Forkølet Pige

Forkølelse – bliv ekspert på forkølelse i ét enkelt indlæg

Forkølelse – bliv ekspert på forkølelse i ét enkelt indlæg

Forkølelse

Forkølelse er en virusinfektion, som typisk rammer de øvre luftveje, såsom næse og hals. Jeg vil næsten vove at påstå, at vi alle har været gennem den, mildest talt, irriterende forkølelse mindst én gang i vores liv.

Forkølelse rammer os tit til efteråret, hvor vejret skifter til det mere kolde og vi holder os mere indendørs, og dermed tættere på hinanden så smitten får bedre vilkår.

Når vi først er ramt af den irriterende forkølelse, er der ikke så meget at gøre. Der findes dog adskillige muligheder for, at slippe nemmere igennem forkølelsen.

Symptomerne ved en forkølelse

Der er mange symptomer på en forkølelse. De mest hyppige er dog:

  • Ondt i halsen
  • Synkebesvær
  • Nys
  • En løbende næse
  • Tilstoppet næse
  • Hoste
  • Øget slimproduktion i luftvejene
  • Øjne der løber i vand

Ovenstående symptomer kan bl.a. medføre:

  • Bihulebetændelse
  • Tørhed i ansigtet
  • Rødme omkring både næse og mund

Hvad er en forkølelse?

En forkølelse er en sygdom der opstår på grund af en lille mikroorganisme kaldet en virus.

Der findes over 200 forskellige typer vira der fører til forkølelse. Den mest almindelige er rhinovirus.

Når man får en infektion med en rhinovirus, giver det dig hverken fuld immunitet over for den type du er blevet ramt af eller af de ca. 100 andre rhinoviruser der findes.

På baggrund af ovenstående har du derfor mulighed for, at blive ramt af en almindelig forkølelse pga. rhinovirus, mange gange i dit liv.

Det anslås at helt op til 50% af alle forkølelser er pga. denne type virus.

Hvorfor bliver man forkølet

En almindelig forkølelse vil typisk starte med smitte fra en anden person. Dette kan ske ved direkte kontakt eller ved at komme i kontakt med en overflade der er forurenet med deres bakterier. Dette kunne f.eks. være et tastatur, et dørhåndtag eller i disse IT tider kunne eksempler være en telefon/skærm eller lign. Smitten sker herefter ved at du rør ved dine øjne eller din mund, så vira får adgang til kroppen.

Du kan også blive smittet ved luftbårne dråber fra et host eller et nys. Forkølet pige

Du bliver ikke syg ved at blive kold og/eller våd

Det er faktisk en myte, at det skulle være skyld i en forkølelse. Du har dog større sandsynlighed for, at blive ramt af en forkølelse, hvis du er utrolig træt, under følelsesmæssig stress eller har allergi, hvor der er næse, hals eller øjensymptomer.

6 Gode råd til en hurtig kur

Der er intet jeg hellere ville end at give dig en mirakel kur der kunne sikre, at du kom over din forkølelse lynhurtigt! Den triste sandhed er bare, at der ikke er så meget at gøre, når man først er ramt.
Der findes dog en masse midler der kan gøre hele processen lidt mindre smertefuld og lettere at komme igennem.

1 – Drik varme drikke der holder slimhinderne varme

Urte-te og varme drikke generelt, kan være med til at fortynde slim og udskille det fra din krop.

Det er godt for halsen at få en masse varme drikke, og som du sikkert allerede ved, så er der nogle varme drikke, der er bedre for en forkølelse end andre.
Her er nogle små eksempler på varme drikke, som du kan drikke ved en forkølelse:

  • Kamillete med mælk og honning
  • Varm mælk med 1 tsk. Honning
  • Varmt vand med ingefær og citron
  • Varm solbærsaft

2 – Lindring af stoppet næse: Næsespray eller varm damp med pebermynte eller kamillete

Hvis din næse er stoppet, så er der flere ting du kan gøre. Når du nu alligevel ligger ned, så hæv hovedgærdet eller placer en ekstra pude under hovedet, så du derved har lettere ved at få luft ned gennem halsen.

Du kan også skylle næsen med saltvand ved hjælp af et ”næsehorn”, eller ved at holde hovedet over et varmt vandbad og lave et lille telt med et håndklæde.

Sørg desuden for at pudse næsen så du får alt slimet ud, men undgå at pudse for hårdt, da du derved bare trykker den virus ramte slim, ud i slimhinderne og derved øger risikoen for at få bihulebetændelse, som bestemt ikke forbedre din forkølelse. Hvis du ønsker et middel til at komme lettere igennem forkølelsen er næsespray med xylomethazolin, som f.eks Otrivin og Zymelin en sikker vinder! Næsesprayen gør det lettere for dig at trække vejret igennem næsen, da den trækker slimhinderne i næsen sammen og dermed øger passagen til luften.

En normal næsespray må du kun bruge i en uge af gangen, da der ellers kan opstå afhængigheds symptomer med fornemmelse af kronisk stoppet næse, men A. Vogel Sinuforce Næse Spray kan faktisk anvendes i op til 30 dage idet den indeholder skånsomme æteriske olier og dermed ikke er afhængighedsdannede på samme måde.

A. Vogel Sinuforce Næse Spray (20 ml)

3 – Lindring af hoste og halssmerter

Et symptom ved forkølelse er ondt i halsen, her findes adskillige halspastiller, som kan mindske smerten, og irritationen i halsen. Slimen dannes når slimhinder og luftveje er irriterede, i de fleste tilfælde kan du hoste slimen fri, men nogle gange kan det være nødvendigt med et slimløsende middel, det vil dog få dig til at hoste mere, men du vil også få hostet slimet fri og dette er kun et godt tegn.

Hvis du har hoste med slim der kan hostes løs, er det vigtigt ikke at behandle med et hostestillende middel, da slimen dermed ikke bliver hostet løs og risikoen øges dermed for lungebetændelse

Ellers er der alle de gode gamle råd, som at drikke te, varm kakao, spise suppe, og måske sørge for at din hals er varm med et halstørklæde. Og så undgå rygning, da det irritere dine slimhinder endnu mere end de er i

Der er lavet en undersøgelse, hvor man i 31 studier har undersøgt i alt 9745 mennesker med en forkølelse. Her undersøgte man om, at man ved at tage mere c-vitamin kunne blive hurtigere rask.

Undersøgelsen viste, at dem der tog ekstra c-vitamin blev hele 8 % hurtigere rask, end dem der ikke gjorde. Hos børn lå gennemsnittet på 14 %.

Så spis endelig en kost med rigeligt af C-vitamin eller tag det som et kosttilskud.

5 – Naturlægemidler

Naturlægemidler er produceret med det formål, at vedligeholde dit normal fungerende immunforsvar således, at du bliver mindre modtagelig overfor forkølelse.
Hvis du har tendens til ofte at blive forkølet, eller omgås i et miljø med stor risiko, kan du prøve dig frem med brugen af naturlægemidler.

2 andre forslag til naturlægemidler kunne være følgende

Kan Jang tabletter
Ved de første symptomer på forkølelse kan du prøve at tage Kan Jang tabletter, som har en dokumenteret effekt ved forkølelse.

Echinaforce (echinacea)
Du kan også bruge naturlægemiddel med rød solhat (echinacea). Forskning viser umiddelbart at det kan have effekt ved især voksne med forkølelse. Prøv f.eks. Echinaforce

6 – Søvn og hvile

Det anbefales, at sove i et mørkt rum mellem 7-9 timer hver nat. Gå tidligt i seng så snart du mærker at en infektion er på vej, og nedsæt dit stress niveau. Ved at slappe af og nedsætte dit stressniveau, giver du dit immunforsvar bedre mulighed for, at bekæmpe den virus du har fået, eller som er på vej.

Forkølelse ved babyer

Bare det første år er der lavet undersøgelser der viser, at dit barn i gennemsnittet vil blive ramt af forkølelse op til 8 gange.
Det er selvfølgelig aldrig sjovt, at skulle se dit barn have det dårligt under en forkølelse, men der er heldigvis rigtig mange ting du kan gøre for, at hjælpe dit barn igennem en forkølelse.

Det skal også lige siges, at en almindelig forkølelse er harmløs, og derfor ikke noget du skal ligge vågen om natten over.
Bamser der er forkølet

Symptomer på forkølelse ved dit barn

  • Feber
  • Hoste
  • En tilstoppet eller løbende næse
  • En nedsat appetit
  • Der kan opstå rastløshed samt irritation

Amning ved dit barns forkølelse
Et typisk symptom ved forkølelse er en stoppet næse.
Det kan derfor være svært for dit barn, at få luft under amning. En baby kan ikke selv pudse deres næse, så et behjælpeligt værktøj kan være en næsesuger.

Næsesuger m softtip Kidsme

Hvornår skal du kontakte lægen ved forkølelse?

De fleste forkølelser varer i ca. en uge. Hvis dine symptomer dog ændre eller udvikler sig, kan det være en god ide, at kontakte din læge.
I nogen tilfælde kan en forkølelse føre til infektion pga. bakterier i dine lunger, ører eller bihule. Hvis dette sker, vil din læge i mange tilfælde udskrive antibiotika til dig. Antibiotika bekæmper nemlig bakterier med dog ikke virusser.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen