Krill Olie – Alt om den effektive kilde til omega 3
Krill Olie – Alt om den effektive kilde til omega 3
Krill olie har i den seneste tid opnået popularitet som et sikkert og sundt alternativ til fiskeolie. De 2 kilder til omega 3 er næsten identiske, men krill olie består bl.a. af flere antioxidanter, og så har den faktisk også miljømæssige fordele.
Men hvad er krillolie egentlig fremstillet af, hvordan kan det påvirke din krop, og hvilke fordele har den? Det har vi sat os for at undersøge!
Spring til afsnit
Hvad er Krill olie?
Krill olie fremstilles af små krebsdyr, der ligner rejer. De findes i alle verdenshave men er mest udbredt ved Arktis og Antarktis, og lever hovedsageligt af alger. Krill udgør den største biomasse på Jorden, og selve navnet betyder “hval mad” på norsk.
I de seneste år er krill olie blevet anerkendt som et godt alternativ til fiskeolie. Det skyldes især dets høje indhold af omega 3 fedtsyrerne DHA og EPA, samt deres naturlige indhold af antioxidanter og fosfolipider.
Krill olies struktur
Den markante forskel på den traditionelle fiskeolie og krillolien er, at omega 3 fedtsyrerne i krillolien er bundet til fosfolipider, som er et lettere biotilgængeligt fedtstofmolekyle end triglyceridmolekylet, som findes i fiskeolier. Med andre ord, så har kroppen lettere ved at optage fedtsyrer, som er bundet til fosfolipider end når de er bundet til triglycerider.
Fordelen ved omega 3 fosfolipider er, at de er vandopløselige, og derfor kan kroppen optage dem direkte fra tarmen, og udnytte dem langt bedre og hurtigere end Omega 3 triglycerider.
Menneskekroppen kan selv danne de fosfolipider, som er vigtige for normale cellefunktioner i kroppens væv. Men lige netop de fosfolipider som findes i krill olie, består af cholin og omega-3 fedtsyrer, og disse er altså essentielle. Hvilket vil sige, at vi skal have tilført dem via kosten, da vi ikke selv kan danne dem. Cholin spiller blandt andet en vigtig rolle i det centrale nervesystem.
Antioxidanter i Krill olie
Krill olie indeholder en kombination af forskellige antioxidanter, som naturligt beskytter olien mod oxidering (haskning). De aktive antioxidanter i Krill olie er Astaxanthin, A-vitamin og E-vitamin, der blandt andet beskytter dig mod frie radikaler, som vi udsættes for gennem sol, forurening, rygning med mere. De fleste kender antioxidanterne E-vitamin og A-vitamin, hvorimod astaxanthin er mere ukendt:
Astaxanthin i krill olie
Det er netop pigmentstoffet Astaxanthin, der giver krill olien dens karakteristiske røde farve, som findes i mange fisk og skaldyr såsom laks, rejer og krebs. Astaxanthin fra krill er dog helt unik, da den findes i en 100 % esterificeret form, hvilket vil sige, at den optages direkte i kroppen.
Hvad er Astaxanthin godt for?
Mennesker kan ikke selv producere astaxanthin, og det er derfor kun tilgængeligt via kosten. I krill olie finder du naturligt det røde pigment, og det er her olien adskiller sig fra fiskeolie. Astaxanthin minder om de mere kendte carotenoider såsom beta-caroten og lutein. Det findes ligesom E-vitamin i cellernes membraner, hvor det røde pigment beskytter cellerne mod frie radikaler.
Den daglige anbefalede dosis af astaxanthin er mellem 6 og 8 mg pr. dag.
Cholin i krill olie
Cholin er et vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer og findes naturligt i krill olie i modsætning til fiskeolie, der ikke indeholder cholin. Kroppen danner selv en smule cholin, men du skal have stoffet tilført for at opfylde det daglige behov.
Hvad bidrager Cholin til?
- En normal omsætning af fedtstoffer i kroppen
- Opretholdelse af en normal leverfunktion
Den anbefalede daglige dosis af cholin ligger på omkring 550 mg for mænd og 425 mg for kvinder.
7 fordele ved Krill olie
Nu har du styr på hvad krill olie er, og hvordan strukturen er, men hvad er fordelene ved at vælge en olie lavet på de små krebs? Det har vi undersøgt, og du finder 7 fordele ved at vælge olien lige nedenunder ↓
1. Normal hjertefunktion
Da krill olie ligesom fiskeolie indeholder DHA og EPA, bidrager det til en normal hjernefunktion. Den ønskede effekt opnåes ved et dagligt indtag på 250 mg EPA & 250 mg DHA.
2. Normal hjernefunktion
DHA og EPA bidrager også til en normal hjernefunktion. Den ønskede effekt opnåes ved et dagligt indtag på 250 mg EPA & 250 mg DHA.
3. Normalt syn
DHA bidrager til en normal funktion af dit syn, den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.
4. Nemmere optagelse
Som nævnt tidligere består krill olie af Omega-3 fosfolipider, som er nemmere for kroppen at optage end almindelig fiskeolie. Dette gør optagelsen mere effektiv, og har betydning for udnyttelsen af den vigtige omega 3 fedtsyre.
5. Mere bæredygtigt
Krill fiskeriet i Antarktis styres af en international kommision (Commission of the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). Denne kommision tager hensyn til hele økosystemet når de sætter kvoter som kan fiskes. Kvoten er sat til kun 1% af biomassen – og faktisk fanges der under 0,5% krill årligt.
Selve adgangen til at høste krill er begrænset, og proceduren for at få tilladelse er streng, dette sikrer bevarelsen af økosystemet i Antarktis.
6. Mindre forurenet
En af de største fordele ved at vælge krill olie, er at kvaliteten oftest er mere sikker og renere end almindelig fiskeolie. I og med den lille krebs ikke bliver større end 6 cm lang, og tungere end 2 gram, bliver den udsat for langt færre risikoer for forurening. Jo mindre dyret er, jo kortere livscyklus har det, og det har stor betydning i forhold til de sunde omega-3-fedtsyrer. Små dyr optager langt færre tungmetaller i deres liv end større dyr.
En anden faktor er at de små krill dyr, lever i mindre forurenede dele af havet, og langt dybere end almindelige fisk.
7. Indeholder Cholin og astaxanthin
Ligesom fiskeolie indeholder krill olie både omega-3 fedtsyrer, eicosapentaen-syre (EPA) og doco-sahexaen-syre (DHA). Dog modsat fiskeolie, indeholder krill naturligt forekommende astaxanthin og næringsstoffet cholin, som medvirker til at stabilisere optagelsen af de vigtige omega fedtsyrer.
Krill olie vs. fiskeolie
Selvom de 2 olier begge er gode kilder til omega 3, så er der faktisk flere forskelle end man lige går og regner med. Du finder alt om både ligheder, forskelle og fordele for begge olie, ved at klikke på knappen nedenunder.
Dette kan måske hjælpe dig, med at finde den bedste kilde til omega 3, som passer til dine krav og din krop!
Er der bivirkninger ved krill olie?
Som udgangspunkt er der ingen bivirkninger ved krill olie. Dog kan for store doser af olien give sure opstød. Det anbefales ikke at indtage mere end den dagligt anbefalede dosis. Krill olier kan have en kraftig smag og lugt af krebsdyr, og er du allergisk for skaldyr – er olien strengt forbudt.
Dog kan Astaxanthin i visse tilfælde virke blodfortyndende, og du bør snakke med din læge hvis du allerede tager blodfortyndende medicin.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvad er krillolie?
Krillolie fremstilles af små krebsdyr, og har et højt indhold af Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA, samt et naturligt indhold af antioxidanter og fosfolipider.
Hvad er forskellen på krillolie og fiskeolie?
Den mest tydelige forskel er, at fiskeolie er i triglycerid-form mens krillolie er i fosfolipid-form. Det betyder, at Omega-3 fedtsyren i krillolien optages mere effektivt i cellemembranerne i kroppen. Derudover har krillolie et bedre og mere naturligt indhold af antioxidanter i forhold til fiskeolie.
Hvad er fordelene ved krillolie?
Der er en række forskellige fordele ved krillolie – herunder:
Er der bivirkninger ved krillolie?
Der er i udgangspunktet ingen bivirkninger ved krillolie, men store doser kan dog give sure opstød. Ligeledes er krillolie IKKE er egnet til folk med allergi for skaldyr.