
- Gangbesvær
- Hudlæsioner (hos spædbørn, hvor mælkeerstatningen ikke indeholder E-vitamin)
Måden, hvorpå mangel af E-vitamin behandles, er via øget dosis af vitaminet, som ligger mellem 200-400 milligram om dagen. Det afhænger dog af den pågældende situation. Derfor anbefaler vi, at du tager en snak med din læge, hvis dette skulle gøre sig gældende hos dig.
Den anbefalede daglige dosis
Den anbefalede dagligelige dosis af E-vitamin er forskellig, alt efter om du er en mand eller kvinde, eller om du er gravid eller ammende.
- Mænd: 10 mg
- Kvinder: 8 mg
- Gravide: 10 mg
- Ammende 11 mg
E-vitamin & sportsudøvere
Forskning udført på University of California, USA, viser, at sunde, aktive mennesker har gavn af E-vitamin. Som nævnt foroven, er E-vitamin et antioxidant som nedbryder de frie radikaler. Især sportsudøvere med høj aktivitet har et højere iltforbrug end folk med normal aktivitet. Dette medbringer, at sportsfolk har en øget risiko for at blive ramt af skader fra frie radikaler. Forskning viser dog, at et øget daglig indtag af naturlig E-vitamin kan have positiv indflydelse på risikoen for skader hos sportsudøvere, dette er dog ikke videnskabeligt bevist, da der mangler fyldestgørende forskning inden for E-vitamin i forbindelse med elitesport.
6 ting du bør vide om E vitaminet
- Førhen troede man, at øgede mængder af E-vitamin nedsatte risikoen for blodprop i hjerte og hjerne. Dette er ikke tilfældet! Høje doser af E-vitamin øger faktisk tendensen til blødninger
- E-vitaminet optages fra tyndtarmen; den del af tyndtarmen, der er tættest på mavesækken
- Overskydende mængder af E-vitamin skal udskilles via galden, da urin ikke indeholder fedt
- Overdosering af E-vitamin ses sjældent, dog er det nok at indtage det E-vitamin, der findes i en almindelig vitaminpille
- Sammensætning af stærke E og C vitaminer frarådes, da ingen gavnlig effekt er bevist
- Ekstreme mængder E-vitamin per dag (10 gram) medfører nedsat frugtbarhed hos både mænd og kvinder