Hvad er bihulebetændelse? Alt der er værd at vide
Hvad er bihulebetændelse? Alt der er værd at vide
Oplever du trykkende smerter i overkæben eller panderegionen? Og har du døjet med forkølelse længe, uden at blive helt rask? Så kan det være du har udviklet bihulebetændelse.
“Bihulebetændelse opstår ofte i kølvandet på en forkølelse, fordi bakterier fra næsen spredes til bihulerne.”
Vi har set nærmere på hvad bihulebetændelse egentlig er, og du kan læse mere om årsagerne til bihulebetændelse, symptomer, smitte, behandling og meget mere.
Spring til afsnit
- Hvad er bihulebetændelse?
- Symptomer på bihulebetændelse
- 3 stadier af bihulebetændelse
- Hvorfor får man bihulebetændelse
- Faresignaler
- Akut og kronisk bihuletændelse
- Hvem bliver oftest ramt?
- Hvordan får man stillet diagnosen?
- 5 forskellige råd til når du har bihulebetændelse
- Smitte ved bihulebetændelse
- Varighed
Hvad er bihulebetændelse?
Kort sagt så er bihulebetændselse, en betændelsestilstand i din bihule. Bihulen består af hulrum i ansigtsskelettet, som støder op til din næse. Der findes flere bihuler, ved overkæben og øjenhulen findes kæbehulerne, og ovenover øjenhulerne findes pandehulerne.
Hvad er Kæbehulebetændelse
Du har sikkert hørt om kæbehulebetændelse og pandehulebetændelse i forbindelse med bihulebetændelse, og det er fordi alle de 3 betegnelser er udtryk for en bihulebetændelse, og er kendt som sinuitis på latin.
Ved bihulebetændelse er den naturlige afløbskanal til næsehulen forsnævret, og der vil opstå et tryk, som skaber gener og smerter i hovedet.
Symptomer på bihulebetændelse
- Du oplever smerter ved bihulerne, specielt i overkæben eller panderegionen
- Smerterne vil typisk føles tiltagende hvis man bøjer sig fremover
- Du har let feber i lang tid, og føler dig sløj og træt
- I meget sjældne tilfælde kan du opleve hævelse omkring øjet og efterhånden dobbeltsyn. Skal behandles akut for ikke at miste synet på øjet.
- Du oplever en begrænset lugtesansen og en din stemme lyder anderledes aflukket
- Du er forkølet og oplever sygdommen som en langtrukken forkølelse, der efterhånden forværres med smerter i ansigtet og hovedpine.
3 stadier af bihulebetændelse
- Der opstår en irritationstilstand i slimhinden i bihulerne, og slimhinden bliver tykkere end normalt
- Din forbindelse til næsen er helt stoppet til, og du oplever smerter og sekretdannelse i bihulen
- Der kommer bakterier i sekretet, du oplever en let feber. Du har smerter og næsten altid rigeligt sekret at pudse ud af næsen
Hvorfor får man bihulebetændelse
Luft, slim og væske vil normalt passere frit ud og ind af dine bihuler, uden problemer. Når du har bihulebetændelse er udløbet fra bihulerne til næsen aflukket på grund af hævelse af næseslimhinden, der oftest er forårsaget af en lang forkølelse.
Den hyppigste årsag til slimhindehævelsen er forkølelse eller influenza . Alle forkølelser er med til at påvirke dine bihuler, og der er derfor oftest en flydende overgang fra forkølelse til udviklingen af bihulebetændelse.
Hvis betændelsen forekommer hyppigt eller varer i længere tid er den kronisk, det vil sige vedvarende.
Faresignaler
- Hvis tilstanden forværres, efter at forkølelsen burde være væk
- Hvis du oplever en temperaturstigning på over 38° C
- Hvis du oplever tiltagende dunkende smerter over bihulerne
- Hvis du oplever hævelse i øjenhulen eller synsforstyrrelser
Akut og kronisk bihuletændelse
Bihulebetændelse bliver inddelt i 2 grupper, akut og kronisk bihulebetændelse:
Hvem bliver oftest ramt?
- Bihulebetændelse rammer oftest voksne og store børn
- Kvinder rammes dobbelt så hyppigt som mænd
- Forkølelse og influenza øger risikoen for bihulebetændelse
Hvordan får man stillet diagnosen?
Det kan være meget vanskeligt for læger at stille diagnosen bihulebetændelse. Visse blodprøver kan dog give et fingerpeg, men det er sjældent de bliver foretaget.
Oftest stilles diagnosen på baggrund af en beskrivelse af smerter over bihulerne. Hvis der er mistanke om, at betændelsen skyldes bakterier, kan lægen undersøge, om der er pus i næsehulen eller i svælget, og om de indeholder bakterier.
Forkølelse, allergisk rhinitis og næse polypper kan give de samme symptomer som bihulebetændelse.
5 forskellige råd til når du har bihulebetændelse
Den vigtigste behandling af bihulebetændelse er at genoprette en normal luftpassage i næsen, så du skaber bedre afløb fra bihulerne.
1 – Næsespray
Du kan skabe bedre afløb med en næsespray, som jo får slimhinderne til at trække sig sammen, og skaber fri passage for luft. Otrivin Bihule Næsespray kan være med til at lette dit sygdomsforløb, da du vil kunne trække vejret almindeligt igen. Derudover kan du også i visse tilfælde bruge næsedråber.
2 – Næseskylning med saltvand
Saltvandsskylning er en billig og uskadelig måde at skabe fri passage i næsen. Du kan foretage næseskylning med en næseskyller eller et horn til næseskylning. Fysiologisk saltvand kan også være en hjælp når man har bihulebetændelse, da den renser slimhinden.
3 – Naturlægemidler
Du kan også ty til en anden mulighed nemlig naturlægemidler. Der findes flere forskellige slags naturlægemidler, da kan hjælpe på snot og forkølelse. Du kan f.eks. prøve Miwana Næsespray, som er skånsom mod slimhinderne og er ikke vanedannende.
4 – Antibiotika
I nogle tilfælde med svær bihulebetændelse, der også inkluderer feber og sløjhed, kan det være nødvendigt med antibiotika behandling. Oftest består behandlingen enten af penicillin eller amoxicillin i 7–14 dage, opsøg altid læge for vejledning.
5 – Skylning af kæbehulerne og pandehulerne
Ved gentagne og langvarige bihulebetændelser kan man få lagt et tyndt plastikrør i kæbehulen og skylle med sterilt saltvand. Ved vedvarende problemer med pandehulerne kan man få lagt et rør op i pandehulerne, og også få skyllet alt overskydende slim og bakterier væk.
Smitte ved bihulebetændelse
Bihulebetændelse smitter ikke, da det er en sygdom der optræder som komplikation og efterfølger til influenza eller forkølelse.
Varighed
- Den akutte form for bihulebetændelse går typisk over efter 7 – 10 dage, og optræder under 4 gange årligt
- Den kroniske bihulehulebetændelse varer oftest over 8 uger, og optræder mere end 4 gange årligt.
Vi håber du er blevet klogere på hvad bihulebetændelse egentlig er, hvorfor det opstår, og hvilke behandlings muligheder du har. Pas på dig selv, og søg læge hvis du oplever flere af symptomerne.
Venlig Hilsen
Helsebixen