Gojibær – hvorfor er de små bær så populære?
Gojibær – hvorfor er de små bær så populære?
Du har med garanti hørt om de smukke røde gojibær, men ved du egentlig hvad de er og indeholder? De bliver ofte betegnet som en rigtig super frugt, men hvad er det gojibær i virkeligheden kan? Læs mere her, og bliv klogere på bærets oprindelse samt hvordan du kan anvende dem i madlavningen.
Spring til afsnit
Hvad er gojibær?
Tørrede gojibær ligner orangerøde rosiner og smager som en krydsning mellem tørrede tranebær og kirsebær. Bærerne ligner rosiner til forveksling, men farven på bærerne er meget mere orangerød. Gojibær betragtes både som en frugt, et bær og en urt. Goji-bær findes typisk i asiatiske og europæiske lande, men sælges tørret i hele verden.
Historie og oprindelse
Gojibær stammer fra busken Lycium barbarum. Busken har utrolige mængder af de fantastiske gojibær som vokser på de bueformede grene. Bærene er cirka 1-2 centimenter i størrelse.
Busken gror vildt i Himalayabjergene i Tibet – så de kommer langvejs fra. Dette er også grunden til, at de ofte transporteres som tørrede bær.
Også i centralasien er frugten blevet dyrket i rigtig mange år. I Kina er de specielt glad for at dyrke bærerne. De er nemlig blevet benyttet som snacks i flere hundrede år.
A-vitamin og Selen
Gojibærerne indeholder ca. 900 RE vitamin A og 63,7 mcg. selen pr. 100 gram.
A-vitamin hjælper din krop til normal omsætning af jern. Det vil at sige, uden A-vitamin vil din krop ikke kunne få gavn af de gode egenskaber ved jern. A-vitamin hjælper også til normal hud. Det skyldes at vitaminet også bidrager til normale slimhinder – som påvirker din hud. Disse effekter opnåes kun ved at indtage den daglige anbefalede mængde som er 800 mikrogram om dagen. Disse effekter opnåes kun ved at indtage den daglige anbefalede mængde som er 800 mikrogram om dagen.
Selen har ligesom vitamin A nogle gode egenskaber. For det første bidrager Selen til vedligeholdelse af normale negle og opretholdelse af normalt hår. Desuden bidrager selen til normal funktion af immunsystemet samt beskytter dine celler mod oxidativt stress. Oxidativt stress er kort fortalt en forstyrrelse af balancen mellem antioxidanter og de frie radikaler i kroppen. Disse effekter opnåes kun ved at indtage den daglige anbefalede mængde selen som er 55 mg om dagen.
Næringsindhold i gojibær
Næringsindhold pr. 100 gram | |
---|---|
Kalorier | 83 kcal. |
Fedt | 1 gram |
Kulhydrat | 21 gram |
Protein | 11 gram |
Kostfribre | 8 gram |
Gojibær indeholder nogle vigtige vitaminer og mineraler. Nedenfor ses et uddrag af de vitaminer og mineraler som gojibærerne indeholder pr. 100 gram:
Tal i parentes svarer til procentdel af anbefalet dagligt indtag (RI).
- Vitamin A: ca. 900 RE (180%)
- Vitamin C: 12,9 mg (32%)
- Selen: 63,7 mcg. (91%)
- Natrium: 24,0 mg (1%)
- Riboflavin: 1,3 mg. (75%)
- Jern: 9,0 mg. (50%)
- Kalium: 840 mg. (24%)
- Zink: 2,7 mg (18%)
- Calcium: 100 mg. (10%)
Gojibær i madlavningen
Gojibær kan bruges på flere forskellige måder i madlavningen. For det første kan de sagtens spises rå – men de kan også med fordel spises tørret eller kogt.
Tørret Gojibær er fantastisk som topping på morgenmad. Drys nogle bær over din havregryn, grød eller mysli. Du kan også lave en lille ”snack” blanding af mandler, tørret frugt og bær. Til aftensmad er Gojibær også lækre. Brug dem i salater eller som topping i en suppe.
Er du vild med at bage, vil du helt sikkert også synes de er et hit hertil. Brug dem som ingrediens når du bager f.eks. boller eller brød.
Du kan også prøve at lave din egen sunde chokolade müsli med gojibær. Du kan finde opskriften lige nedenfor.