E-vitamin – alt der er værd at vide
E-vitamin – alt der er værd at vide
Du hører sikkert ofte, hvor vigtigt det er, at du husker at få alle dine vitaminer og at du får nok af dem. Vi hører ofte om C- og D-vitamin, men hvad så med E-vitamin? Det kan være svært at overskue virkningen af alle de forskellige vitaminer, men efter du har læst dette indlæg om E-vitamin vil du forhåbentlig være klogere på, hvad det egentlig er, og om det kan hjælpe dig.
Spring til afsnit
Hvad er E-vitamin
E-vitamin består af stofferne “tokotrienol” og “tokoferol”, som er otte forskellige former, der alle indeholder E-vitaminet. Den mest aktive form er d-alfa-tokoferol og er den du hovedsageligt finder i kosten og dine daglige vitaminpiller. Netop denne form for E-vitamin stimulere immunforsvaret og kan hæmme blodets evne til at klumpe sammen.
E-vitaminet er fedtopløselig ligesom D-vitamin, hvilket betyder at vitaminet skal indtages sammen med fedtholdige måltider for, at det bliver optaget ordenligt af cellerne i tyndtarmens slimhinde.
Hvor findes E-vitaminet?
E-vitaminet finder vi ikke kun i fedtstoffer, men også i andre fødevarer. Fødevarer der indeholder E vitamin pr. 100 gram:
- Hvedekimolie: 149 aTE
- Solsikkeolie: 55 aTE
- Mandel, rå: 24 aTE
- Karry, pulver: 22 aTE
- Rapsolie: 18.4 aTE
- Hørfrøolie: 17.5 aTE
Selvom vi spiser rigeligt af de fedtstoffer og fødevarer, der indeholder E-vitaminet optager vi kun 25-50% af det E-vitamin vi spiser. Vitaminet bliver som sagt optaget i tyndtarmen i den del der er nærmest tyndtarmen.
Symptomer på E-vitamin mangel
Selvom vi kun optager 25-50% af det E-vitamin vi spiser, er der ikke noget at være urolig for. Undersøgelser har vist at vi i Danmark indtager i gennemsnit den daglige dosis af vitaminet. Derudover kan man ikke se mangel på E-vitaminet hos sunde og raske mennesker – heller ikke selvom indtaget gennem kosten har været lav over en periode.
Selvom mangel på E-vitaminet sjældent forekommer i Danmark, kan vitaminmanglen forekomme hos personer som lider af nedsat optagelse af fedt fra tarmen, der kan skyldes sygdomme i bugspytkirtelen eller leveren, da fordøjelses systemet her har svært ved at nedbryde fedtet fra kosten. Personer med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer og for tidligt fødte børn kan også have mangel på E-vitaminet.
Symptomerne på E-vitaminmangel ved ovenstående sygdomme vil påvirke kroppens nervesystem på et ubestemt tidspunkt – det kan både være først og sidst i forløbet. Dette afhænger af den pågældende sygdom.
De hyppigste symptomer er:
- Balance- og synsforstyrrelser
- Hudlæsioner (hos spædbørn, hvor mælkeerstatningen ikke indeholder E-vitamin)
- Muskeltræthed
Man behandler E-vitaminmangel med 200-400 mg per dag. Hvis du har fejl i fedtoptagelsen behandler man vitaminmanglen med den dobbelte dosis. Dette afhænger dog af den pågældende situation.
Vi anbefaler, at du kontakter din læge, hvis ovenstående skulle gøre sig gældende for dig.
Den anbefalede daglige dosis
Den anbefalede dagligelige dosis af E-vitamin er forskellig, alt efter om du er en mand eller kvinde, eller om du er gravid eller ammende.
- Mænd: 10 mg
- Kvinder: 8 mg
- Gravide: 10 mg
- Ammende 11 mg
5 ting der er værd at vide om E-vitaminet
1. Tidligere troede man, at E-vitamin i store doser kunne nedsætte risikoen for blodpropper i hjertet og hjerne. Flere studier har dog siden vist, at dette ikke er tilfældet.
2. Kosttilskud med en kombination med E- og C-vitamin frarådes, da der ikke er påvist en gavnlig effekt.
3. Indtagelse af ekstreme mængder (10 gram pr. dag) E-vitamin kan medføre nedsat frugtbarhed hos både mænd og kvinder.
4. Overskydende mængder af E-vitamin bliver udskilt via galden, da urin ikke indeholder fedt.
5. Indtagelse af høje doser E-vitamin kan øge tendensen til blødninger.