Forstå mælkesyrebakterier på 2 minutter
Forstå mælkesyrebakterier på 2 minutter
Du har med garanti hørt om mælkesyrebakterier før, men ved du egentlig hvorfor de har fået så stor opmærksomhed i medierne? Og har de overhovedet noget med mælk at gøre?
Vi har sat os for at give dig et komplet billede af, hvad mælkesyrebakterier er, og hvorfor de er blevet så populære.
Spring til afsnit
Hvad er mælkesyrebakterier?
Mange mennesker rynker på næsen ved tanken om, at der findes bakterier i vores kroppe. Men det er altså ikke noget at være bange for. Der findes faktisk mere end 1000 forskellige bakterier i vores tarmsystem alene. Bakterierne er med til at stabilisere vores normale tarmflora. Nogle af disse bakterier er kendt som mælkesyrebakterier.
Mælkesyrebakterier er også kendt som ‘probiotika’, og har fået deres navn, fordi bakterierne producerer mælkesyre, når de omsætter kulhydrater og andet organisk materiale. Det er netop denne proces, vi kender som fermentering.
Mælkesyrebakterier fra mælk?
Mælkesyrebakterier har ikke direkte noget med mælk at gøre, men findes blandt andet i syrnede og fermenterede mælkeprodukter. Umiddelbart skulle man derfor tro, at mælkesyrebakterier ville være nemme at optage ved at spise mere yoghurt, spise mere ost og så videre. Men faktisk forholder det sig ikke altid sådan.
Når vi spiser yoghurt eller andre surmælksprodukter, som egentlig indeholder mælkesyrebakterier, er de nemlig ofte så fyldt med sukker, at det hæmmer eller dræber bakterierne.
Hvorfor er mælkesyrebakterier så populære?
Der er mange forskellige svar på netop dette spørgsmål. Et af de primære svar må være, at mælkesyrebakterier kan hjælpe med at vedligeholde tarmfloraen, og bidrage til optagelsen af stoffer fra kosten. Mælkesyrebakterierne spiller altså en rolle i hvor effektiv vores optagelse af fødevarer er. Hvis din tarmflora er i ubalance, får du ikke nødvendigvis det fulde potentiale ud af din kost.Hvordan får jeg nok mælkesyrebakterier?
Du kan sagtens spise dig til flere mælkesyrebakterier, og især ved morgenbordet finder du mange syrnede mælkeprodukter som A38, kefir og Cultura.
Du kan også få mælkesyrebakterier fra den tyske specialitet, sauerkraut, den koreanske syrnede kål, kimchi, og den japanske soyabønnepasta, miso.
Alle disse produkter har fået deres karakteristiske smag ved hjælp af mælkesyrebakteriernes gæring. Men du kan aldrig helt vide hvor mange levende bakterier de indeholder, og hvor aktiv den enkelte type mælkesyrebakterie er.
Mælkesyrebakterier som kosttilskud
Derfor kan du overveje tilskud med mælkesyrebakterier, der indeholder masser af levende bakterier. Tilskud med mælkesyrebakterier er nøje sammensat af forskellige bakteriestammer, og kan indeholde flere milliarder bakterier.