Alt om de forskellige Te typer
Alt om de forskellige Te typer
Du drikker det sikkert når du er syg. Men faktisk er der mange fordele ved at drikke te hele året rundt. Der findes 3 forskellige te grupper, som vi vil komme ind på i dette indlæg.
Læs med og bliv klogere på hvad te egentlig kan.
Spring til afsnit
Hvor kommer te fra?
Det, vi kalder te, kommer hovedsageligt fra bladene fra en busk ved navn Camelia Sinensis. Selvom der findes forskellige varianter af te, kommer de faktisk alle fra samme plante. Forskellen er dog, at varianterne udvikles forskelligt i bearbejdningen af bladene. Faktisk inddeler man te i 3 hovedgrupper; sort te, grøn te og oolong te.
Alt om grøn te
Det særlige ved den grønne te er, at den ikke bliver tørret under særlig kraftig varme. Derfor beholder den sin grønne bladfarve og siges at være det tætteste man kommer på tebladenes umiddelbare smag.
Grøn te er sart i sin smag, men kan være alt lige fra sødlig til bitter. Der findes ufattelig mange varianter af grøn te. Faktisk findes der flere forskellige typer af grøn te i Kina, end der findes vine i Frankrig.
Alt om sort te
En anden hovedgruppe af te er den sorte te. Tebladene er her tørret både ved højere varme og i længere tid. Den sorte te er det resultat, man får, når man knuser og tilsætter ilt til den grønne te. Smagen er derfor også noget mildere, hvilket især skyldes den iltning, som tebladene bliver udsat for. Samtidig er den sorte te den mest koffeinholdige af de forskellige tevarianter.
Alt om oolong te
Den sidste hovedgruppe kaldes oolong te og er ikke så kendt herhjemme. Smagen er typisk meget bløde, bliver ikke bitter og indeholder heller ikke særligt meget koffein. Oolong te er halvfermenterede, hvilket betyder, at de befinder sig imellem den grønne og den sorte te. Man kan også sige, at denne te er blødere end den sorte te, men knap så frisk som den grønne.
De andre slags te
Foruden de tre hovedtyper af te, findes der også andre varianter af te; bl.a. hvid te, aromatiseret te, frugtte og urtete. Den hvide te er den mindst forarbejdede te og er derfor også den mindst koffeinholdige te. Smagen er mild og siges at være god for maven, fordi den bevarer flere af de aktive stoffer. Nok en af de mest kendte teer herhjemme er den velkendte Earl Grey, som faktisk er en af de aromatiserede teer. Her tilsætter man mere eller mindre naturlige smagsstoffer og olier, frugtstykker, blomsterblade, m.v. Frugtte består egentlig ikke af te, men af frugt- og plantestykker. Det kan f.eks. være æblete eller myntete. De er særdeles velegnede til iste. Den sidste slags, urteteen, er nok mest kendt som f.eks. kamillete herhjemme. Urteteen har mange års tradition bag sig og er bl.a. blevet brugt som medicin af munke, læger og hekse. Andre urteteer kan f.eks. være myntete eller rosmarinte.
Hvordan laver jeg den perfekte kop te?
Der er mange måder at lave te på. Men for at lave en god kop te, siges det, at du skal bruge en kande af porcelæn, keramik eller glas. For at teens gode smag ikke skal spoleres, er det vigtigt at kanden bliver opvarmet før du hælder teen i.
Afmål den rette mængde te (en teske pr. kop og en til kanden). Lad det kogende vand afkøle til ca. 80 grader og hæld det på kanden. Teen skal trække i 3 minutter, hvis den er småbladet – og 5-7 minutter, hvis den er storbladet.
Drikker du mælk i din te, er det bedst at hælde mælken i teen først, for bedre at kunne blande sig med teen. Tilsæt sukker, citron m.m. efter behag.