Omega-3 – DHA & EPA
Omega-3 – DHA & EPA
De essentielle fedtsyrer er vigtige for at vores kroppe fungerer optimalt. I fiskeolien finder du omega-3 fedtsyren der består af EPA & DHA, der spiller en vigtig rolle
for dit hjerte-kredsløb, din hjerne og for dine led.
Spring til afsnit
Hvad er Omega-3?
Du finder omega 3 i fede fisk såsom laks, makrel, tun og sild, men også i skalddyr. Du kan også støde på det under navnet n-3 fedtsyrer og er en flerumættet fedtsyre. Omega 3 høre til blandt de livsnødvendige fedtstoffer og da kroppen ikke danner det selv, så skal det tilføres udefra enten igennem kosten eller kosttilskud.
Fiskeolie har en dokumenteret effekt ved hjertesygdomme og ledgigt.
Det er en meget sart fedtsyre og du skal derfor opbevare og anvende den rigtigt. Undgå den bliver harsk ved at opbevare den køligt og væk fra sollys. Derudover skal du hellere ikke brugen den til stegning.
Der findes over 10 forskellige typer af omega 3 fedtsyrer, men de mest vigtige er ALA, EPA og DHA
Sundhedsmæssige fordele ved fiskeolie og omega 3
- Bidrager til at stabilisere hjerterytmen
- Hjælper til med at regulere blodtrykket
- Virker blodfortyndende
- Kan dæmpe betændelse og irritation
Omega-3 fedtsyrer er en betegnelse for polyumættede (flerumættede) fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for kroppen, og det er specielt Docosahexaensyre (DHA) og Eicosapentaensyre (EPA), kroppen har brug for.
Alle omega-3 fedtsyrerne har det tilfælles, at den første dobbeltbinding sidder på det 3. kulstofatom fra methylenden. Denne position kaldes også ω-3 (omega-3) og deraf navnet omega-3 fedtsyrer.
Omega-3’s funktioner
Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA er indbygget i den cellemembran, som omgiver alle kropscellerne. Efter behov bliver de omdannet til eikosanoider, som er en stor gruppe af hormonlignende signalstoffer. Disse omfatter bl.a. prostaglandiner, leukotriener og tromboxaner.
Eikosanodier kan også blive dannet fra omega-6 planteolie, men disse er forskellige fra eikosanodierne dannet fra omega-3 alger eller fiskeolie.
Omega-3 og omega-6 eikosanodiernes indbyrdes balance har afgørende indflydelse på forløbet af mange fysiologiske reaktioner i kroppens stofskifte, og som tommelfingerregel gælder det, at eiksoanoider dannet fra omega-3 alger eller fiskeolie er mere fordelagtige end eikosanoider fra omega-6 planteolier.
DHA og EPA bidrager til at vedligeholde normal hjertefunktion. DHA bidrager også til at vedligeholde normal hjernefunktion og syn. Den gavnlige effekt opnås ved en daglig dosis på 250 mg DHA og EPA.
Hvad er EPA og DHA?
Når snakken falder på omega 3 kommer man ikke udenom EPA og DHA. Disse to er de primære og mest essentielle omega 3 fedtsyrer.
De langkædede EPA og DHA er kendt for at bidrage til normalt fungerende hjerte, hjerne og øjne. Disse 3 er rent faktisk de dele af kroppen der indeholder den højeste del af omega 3.
Kroppen producerer næsten ikke selv EPA og DHA og i en så utilstrækkelig grad, at du bliver nødt til at få det udefra.
Så når du kigger efter fiskeolie, så skal du ikke kigge efter mængden af fiskeolie pr. kapsel eller dosering. Du skal i stedet kigge efter EPA og DHA, da det er disse der har de mest gavnlige effekter.
DHA før og efter graviditet
DHA tilførslen har også stor betydning både før, under og efter graviditeten for fosterets/barnets udvikling af hjernen, øjnene, centralnervesystemet samt den kognitive udvikling.
Under graviditeten sker en DHA-overførsel fra moderen til fosteret, og efter fødslen sker denne overfør- selv via brystmælken ved amning.
Derfor er det vigtigt, at mødre både før, under og efter graviditeten, får tilført tilstrækkeligt med DHA i form af omega-3.
Flere forsøg viser, at børn, hvis mødre har taget DHA- tilskud under graviditeten og i amningsperioden, klarede sig markant bedre i kognitive tests fortaget i 4 års alderen end børn, hvis mødre intet tilskud havde taget.
Derudover viser studier også, at niveauet af DHA er generelt lavere hos nyfødte, som er fx. nummer 2 eller 3 i søskenderækken, end hos den førstefødte, dette er dog ikke videnskabeligt bevist.
DHA er vigtig for hjerne, kredsløb og syn
Da omega-3 fedtsyren DHA udgør mellem 20% – 30% af hjernens fedtstoffer, er tilførslen af DHA især vigtig for både hjernens opbygning og funktion. Faktisk har DHA og EPA stor betydning for overførslen af signalstoffer fra aksonenden til receptorerne i cellemembranen i alle nervecellerne.
Derfor har mængden af DHA og EPA stor indflydelse på alle hjernens funktioner. Omega-3 har nemlig en smidiggørende effekt på cellemembranen, og gør det derfor muligt for de fedtopløselige signalstoffer at passere den fede neuronhinde.
Uden DHA og EPA i cellemembranerne ville signalstoffer som fx Nor-Adrenalin, Dopamin, Acetylkolin og Serotonin have sværtved at passere.
Disse signalstoffer er bl.a. med til at bestemme humør og personlighed.
Bæredygtigt alternativ til Fisk og Krill
Ny forskning har fundet den direkte kilde til Omega-3 fedtsyrer i mikroalger. Især mikroalgen Schizochytrium sp. har et meget højt naturligt indhold af omega-3 fedt- syrerne DHA og EPA.
De fleste tror, at fisk og krill selv producerer omega-3. Det er dog ikke tilfældet. Fisk og krill får nemlig deres omega-3 fedtsyrer fra mikroalgerne. Mikroalgerne er allernederst i fødekæden og er således den oprindelige kilde til omega-3 fedtsyrer.
Fiskeolie er i sagens natur udvundet af fisk, men processen, hvormed man fremstiller fiskeoile, er meget lang og vanskelig.
Dette skyldes bl.a.,at mange miljøgifte fra havet ophober sig i fiskene hele vejen op gennem fødekæden. Mikroalger kan dyrkes i kontrollerede anlæg, så man helt undgår miljøgifte
Denne artikel er skrevet i samarbejde med DFI.