Fiskeolie vs. Krill olie – Hvilken skal jeg vælge?
Fiskeolie vs. Krill olie – Hvilken skal jeg vælge?
Du har nok hørt om fiskeolie, men hvad med krill olie? Begge er kilder til de sunde omega-3 fedtsyrer, der bidrager til normal hjertefunktion, hjernefunktion og syn. Nu tænker du nok, at hvis de begge er kilder til omega-3, er der så en der er den anden overlegen?
Vi har kigget nærmere på om den ene olie er bedre end den anden, og du kan læse mere om hvad krill olie egentlig er lige nedenunder.
Spring til afsnit
Hvad er Krill olie
Krill er en form for krebs, og er også kendt under navnet lyskrebs, men minder egentlig mest om en reje. Krill trives særdeles godt i meget koldt vand, hvorfor man finder en stor del af dem ved antarktisk. For at krill kan overleve i det meget kolde vand, bliver de nødt til at ”blødgøre” dem selv, for at kunne bevæge sig og svømme frit rundt. Dette gør at de har et højere indhold af omega-3 end andre krebsarter.
Da Krill lever i verdens reneste hav omkring Antarktis og findes i bunden af fødekæden, hvor de lever af plankton, sker der netop ingen ophobning af tungmetaller og andre miljøgifte, som eksempelvis rovfisk ellers får ved at indtage andre fisk.
Næringstoffer i Krill olie
Krill spiser plankton, og spiller derfor en vigtig rolle i det antarktisk økosystem. Du finder både de vigtige fedtsyrer og antioxidantet astaxanthin i krill olie, og du kan læse præcis hvor meget lige nedenunder:
Næringsindhold pr. 500 mg krill olie (udgangspunkt – Omnikrill fra Biosym
- Neptune Krill-olie 500 mg
- Marine fosfolipider 210 mg
- Omega-3 fedtsyrer 125 mg
- – heraf EPA 75 mg
- – heraf DHA 45 mg
- Astaxanthin 500 µg
- Cholin 28mg
Fiskeolie vs. krill olie
Vi har kigget nærmere på forskellene ved de to forskellige kilder til den vigtige fedtsyre omega 3, og forhåbentligt bliver du klogere på hvilken olie du skal vælge ↓
1. Formen
Den tydelige forskel på fiskeolie og krill olie er, at fiskeolie er i triglycerid-form, mens krill olie er i fosfolipid-form. Dette betyder at den Omega-3 fedtsyre som krill olie indeholder, optages mere effektivt i cellemembranerne i kroppen end triglycerider fra fiskeolie gør.
Fosfolipider er vigtige byggesten i vores cellevægge, og fosfolipider, som består af cholin og omega-3 fedtsyrer er essentielle.
Det interessante ved fosfolipider er, at de på grund af deres opbygning optages anderledes end triglycerider. Når vi optager fosfolipider, bliver de i kroppen omdannet til Lysofosfolipid, som kan optages direkte fra tarmen, hvorimod de frie fedtsyrer fra triglycerid er afhængige af enzymer i maven og tarmen. Det er altså meget nemmere for kroppen at optage krill-olie end normal fiskeolie på grund af indholdet af fosfolipider.
2. Antioxidant indholdet
Krill olie har et bedre og mere naturligt indhold af Antioxidanter i forhold til fiskeolien, der bruges til kroppens antioxidante forsvar imod frie radikaler. Effekten af de antioxidante stoffer i Krill olie har vist sig at have omkring 47 gange større effekt end almindelige fiskeolier, dette er dog ikke videnskabeligt bevist.
3. Cholin indholdet
Cholin er et vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer og findes naturligt i krill olie i modsætning til fiskeolie, der ikke indeholder cholin.
Cholins mulige egenskaber
- Cholin bidrager til normal lipid metabolisme
- Cholin bidrager til opretholdelse af normal leverfunktion
OBS* Mulig effekt opnås ved et dagligt indtag på 425-550 mg, og effekten af dette er endnu ikke videnskabeligt bevist.
4. Bæredygtigt omega 3
Fiskeolier er som udgangspunkt udvundet af opdrættet eller vildtlevende fisk som helleflynder, sild, makrel, laks, sardiner, torsk og hvid tun. Men netop disse arter af fisk er i stor fare for at uddø, og i gennemsnit er fiskekvoterne 15-30% højere end videnskabens anbefalede grænser.
Krill olie er som nævnt tidligere udvundet af det lille rejelignende væsen, der bor i de uberørte vande ved Antarktis. Disse lever af plankton, som flyder på verdenshavenes overflade, og de udgør den største biomasse i verden.
Krill høst er en af de bedst regulerede på planeten, og der er omkring 4000 gange mere krill i naturen end der bliver høstet, hvilket gør krill olie meget miljøvenligt og bæredygtigt.
5. Tungmetaller og forurening
Alle fisk og generelt liv i havet er omfattet af forurening fra toksiner i havene. Disse toksiner er resultatet af industriaffald og århundredes kommercielle fiskeri og skibsfart. Standard fiskeolier er udvundet fra fiskearter, der ofte er forurenet med farlige tungmetaller som kviksølv, PCB, Radioaktive stoffer og giftige metaller såsom cadmium, bly, chrom og arsen.
Dog er Krill olie udvundet af krill indsamlet i uberørt dybt vand langt fra industriområder, og fordi krill er i bunden af fødekæden, ophober de ikke farlige niveauer af forurenende stoffer på samme måder som fisk.
6. Prisen
Selvom krill olien er et godt alternativ til fiskeolien, kommer den til en højere pris. På grund af dyre høstings- og forarbejdningsmetoder kan krill olie ofte være så meget som 5 gange dyrere end fiskeolie, men du betaler for kvaliteten.
En standard krill olie, indeholder 250 mg. EPA og DHA pr. pille, hvor du betaler lidt over 15 kr pr. gram EPA og DHA.
Modsat, i en kvalitetsfiskeolie får du næsten 600 mg. pr pille, dvs. mere end dobbelt så meget, og du betaler godt 3 kr pr. gram EPA og DHA.
7. Holdbarhed
Standard fiskeolier har tendens til at blive harske, og dette sænker effektiviteten af omega 3 fedtsyrerne og kan frigive skadelige frie radikaler i din krop. Krill olie er derimod ret enestående på det område, da det indeholder astaxanthin, som forhindrer letfordærvelige omega-3 fedtstoffer fra at oxidere, og holdbarheden kan variere helt op til 1-2 år.
Hvad skal jeg så vælge?
Der er fordele og ulemper ved begge olier, men hvilken en skal du så vælge, fiskeolie eller krill olie?
Det kommer helt an på hvad du lægger mest vægt på, når det kommer til dit kosttilskud. Krill olie optages som sagt bedre end fiskeolie, og har en længere holdbarhed, fåes i en renere og mere bæredygtig form, men er derimod dyrere end den almindelige fiskeolie.
Dog indholder krill olie også antioxidantet anstaxanthin, og indeholder også cholin, som du ikke får fra den almene fiskeolie. Man skal derfor gøre op med sig selv, hvad man vægter højest. Hvis man gerne vil have alle de gavnlige effekter fra både fiskeolie og krill-olie, kan man med fordel veksle mellem fiskeolie og krill olie.