Havtorn – alt om det orange bær
Havtorn – alt om det orange bær
Spring til afsnit
Alt der er værd at vide om havtorn
Havtorn er en busk der vokser tæt på havet, og som trives i meget kalkholdig jord. De små gullige til mørke orange bær, vokser på buske og grene, som bliver op til 6 meter høje, og som er fyldt med torne, hvilket besværlig gør processen i at plukke dem.
Havtorn er blevet brugt i mange tusinde år, især i Kina. Bærrene indeholder mange vitaminer samt omega fedtsyrer (som du kan læse mere om længere nede), hvilket gør dem utrolig interessant for kosmetikbranchen, men samtidig er det moderne nordiske køkken også begyndt at se potentialet i de små bær.
Hvad er havtorn?
Men hvad er havtornen egentligt for noget?
Det er et bær som kineserne efter sigende har brugt igennem mange tusinde år til at kurerer mavesår og andre indre lidelser. De er på størrelse med blåbær, og er meget syrlige i smagen. De er utroligt svære at fjerne fra grenene, det nemmeste er at plukke hele grene, og derefter fryse dem ned, og når de når -23 grader kan de slåes hårdt mod en væg og løsnes nemt. Dette trick er også med til at fjerne lidt af den intense syrlighed som havtorn har.
Havtornen er stort set uspiselige i alle andre måneder end august, september, oktober og november, da de simpelthen er for syrlige. Mellem August og november er syrligheden i bærrene tilpasset efter fugle der lever af at spise de orange bær, og det er heldigt for os mennesker, for havtorn indeholder nemlig vigtige vitaminer og fedtsyrer.
Havtorns næringsindhold
Næringsindholdet i havtorn, er selvfølgelig det væsentlige, eftersom at de er fyldt med et hav af forskellige vitaminer som f.eks. C-vitaminer, A-vitaminer, B-vitaminer og E-vitaminer. Derudover indeholder de også omega-3, 6, 7 samt 9 fedtsyrer.
Vitaminer og antioxidanter i havtorn
Havtorn indeholder som tidligere nævnt følgende vitaminer & fedtsyrer, og du kan læse meget mere om de forskellige vitaminer og fedtsyrer nedenunder:
• C-vitamin
C-vitamin er med til at vedligeholde og styrke immunforsvaret. C-vitamin sammen med jern bidrager til dannelsen af kollagen. Kollagen har betydning for at hud, tænder, knogler, brusk osv. Fungere normalt.
Et bær fra havtornen har lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin har, som jo ellers er meget anerkendt pga. dets høje indhold af C-vitaminer som indeholder 63mg C-vitamin per 100 g. hvor at havtorn indeholder 695 mg. C-vitamin per 100 g.
Den anbefalede daglige tilførsel af C-vitamin for en voksen er 75 mg.
• A-vitamin
A-vitamin er med til bidrage til nogle af kroppens vigtigste funktioner. A-vitamin er med til vedligeholdes af et normalt syn. Hvis din krop ikke modtager nok A-vitamin, er der reelt em mulighed for at du kan blive blind, ved svære mangler på vitaminer. Det skal dog siges at dette ikke er særlig sandsynligt. Det er også med til vedligeholdes af normal hud samt immunforsvarets normale funktion.
100 g havtorn indeholder ca. 60 mg A-vitamin og din krop har brug for 800 mcg om dagen hvis du er over 11 år.
• B-vitamin
En af de gode egenskaber som B-vitamin har, er at de bidrager til produktion og reparation af celler. Der findes 7 forskellige typer B-vitamin som hver især har en speciel egenskab for kroppen. Hvor at B1, som også bliver kaldt Thiamin, som bidrager til at vi har en normal hjernefunktion. B2 er med til at spille en rolle for at vores nervesystem virker normalt. Derudover bidrager B2 også til vedligeholdelse af normalt hud samt syn.
100 g havtorn indeholder ca. 35 mcg B1-vitamin, 55 mcg B2-vitamin, Folat 80 mcg.
• E-vitamin
En af E-vitaminers egenskaber er at beskytte fedtstofferne i kroppen mod at blive harske. Derudover beskytter det også kroppens celler mod nedbrydelse af skadelige stoffer fra fedtstofskiftet.
Antioxidanter, som havtorn indeholder, er et stof som vedligeholder andre meget nødvendige stoffer i kroppen. Antioxidanter har en positiv betydning for immunforsvarets bekæmpelse af bakterier og nedbrydning af skadet væv. Antioxidanter fås gerne sammen og igennem de samme ting som E-vitamin fås.
100 g havtorn indeholder ca. 180 mg E-vitamin og din krop har brug for 10 mg om dagen.
Indhold af omega-3, 6, 7, og 9 fedtsyrer
Havtorn indeholder omega-3, 6, 7, samt 9 fedtsyrer, dog vides det ikke helt præcist hvor meget havtorn egentlig indeholder, og det er derfor ikke videnskabeligt bevist endnu. Men nedenunder kan du se hvorfor omega fedtsyrerne er vigtige for dig og din krop:
• Omega-3
Omega-3 er en essentiel fedtsyre, som skal tilføres via kosten, og som findes i fiskens normale EPA-DHA ratio. Vigtigheden af omega-3 er stor, eftersom at kroppen ikke selv kan danne fedtsyren, og derfor skal den tilføjes udefra.
• Omega-7
Forskere pointere at omega-7 fedtsyrer er blevet en lige så vigtig del som omega-3 er. Omega-7 findes dog ikke lige så tit som omega-3 fedtsyrer, og det kan derfor være svært at få nok omega 7.
Havtorn i din kost
Havtorn er kendt for sin syrlige smag, og er blevet en del af det moderne nordiske køkken. Dette har også medvirket til at den ikke bare bliver brugt som et tilskud eller supplement, men også til at lave diverse retter med, som f.eks. marmelade, snaps, is osv.
Der findes mange forskellige opskrifter med havtorn, men som oftest bruges de i det søde køkken, da syrligheden komplimenterer det søde. Derudover bruges de også oftest i saft, juices og marmelade, da de kan være med til at balancere sødmen og smagen.
Havtorn i forskellige former
De små orange bær tilbydes i flere forskellige former, og til enhver smag:
- Pulver
Pulver formen er nemt anvendelig i diverse typer morgenmad eller juices.
- Tabletter
Vil du gerne have et mere koncentreret tilskud, er tabletter det rette valg for dig. Derved sikrer du dig at få alle de gode ting fra havtornen.
- Tørret havtorn
Den tørrede havtorn kan anvendes som en type snack, eftersom at de bliver lidt sødere, men dog stadig smager friskt i smagen, og kan især anbefales til mysli eller andre former for yoghurt til morgenmad.
- Havtorn saft
Du kan også finde diverse havtorn safter og eliksirer, der giver dig alt den gode næring fra de små bær i en drikkeklar udgave.