Hørfrø Egenskaber

Hørfrø – Det lille frø med gode egenskaber

Hørfrø – Det lille frø med gode egenskaber

De senere år har chiafrø fået rigtig stor opmærksomhed – og derfor er hørfrø måske blevet overset. De små frø minder på mange måder om hinanden, da de begge indeholder kostfibre, protein og fedtsyrer. Vi har set lidt nærmere på hørfrøet, dets egenskaber, hvordan du kan bruge det i dagligdagen og 3 lækre opskrifter.

Historien om hørfrøet

Det lille frø har været dyrket i mange årtusinder og har rødder helt tilbage til 5000 år f.Kr. hvor det blev dyrket i Babylon (det nuværende Irak). Herefter begyndte det at sprede sig til Europa, Kina og Indien.

I starten blev det brugt til at producere sengetøj og lignende. På daværende tidspunkt havde man ikke fået øjnene op for hørfrøet som en del af madplanen. Men da de først fik øjnene op for det lille frø har det været anvendt lige siden – både til bagning, i supper og som olie.

Ernæringsfakta om hørfrø (pr. 100g)

  • Kalorier: 533 kcal
  • Fedt: 42g
  • Kulhydrat: 29g
  • Protein: 18g
  • Kostfibre: 27g

Ud fra ovenstående er det værd at nævne at kun 3,7g er mættet fedt. Resten består af 29g flerumættede fedtsyrer og 8g enkeltumættede fedtsyrer.

Derudover indholder hørfrø også calcium (255mg), magnesium (392mg), thiamin (1,6mg) samt jern (5,7mg) og mangan (2,5mg) pr. 100 gram.

Hørfrø’s egenskaber

Som du kan se ovenfor indeholder hørfrø forskellige mineraler, men alle disse mg kan ofte være svært at forholde sig til, fordi hvor meget har man egentligt behov for?

Indholdet af de forskellige vitaminer samt mineraler i forhold til anbefalet dagligt indtag vil blive gennemgået her:

  • Calcium: 26%
  • Magnesium: 98%
  • Mangan: 124%
  • Thiamin: 110%
  • Jern: 32%

Hørfrøolie er et alternativ til veganere

For veganere kan det være udelukket at spise fisk og derfor skal man have fedtsyrerne et andet sted fra. Selvom det ikke er den helt samme fedtsyre sammensætning der er i fiskeolie og hørfrøolie, så kan hørfrøolien sagtens være et alternativ.

Myte: Er hørfrø giftigt?

Der har været debat omkring hvorvidt hørfrø er giftige eller ej, hvis de ikke har været opvarmet. Det korte svar er: Nej.

Forklaringen på dette skal findes i at hørfrø indeholder hydrogencyanid, men i den mængde man bruger på sin morgenmad og i sin smoothie er indholdet minimalt og ikke skadeligt på nogen måde.
Derudover bliver det som sagt nedbrudt ved opvarmning og er derfor slet ikke et problem ved bagning – og det er heller ikke tilstede i hørfrøolien.

Men dette indholdsstof er typisk kun højt i spirende hørfrø.

Gode råd til at få flere hørfrø ind i din daglige kost

Det være en god idé at få hørfrø i din hverdag pga. proteiner, mineraler og kostfibre, som vi tidligere har nævnt.

Du kan få to forskellige varianter – lyse og mørke. I Danmark er det de mørke som er mest udbredt og forskellen i næring og smag er også meget minimal. En lille fordel ved de lyse er at de kan være nemmere at camouflere i din mad, hvis du prøver at lokke lidt flere i dine børn.

Godt råd: For at få mest muligt ud af hørfrø kan du med fordel støde dem i en morter eller blende dem kort i et krydderikværn. Kroppen kan nemlig nogle gange have lidt svært ved at nedbryde den fiberrige ydre skal.

Du kan bruge hørfrø til et utal af ting, men de mest brugte anvendelsesmetoder er nok: smoothies (her er olien også god), pandekager, brød og som topping på din morgenmad.

3 gode opskrifter med hørfrø

Vi har samlet 3 sunde og lækre opskrifter, hvor hørfrøene bliver brugt flittigt.

Rødbede-gulerods boller m. hørfrø
Rødbede boller m. Hørfrø

Du finder opskriften lige her >>

Grøntsagsknækbrød m. hørfrø
low-carb-knaekbroed

Du finder opskriften lige her >>

Mandelmuffins m. hørfrø
mandelmuffins

Du finder opskriften lige her >>

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen