Kombucha – alt du skal vide om den fermenterede te
Kombucha – alt du skal vide om den fermenterede te
Seneste skud på helsestammen hedder kombucha, og den lidt mærkværdige svampe-te er bestemt værd at stifte bekendtskab med. Kombucha er en fermenteret te der stammer fra Kina, og går flere tusind år tilbage.
Kombucha er kommet for at blive, og du kan læse meget mere om svampen, teen og hvad det hele er godt for nedenunder.
Spring til afsnit
Hvad er Kombucha?
Kombucha er blevet drukket i tusinder af år og er en fermenteret probiotisk drik, der stammer fra Kina. Den er lavet af te, sukker, en SCOBY svamp, og efter at have gæret får du en let brusende te.
Kombuchaen er en sjov gummi-agtig rund svamp. Den er lys orange/hvid/brunlig – alt afhængig af hvor i fermenteringsprocessen svampen er.
SCOBY er en forkortelse af: Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, der på dansk betyder en symbiotisk koloni af bakterier og gær. Kort sagt er SCOBY en samling af bakterier og gær, der arbejder synergistisk sammen for at producere en bestemt form for fermentering. Denne fermentering er naturlig og derfor meget populær hele verden over.
Hvad er Kombucha godt for?
Faktisk mangler der en del undersøgelser inden for Kombucha og den specielle form for fermentering, og derfor findes der ikke nogen videnskabeligt beviste effekter og egenskaber af den gærede te. Dog har vi samlet tre punkter der beskriver teens mulige fordele:
- Kombucha er probiotisk og kan være med til at skabe balance i tarmfloraen, dog er dette ikke videnskabeligt bevist, og effekten af kombucha kan variere fra person til person.
- Kombucha har et lavt sukkerindhold, fordi sukkeret omdannes til alkohol, organiske syrer og andre næringsstoffer.
- Kombucha indeholder aminosyre, og har en spændende næringsprofil
Hvordan laver jeg kombucha?
Du kan selv lave drikken derhjemme, og det kræver faktisk ikke særlig meget, da teen egentlig skal passe sig selv i mange dage, og derefter har du en dejlig kombucha drik. Dette kræver dog, at du kender nogen, som allerede har en SCOBY (svamp), ellers kan man købe den online.
Det skal du bruge
- 1 Kombucha-svamp, SCOBY, samt omkring 1 dl væske fra en tidligere Kombucha-dyrkning.
- 80 g økologisk rørsukker for hver liter væske du bruger
- 1 liter vand
- 2 thebreve eller 2 tsk. løs the (brug sort,grøn, eller hvid the)
- 1 stor glasbeholder der kan indeholde omkring 2 liter og som har en stor åbning
- 1 tætvævet klud eller et viskestykke
- 1 elastik, til at holde klædet fast med
HUSK : Altid at have rene hænder og rene glas (vask rent med vand og eddike), ellers kan fermenteringen komme på afveje.
Sådan gør du
- Bring halvdelen af det vand du skal bruge i kog
- Kom derefter den valgte te i vandet
- Lad nu din the trække i 10-15 min.
- Tilsæt nu sukker og rør sukkeret ud med en træ/plastik ske
- Si nu sukkeret + theen gennem en fin si, eller en stofpose
- Hæld theen i din glasbeholder
- Tilsæt nu resten af det kolde vand og lad det køle til stuetemperatur
- Når theen er tempereret, tilsættes den ene dl startervæske og SCOBY svampen forsigtigt
- Nu er din kombucha klar til at gære. Placer kluden på toppen af glasbeholderen og stram elastikken omkring glasset, så åbningen er lukket til.
Din beholder skal nu stå i fred den næste uge på et lidt mørkt sted. Den må ikke stå i direkte sollys eller i et skab, der skal være luftcirkulation hvor den står.
Efter en uge, kan du begynde at smage på kombuchaen, og sikre dig, at den ikke bliver for gæret.
Den bedste måde at smage på væsken, uden at forstyre fermenteringsprocessen og den nye svamp, som ligger i toppen af væsken, er ved at glide et sugerør ned langs beholderen og holde din finger over sugerøret, så du får lidt væske med op. Derefter skal du straks dække blandingen til igen med klæde og elastik.
Dyrk din egen svamp
Når din blanding efter en uges tid har fået den rette smag, kan du tage den gamle svamp og din nye svamp (der er blevet dannet af gæringen) op og lægge dem i en dyb tallerken sammen med lidt væske fra din fermentering. Den nye svamp, der er dannet, kan du passende give til en ven eller veninde, der gerne vil i gang med at brygge kombucha.
Hæld dernæst resten af væsken på glasflasker med patentlukning.
Tilsæt Kombuchaen smag
Måske er du ikke så vild med den rene kombucha te, og det er der råd for. Vil du tilsætte yderligere smag, kan du tilsætte dit ynglings bær eller ingefær, og lade flasken stå yderligere to dage ude af køleskabet.
Herefter kan du stille din blanding på køl og nyde et dagligt glas af den lækre og sunde drik.
OBS. Det anbefales ikke at du ikke drikker mere end et enkelt glas dagligt, da drikken godt kan sætte gang i maven, hvis du får for meget.
Hvis du ikke har mod på at fremstille den fermenterede te selv, kan den købes færdigbrygget som en slags kombucha drik.