Gluten Free  Word With Wood Background

Glutenfri – Hvad er fordelene?

Glutenfri – Hvad er fordelene?

Det kan være svært at finde ud af, men mange danskere lider faktisk af glutenallergi uden at vide det. Føler du dig oppustet efter at have spist brød og kager? Så kan det være du skal skrue ned for gluten.

Læs med og bliv klogere på hvad det vil sige at være glutenallergiker.

Hvad er glutenallergi?

glutenallergi

Glutenallergi eller ”cøliaki allergi”, som det kaldes i mere sundhedsvidenskabelige sammenhænge, er ligeud sagt en intolerans overfor gluten. Gluten er et protein bestående af polypeptidkæder opbygget af aminosyrer, der først og fremmest findes i kornsorter som hvede, rug og byg.

Ved indtagelsen af rugbrød eller andre glutenholdige produkter aktiveres immunforsvaret hos allergikeren, hvor en slags betændelsesreaktion opstår i tyndtarmens slimhinde.

Dette resulterer i, at såkaldt tarmvilli bliver ødelagt eller funktionen mindsket drastisk, hvorved tarmen som helhed ikke fungerer optimalt.

Det bliver nemlig sværere eller næsten umuligt for tarmen i en sådan tilstand at optage alle vigtige mineraler, vitaminer, kulhydrater og fedtstoffer, hvorfor det kropslige behov ikke tilfredsstilles tilstrækkeligt.

Symptomer

Symptomerne på glutenallergi er detaljeret listet på diverse sundhedssites på internettet, men de tydeligste og mest afgørende omhandler dog;

  • Oppustethed
  • Diaré
  • Træthed
  • Vægttab (eller lav vægt generelt på trods af stort madindtag)

Debatten går begge veje

Flere sundhedsforskere og kostvejledere, inklusiv Bente Klarlund og Christian Bitz, peger i øjeblikket på, at det først og fremmest er cøliaki allergikere (glutenintolerante), der skal undgå gluten i kosten.

Raske personer, der ikke har glutenallergi, bør ikke skære fuldkornsprodukter fra, blot fordi de indeholder spor af gluten eller har visse procenter af proteinet som en del af bestanddelene.

Desuden snakker man om, at manglende fuldkorn via en glutenfri livsstil kan have negative konsekvenser for fordøjelsen blandt raske personer.

Fuldkornets rolle i kosten

Udover at have et højt kalorieindhold har hvide hvedeprodukter langt fra de samme egenskaber som fuldkornsprodukter, hvor kroppens fiber- og næringsbehov tilfredsstilles i mere udbredt grad.

Netop graden af mæthed i løbet af dagen afgør oftest, hvorvidt man bliver på det vægtabsorienterede spor, eller om man simpelthen ender ud med at overspise og droppe vægttabet.

Fuldkorn skaber øget mæthedsfornemmelse, hvorfor søde fristelser og fedtrige måltider bliver nemmere at modstå. Når vi er sultne, træffer vi hurtigt madvalg, der ikke er helt optimale eller sunde, ligesom stofskiftet faktisk også kan tage skade af for lange perioders sult i løbet af dagen.

Fuldkorn, der blandt andet optræder i produkter som rugbrød, brune pasta og gryn, indeholder gluten eller dels spor af proteinet, hvorfor debatten som tidligere nævnt trækker i begge retninger.

sund snack

1. Sundere grønne snacks

At gå glutenfri betyder, at man er nød til at fravælge lette hvedebaserede snacks og i stedet fokusere på grønne alternativer.Frisk frugt og grøntsager er nødvendige at indtage i en glutenfri kost, hvor snacks i løbet af dagen bliver meget sundere.

2. Ungå at blive oppustet

Affaldsstoffer og bakterier har en tendens til at ophobe sig ved en hvederig kost, hvilket blandt andet viser sig i den meget kendte oppustethed. Har man sure opstød og et stort lag fedt om maven, er en glutenfri vej oplagt, da affaldsstofferne renses ud af kroppen.

3. Nemmere at fordøje

Hvede i hvidt brød og pasta er meget hårdt for kroppen at fordøje og kan gøre det svært for tarmene at arbejde. Som tidligere forklaret er det netop sådanne glutenrige produkter, der er et helvede for glutenallergikere.

4. Energi

Er fordøjelsen velfungerende, vil kroppen optage vitaminer og mineraler hurtigere, hvilket kan føre til mere energi og mere overskud i hverdagen.

Glutenfrie fuldkornsprodukter

Det er ikke alle fuldkornsprodukter, der indeholder gluten. Flere er helt og aldeles glutenfri!

Nedenfor er listet nogle af de naturligt glutenfrie produkter, der fås på markedet, som du desuden kan købe her på Helsebixen.dk

1. Quinoa

quninoa

I øjeblikket er et af de mest populære alternativer de såkaldte quinoa ris, som er helt fri for gluten og stadig tilbyder en vedvarende mæthedsfornemmelse som fuldkornsprodukt.

Selvom quinoa præsenteres som korn, er der faktisk tale om grøntsags flager/kerner fra en schweizisk plante, der minder om spinat- og rødbedeplanten.
Vi tilbyder flere quinoa produkter – køb en økologisk variant af slagsen lige HER>>

2. Brune ris
Brune ris er ultra mættende og kan let integreres i aftensmåltidet som et glutenfrit alternativ til de kalorierige hvide ris.
Find økologiske basmati brune ris lige HER>>

3. Gryn og havre
Ikke alle havregrynsprodukter er glutenfrie og kan ved forarbejdning blandes med almindelig hvid hvede, hvilket ikke lever op til glutenfrie krav. Havregrød er nok en af de mest populære morgenmadsspise og smager fantastisk med bær, lidt græsk yoghurt og honning. Find glutenfri havregryn fra Urtekram lige HER>>

Sojapasta

Er du fan af pasta og italienske retter, men ønsker at gå ad glutenfrie veje, har vi en lang række velsmagende alternativer.

Sojapasta er både trendy og populært, hvor du udover at slippe for de svært fordøjelige hvedepasta, får endnu flere fibre og proteiner ved indtagelse af det alternative sojaprodukt.

Glutenfri behøver ikke at være ”fuldkornsfrit”, som flere eksperter ellers har kritiseret den nye, trendy livsstil for at være. Fibre og proteiner er alle vegne i en glutenfri kost. Produkterne er utallige, og vi synes ikke, at det skal være kedeligt at skære hvede fra. Helsebixen.dk tror på, at en glutenfri hverdag også er en velsmagende én af slagsen!

Test dig selv – har du gluten allergi?

Selvom mange af symptomerne på glutenallergi er symptomer, vi alle kan lide af fra den ene dag til den anden, så er der faktisk en rigtig nem måde at teste, hvordan din krop reagerer på gluten.
Den nemmeste metode, hvorpå du kan tjekke, om du lider af glutenallergi er ved at udelade gluten 100 % fra din kost i 14 dage – og derefter begynde at spise gluten igen.

Når du udelader gluten fra din kost, vil du sandsynligvis mærke en forskel. Nogle oplever en forværring af symptomerne fra start, men det er faktisk helt normalt. Herefter oplever mange at de får mere energi, en bedre fordøjelse, pænere hud og færre muskel- og ledsmerter. Efter 14 dage uden gluten, vil din krop reagere kraftigere, når du begynder at spise gluten igen. På den måde er du ikke i tvivl om du lider af glutenallergi eller ej.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen