Hvedegræs

Hvedegræs – Hvad er det?

Hvedegræs – Hvad er det?

Hvad er hvedegræs og hvad kan det egentlig? Alt det og meget mere kan du blive klogere på lige her. Derudover kan du også se, hvor let det er at dyrke det selv. Alt viden om hvedegræs samlet et sted – God læselyst :-)

Hvad er hvedegræs?

Hvedegræs

Hvedegræs er de små spæde “græsstrå” af hvedeplanten som indeholder Klorofyl, og er i familie med det almindelige græs vi kender. Det vokser i det meste af Europa og USA. Derudover kan det også sagtens dyrkes indendøre, så du selv kan dyrke det derhjemme – men mere om det senere. Det bliver ofte brugt til juice eller tilføjet til smoothies.

Hvorfor er hvedegræs populært?

Hvedegræs er en naturlig og god måde at få noget grønt på, især bliver det oftest brugt i smoothies, greenies og juices .Det siges at hvedegræs har en udrensende effekt. Der er dog ingen undersøgelser, der 100% bekræfter dette. Én ting er dog sikkert, at hvedegræs er kommet for at blive.

Næringsstoffer i hvedegræs pr. 100 gram

  • Energi 1185kJ / 284 kcal
  • Fedt: 3,5 g
  • Heraf mættede fedtsyrer: 0,7 g
  • Kulhydrat: 20,3 g
  • Heraf sukkerarter: 8,4 g
  • Protein: 24,0 g
  • Kostfibre: 37,8 g
  • Salt: 0,1 g

Karrusel med produkter:

Dyrkning af hvedegræs

Der er mange måder at dyrke sine spirer på og nogle lettere end andre. Det kan både gøres med og uden jord eller med fugtig køkkenrulle og vat. Det kan sagtens lade sig gøre med før nævnte metoder, men det kan klart anbefales at bruge en spirebakke istedet. Det gør det hele meget lettere og minimerer derudover også chancen for, at de små spirer mugner.

Hvordan gør du?

Hvedegræs

Trin-for-trin vejledning:

  1. Du skal bruge ca. én spsk. frø pr. 13cm2.
  2. Det er meget vigtigt at rengøre og desinficere udstyret inden brug.
  3. Læg frøene i blød. Tiden kan variere alt efter hvilke frø du bruger. Hvedegræs frø skal ligge i 8-10 timer.
  4. Skyl herefter frøene.
  5. Fordel frøene i spirebakken.
  6. Vand 2 gange dagligt.
  7. Spirerne skal opbevares ved 14-22 grader. Du kan med fordel placere dem i indirekte sollys. På den måde bliver smagen mere mild og ikke så bitter.

Hvad skal du være opmærksom på?

En af de komplikationer, der kan være ved at dyrke dit eget hvedegræs er, at det kan mugne, på grund af de tæt bundne rødder i den fugtige jord. Hvis dette sker, kan du få ondt i maven af at spise hvedegræssen. Mug vokser typisk i bunden af hvedegræsset. Hold en blid brise/luftcirkulation og hold luftfugtigheden lav så kan du minimere risikoen betragteligt.

Anvendelses muligheder

Der findes et væld af anvendelses muligheder og det er egentligt kun fantasien, der sætter grænser. Den mest oplagte mulighed er, at anvende det i en smoothie eller juice. Hvis du ikke kan få brugt alt dit hvedegræs med det samme, så kan du også nemt fryse det i små isterninger uden det tager skade.

Udvalg af Hvedegræs

Dyrk dit eget: Du kan som beskrevet ovenfor dyrke dit eget hvedegræs og få det direkte efter høsten. Det bliver ikke mere friskt og frodigt. Hvis du er på en Green juicekur er hvedegræs populært som blandet andet hvedegræs shots.

Kapsler: Du kan bruge kapslerne, hvis du bare ønsker de gavnlige næringsstoffer fra hvedegræsset, men ikke gider alt forarbejdet. Så er kapslerne en nem og yderst praktisk måde.

Pulver:Mellemvejen mellem at dyrke dit eget og kapslerne er hvedegræspulveret, som du kan tilsætte din juice og smoothie.

Find opskriften på: Smoothie med hvedegræs

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen