Kramper I Benene

Kramper i benene

Kramper i benene

Mange danskere oplever regelmæssigt smertefulde kramper i benene, især om natten eller under fysisk aktivitet. Det kan være både ubehageligt og forstyrrende, og det kan ramme alle – uanset alder og aktivitetsniveau.

Men hvorfor får vi egentlig krampe? Er det blot en tilfældighed, eller er der faktorer som væskebalance, elektrolytmangel og muskeltræthed, der spiller en rolle? I dette blogindlæg dykker vi ned i årsagerne til kramper i benene og giver dig konkrete råd til, hvad du kan gøre for at forebygge og lindre dem. Læs med nedenfor!

Hvad er kramper i benene?

Det mange oplever som kramper i benene, er faktisk muskelkramper. En muskelkrampe er en pludselig, ufrivillig sammentrækning af musklerne, som får dem til at føles stramme og smertefulde, hvilket kan gøre det svært at finde lindring. Da menneskekroppen, især benmusklerne, er meget stærk, kan disse kramper være særligt intense.

Hvor hurtigt går kramper i benene væk igen?

De fleste oplever kun kramper i kort tid – ofte forsvinder de efter få sekunder, og sjældent varer de mere end et par minutter. I nogle tilfælde kan kramperne dog vare op til 10 minutter, hvilket kan være meget udmattende. Ved kraftige kramper kan der desuden opstå muskelømhed, der kan vare i 24-48 timer efterfølgende.

Hvad er årsagen til kramper i benene?

De fleste mennesker oplever kramper i benene på et tidspunkt i deres liv, og især lægmusklerne er ofte udsatte. Selvom mange års forskning ikke har givet et klart svar på, hvad der præcist forårsager disse kramper, ved man, at de opstår oftere, når musklerne er trætte eller overbelastede. Hård træning, hvor du mister store mængder væske og salt, kan irritere musklerne og øge risikoen for kramper.

Den mest almindelige årsag til kramper i benene er en ændret form for motion eller en øget træningsmængde, især efter en pause fra fysisk aktivitet.

Kramper i benene og væskebalancen

Når din væskebalance er ude af kontrol, kan det føre til kramper i benene, da kroppen mangler vigtige elektrolytter som natrium, kalium og magnesium. Disse mineraler er afgørende for musklernes funktion, og når de bliver for få – f.eks. gennem svedtab eller dehydrering – kan musklerne trække sig sammen og give smertefulde kramper.

Ved at sørge for at drikke nok væske og evt. tage elektrolytter, kan du hjælpe med at genoprette balancen og forebygge de ubehagelige kramper. Du kan f.eks. prøve PurePower Hydro Tropical (20 stk), hvilket er brusetabletter med tropisk smag.

Andre årsager til krampe i benene:

  • Motion (nye træningsformer)
  • Vægtforøgelse (større belastning)
  • Graviditet
  • Infektioner (nogle former kan give krampe i benene)
  • Alkoholisme
  • Leversygdomme eller problemer med leveren
  • Forgiftninger
  • Nyreproblemer

Det er helt almindeligt at opleve krampe i benene fra tid til anden. Hvis du ikke oplever andre gener er det nok fordi du måske blot har mere tendens til at få krampe end andre.

Hvorfor får man specielt krampe i benene når man sover?

Årsagen til, at vi ofte får krampe i benene om natten, er, at vores muskler slapper helt af, når vi ligger stille. Uden bevægelse kan musklerne begynde at trække sig sammen, hvilket kan udløse de smertefulde kramper.

Det kan også skyldes, at du er begyndt at gå mere i hverdagen, f.eks. på arbejde. Når vi går, er lægmusklerne konstant aktive for at hjælpe med at holde balancen, og den vedvarende belastning gennem mange timer kan øge risikoen for kramper om natten.

Kramper i benene når man sover

Hvad kan du gøre mod krampe?

Der findes en lang række tips og tricks du kan gøre hvis du oplever krampe.

1. Magnesium 

Det er kendt viden, at mangel på magnesium i kroppen kan give symptomer i form af muskelsvaghed og muskelkramper. Dog er det ikke bevist, at et tilskud af magnesium kan forebygge muskelkramper, men flere af vores kunder har haft stor succes med kosttilskud eller sprays med magnesium mod deres kramper i benene. Man kan altid give det et skud.

2. Restitution

Sørg for at restituere rigeligt efter hård og udmattende træning – bliver du ved med at presse musklerne, vil du opleve krampe oftere. Det ses ofte ved professionelle atleter, der skal yde 20-30 % mere, end de er vant til. Eksempelvis kan det være, når en fodboldkamp skal i forlænget spilletid. Så begynder mange af spillerne at få krampe i lægmusklerne, fordi arbejdsbelastningen pludselig bliver betydeligt større, end hvad de er vant til.

3. Drik rigeligt med vand

Dehydrering kan som nævnt medføre kramper i benene. Kroppen skal generelt have nok væske for at fungere ordentligt, og derfor er det vigtigt at man ikke glemmer, at drikke tilstrækkelige mængder vand i løbet af dagen. Hvis du skal dyrke motion eller lave andre dehydrerende aktiviteter (såsom en vild bytur), kan det som sagt være en løsning at supplere med elektrolytter, der optimerer væskeoptagelse i kroppen.

4. Massage

Hvis du dyrker meget motion eller har stive led, kan massage være effektivt til at reducere risikoen for krampe. Massage hjælper med at øge blodgennemstrømningen til musklerne og løsner spændinger, hvilket gør det sværere for musklerne at blive overbelastede.

5. Stræk ud efter træning

Husk at strække ud efter træning, for at afspænde dine muskler. Når du strækker musklerne regelmæssigt, hjælper du dem med at bevare deres smidighed og fleksibilitet, og dermed er de mindre tilbøjelige til at trække sig sammen ufrivilligt, hvilket er en af de primære årsager til krampe.

Du kan også prøve at kombinere din træning med yoga, så din krop får det udstræk og afspænding, den har brug for.

Kramper i benene efter træning

Produkter mod krampe

Der findes som sagt produkter, der er udviklet, til når du har krampe i benene. Vi har fundet disse, der er særligt gode.

Kramper om natten

A. Vogel Aesculaforce Forte

A. Vogel Aesculaforce Forte

Lægemidlet Aesculaforce forte indeholder standardiseret hestekastanjefrø, der styrker de fineste blodårer og karvæggene. Det har også en kar-sammentrækkende effekt og modvirker væskeudtrædninger.

Aesculaforce virker på:

  • Hævelse i ben
  • Uro i benene
  • Tyngdefølelse og nattekramper i benene
  • Ved kløende ben
  • Kan anvendes af folk der kan være særlig udsatte for hæmorider
  • Blå ben, eller med tydelige blodårer
  • Væskeudtrædninger

Læs mere om produktet her: A. Vogel Aesculaforce Forte (60 stk.)

Muskelkramper

Naturfarm Red Gel

Naturfarm Red Gel

Red Gel er et effektivt middel mod lette muskelsmerter. Du finder en basis af aktive naturlige stoffer. En del disse forefindes i led og muskler samt i friske fødevarer (bl.a. organisk svovl og naturligt sukkerstof). 

Red gel virker på:

  • Muskelsmerter i skuldre, knæ, hænder, fødder
  • Muskelspændinger i hoved og nakke
  • Stive muskler
  • Hævelser
  • Benkramper.

Læs mere om produktet her: Naturfarm Red Gel (100 ml)

Vi håber at dette blogindlæg har hjulpet dig, og gjort dig klogere på årsager og selvhjælp til kramper i benene!

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen