Gurkemeje – som krydderi & kosttilskud
Gurkemeje – som krydderi & kosttilskud
Gurkemeje er en urt fra ingefærfamilien. Den bliver også kaldt den indiske safran og er kendt for at være det bærende element i karry. Største delen af gurkemeje består af stoffet curcumin, og det er netop curcumin, der gør gurkemeje interessant.
Spring til afsnit
Hvad er Gurkemeje?
Gurkemeje også kendt som Curcuma longa L. er en ingefær-lignende plante, der menes at stamme fra Indien. Indien er verdens største producent af gurkemeje, og de dyrker og forarbejder op til 90 % af al gurkemeje.
Planten er ikke egnet til det danske klima. Dog er det muligt at dyrke den inden døre eller i drivhus.
Hvad består Gurkemeje af?
Rhizomet fra gurkemeje indeholder harpiks og bitterstoffer, ligesom der er op til 5 % æterisk olie, hvoraf størstedelen består af stofferne turmeron og zingiberen.
Det er dog først og fremmest curcumin, det gule farvestof i gurkemeje, som forskerne koncentrerer sig om. Curcumin tilhører fenol/flavonoid gruppen af curcuminoider. Der er ca. 4 % curcumin i den tørrede rod.
Næringsindhold
Indholdet vises pr. 100 g. af økologisk gurkemeje pulver:
- Energi: 1400 KJ/340 kcal
- Fedt: 9.9 g – heraf mættede fedtsyrer: 3.1 g
- Kulhydrat: 44.0 g – heraf sukkerarter: 3.2 g
- Kostfibre: 21.0 g
- Protein: 9.9 g
- Salt: 0.00 g
- C-vitamin: 25,9 mg
- Calcium: 183 mg
- Jern: 41,4 mg
- Vitamin B6: 1,8 mg
- Magnesium: 193 mg
Optimer dit gurkemeje indtag
Det er en god ide at inkludere gurkemeje i ens daglige kost enten i form af kosttilskud eller som en ingrediens i madlavningen.
Da gurkemeje er en stor del af vores hverdags karry, er det muligt at få en lille dosis gennem lidt karry i maden. Men hvis der skal et boost til, er det en del bedre bare at bruge gurkemeje i pulverform.
På grund af den milde smag, kan gurkemeje bruges i alt; varme retter, bagværk, kager, yoghurt og mange mange flere ting.
3 opskrifter med Gurkemeje
Gurkemeje kan bruges til et hav af forskellige rette og drikke, og vi har samlet 3 af vores ynglings måder at bruge gurkemeje på. Du kan tilsætte gurkemejen i varme drikke for at give dem en ekstra varme, i juicer og smoothies for at pifte dem op, eller i simreretter og supper.
Varmende Gurkemeje Te
Denne te smager stærkt og intenst af gurkemeje, og så varmer den hele vejen ned i halsen. En god måde at få sin daglige gurkemeje på.
Det skal du bruge
- 3-4 dl vand
- En smule muskatnød
- 3 skiver ingefær eller 1 spsk ingefær pulver
- 1 spsk kokosolie
- 1 tsk kanel
- 1/2 presset citron
- 2 spsk gurkemejepulver eller frisk stødt gurkemeje
- 1 spsk honning, ahornsirup eller andet til at søde med
Sådan gør du
- Tilføj alle ingredienserne til en gryde og kog det hele i ca. 10 min. Du kan herefter si hele molevitten.
- Eller du kan også tilføje det kogende vand til din blender og derefter alle ingredienserne. Blend indtil du har en glat væske. På denne måde udnytter du alle de gode ting
- Server og nyd!
Kokos Gurkemeje Sovs
Denne Gurkemeje og Kokos sovs smager helt fantastisk til kødboller, thairetter & til wok.
Det skal du bruge
- 2 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 1 mellemstort løg, skåret tyndt
- 2 fed hvidløg
- 1 frisk ingefær revet (ca. 2 spsk)
- 1/2 tsk gurkemeje
- 1 knivspids salt & 1 knivspids peber
- 1 kop konserves kokosmælk
- 3 dl grøntsagsbouillon eller vand
- 2 spsk lime eller citronsaft
- 1/2 kop hakket koriander
Sådan gør du
- Tilsæt løg og til en stor pande og steg ved medium høj varme i 7-8 minutter eller indtil gennemskinnelig
- Tilsæt hvidløg og ingefær og kog i yderligere 2 minutter, tilsæt derefter gurkemeje, salt, og peber og kog i yderligere 2-3 minutter
- Tilsæt kokosmælken, limesaften og bouillonvandet og lad det simre i 5-7 minutter
- Tilsæt hakket koriander og sluk for varmen
Linsesuppe med Gurkemeje
Denne Linsesuppe er nærende og mættende, og så indeholder den både gurkemeje chili & ingefær.
Det skal du bruge
- 1 spsk kokosolie
- 1 løg
- 2 fed, hakket hvidløg
- 1 spsk karry
- 1 tsk gurkemeje
- 1 spsk finthakket ingefær
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 2 porrer
- 200 g røde linser
- 200 g kartofler
- 200 g små tomater
- 7 dl grøntsagsbouillon
- 1 dåse kokosmælk
- Saften fra 1 lime
- 1.5 – 2 tsk salt
Sådan gør du
- Start med grøntsagerne. Skræl kartofler. Vask porrerne og tomaterne. Skær kartoflerne ud i små tern, tomaterne i kvarte og porrerne i små skiver.
- Hak løg og hvidløg groft. De skal blendes med de øvrige ingredienser, så du behøver ikke hakke det småt og fint.
- Varm kokosolien op i en gryde og svits løg, hvidløg og ingefær sammen med krydderierne i et par minutter. Sørg for at holde gang i omrøringen.
- Tilsæt kartofler, tomater, porrer og linser. Bland det godt med løgene, ingefær og krydderierne.
- Tilsæt herefter grøntsagsbouillonen. Bring suppen i kog og lad det så simre i cirka 25-30 minutter.
- Nu skal du have fat i en stavblender, så vi får en samlet og fyldig suppe. Da stavblenderen kan bruges direkte i gryden, anbefaler vi dig at bruge denne. En ganske almindelig blender kan også sagtens bruges.
- Tilsæt nu kokosmælken og limesaften. Smag til med salt. Når du er tilfreds, varmer du suppen til kogepunktet og serverer straks!
Velbekomme :-)