Morbær – Hvorfor skal jeg vælge de små røde bær
Morbær – Hvorfor skal jeg vælge de små røde bær
Det er bestemt værd, at kigge nærmere på de små morbær. De har nemlig en spændende næringsprofil, og så smager de godt i diverse bagværk og snacks. De spises ofte tørret som topping på morgengrøden eller i salater. Bliv klogere på morbær og dets oprindelse og næringsindhold længere nede.
Spring til afsnit
Hvad er morbær?
Morbær stammer fra løvfældende træer eller buske, og er et aflangt lille bær, der har et rødligt skær.
Træet indeholder hvid saft, barken er gråbrun, og bladene kan variere betydeligt på samme træ. Blomsterne kommer frem i det sene forår og er samlet i små klaser, hvor de små bær senere vokser frem.
Frugterne kan spises friske. De små bær kan plukkes over en længere periode i takt med at de enkelte frugter modner. De små bær kan ligne brombær til forveksling, dog mere aflange.
Historie og oprindelse
Morbær hører ind under slægten frugtbærende træer. Morbærtræer og buske kan blive helt op til 5-10 meter i højde og brede.
Der findes omkring 10 forskellige arter, herunder både vilde arter og dyrkede. Specielt i de subtropiske og tempererede områder bliver morbærren dyrket. Helt tilbage til Romerrigets tid i Sydeuropa dyrkede de den sorte morbær.
De tre mest kendte er sort, hvid og rød morbær. I Danmark vil det sjældent ske at man støder på andre end disse tre arter.
Sorte morbær er både de mest kendte og de mest velsmagende. Morbærtræet findes særligt på Samsø og Bornholm
Sort morbær
Sorte morbær (Morus Nigra) er den mest almindelige art. Når bærerne er ved at modnes, bliver de helt røde. Det er dog først når de får den sorte farve, den gode smag kommer frem. Smagen er en blanding mellem syrlig og sød på samme tid. Det er vigtigt, at plukke de sorte morbær så snart de er modne for, at undgå de ikke falder ned.
Røde morbær
Røde morbærtræ stammer fra det østlige Nordamerika hvor bærrene vokser i løvskovene. Bærrene er lidt sødlige i smagen. I frugtmassen ligger der små kerner, som sagtens kan spises. Selve frugtkødet er hvidt.
Hvide morbær
Hvide morbær dyrkes primært i asien hvor træernes blade giver næring til silkesommerfugle. Derudover giver træet selvfølgelig spiselige hvide bær.
Morbær holder sig ikke friske længe efter de er plukket. De skal næsten spises straks efter de er plukket. Derfor sælges bærerne ikke friske i supermarkederne, men kan derimod købes tørret.
Morbær & vitamin C
Bærerne indeholder 36,4 mg C vitamin pr. 100 gram.
Vitamin C indeholder en lang række egenskaber, bl.a. bidrager vitaminet til immunsystemets normale funktion både under og efter træning. Derudover bidrager C-vitamin til, at beskytte dine celler mod oxidativt stress samt hjælper med, at mindske træthed.
Derudover bidrager vitamin C til normal dannelse af kollagen, hvilket har betydning for blandt andet velfungerende knogler, hud og tænder. Dog kan disse virkninger kun opnåes ved det rette indtag af C vitamin, og voksnes daglige behov er 75 mg. Husk at en varieret kost altid er at foretrække.
Næringsindhold i morbær
Næringsindhold pr. 100 gram:
Næringsindhold pr. 100 gram | |
---|---|
Kalorier | 43 kcal. |
Fedt | 0,4 gram |
Kulhydrat | 10 gram |
Sukker | 8 gram |
Kostfribre | 2 gram |
Vand | 87,7 gram |
Aske | 0,7 gram |
Se indholdet af vitaminer og mineraler pr. 100 gram.
Vitaminer:
- Vitamin c: 36,4 mg (61%)
- Vitamin A: 25 IU
- Vitamin E: 0,9 mg (4%)
- Vitamin K: 7,8 mcg (10%)
- Vitamin B6: 0.1 mg (3%)
- Riboflavin: 0,1 mg (6%)
- Cholin: 12,3 mg
Mineraler:
- Kalium: 194 mg (6%)
- Calcium: 39,0 mg (4%)
- Magnesium: 18,0 (5%)
- Fosfor: 38,0 mg (4%)
- Jern: 1,9 mg (10%)
- Natrium: 10 mg
- Zink: 0,1 mg (1%)
- Kobber: 0,1 mg (3%)
- Selen: 0,6 mcg (1%)
Tal i parentes svarer til procentdel af anbefalet dagligt indtag (RI)
Morbær i madlavningen
Bærerne holder sig ikke friske særligt længe efter de er plukket, derfor er det faktisk nødvendigt at spise dem med det samme. De kan også benyttes til saft, olie, marmelade eller endda vin og snaps. Ofte tørres morbærerne så da kan spises over en længere periode.
De tørrede bær kan med fordel benyttes både i kager, men også som topping på morgengrøden eller i salater. Som ingrediens i f.eks. hjemmelavet müsli er bærene også et sikkert hit, eller i madpakkerne som en lille snack i stedet for f.eks. rosiner.
Er du ikke så meget til bær, men vil gerne have de gode egenskaber kan de også spises i tablet form (ekstrakt fra morbærbladene).
Hos Helsebixen er vi altid nysgerrige efter gode idéer. Hvordan bruger du morbær i madlavningen, morgenmaden eller i dine kager?