Vitamin K – det skal du vide
Vitamin K – det skal du vide
K-vitamin er ligesom andre vitaminer vigtige for kroppen. K-vitamin er dog ikke et af de mest velkendte vitaminer. Dette gør dog ikke vitaminet mindre vigtigt. Men hvad er det egentlig K-vitamin gør? Og hvordan ved du om du er i underskud af vitaminet? Det og mere til kan du blive klogere på i dette blogindlæg.
Spring til afsnit
Viden om K-vitamin
Vitaminets navn (k) stammer fra koagulation, som er blodets evne til at størkne. Vitaminet blev faktisk fundet af den danske biokemiker Henrik Dam i 1935. Herefter er er vi kun blevet klogere på vitaminet.
K-vitamin bidrager til blodets normale størknings proces. Desuden bidrager vitamin K til din krops knogledannelse.
Hvad er forskellen på vitamin K1, K2 og K3?
K1-vitamin (fyllikinon)er fedtopløseligt. Derfor opløses vitaminet i blodet sammen med fedt i maden. Det er K1 -vitamin som påvirker blodets evne til at størkne. K1-vitamin indtager du igennem din kost. Hvilke fødevarer der indeholder vitamin-K1, kan du læse nærmere om længere nede.
K2-vitamin (menakinon) påvirker calciumstofskiftet, samt vedligeholder knoglerne. Det er også igennem k2-vitaminet du danner de proteiner der sikrer, at calcium kan aflejres i knoglevævet. K2-vitamin bliver dannet ud fra de k1-vitaminerne du har i tarmen, som bliver optaget i tyndtarmen. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at din tarmflora er velfungerende for, at kunne omdanne tilstrækkeligt med k2- vitamin.
K3-vitamin er et syntetisk fremstillet vitamin (menadion). K3 er derfor ikke naturligt, hvillket ikke gør det til et vitamin i sig selv. Men det har et lignende k-vitamin effekt samt er vandopløselig.
Hvad vil det sige at vitamin-K er fedtopløseligt?
Som skrevet ovenfor, er k1-vitamin et fedtopløseligt vitamin. Men hvad vil det egentligt sige?
Det betyder ganske simpelt, at vitaminet skal opløses i fedt under fordøjelsen for, at du kan optage vitaminet.
Derfor er det vigtigt, at du ikke spiser en alt for fedtfattig kost, da optagelsen af vitaminet vil mindskes. Dermed ikke sagt, at du behøver at svælge dig i fedt for, at være sikker på at optage vitaminet. Blot små mængder er tilstrækkeligt.
Alle former for fedt er lige gode til, at opløse k-vitaminet. Det kan f.eks. blot være lidt olie i maden (1-2 tsk. er nok), lidt ost (gælder også fedtfattig ost, da det længe er nok), fisk eller brød med mange frø i.
Anbefalet dagligt indtag af K-vitamin
- Mænd: 0,08 mg
- Kvinder: 0,065 mg
Hvem skal ikke tage k-vitamin tilskud?
Hvis du spiser blodfortyndende medicin (f.eks. Marevan), kan det være en dårlig kombination at spise tilskud af vitamin-k samtidigt. Det skyldes at vitamin-k kan mindske den blodfortyndende effekt. Derfor altid husk at spørge din læge til råds hvis du er i tvivl.
Symptomer på mangel af k-vitamin
K-vitaminmangel er sjældent set. Spiser du en helt almindelig kost, indtager du ofte nok K-vitamin. Er din tarmflora dog ikke velfungerende, har din krop svære ved at omdanne K1-vitamin til K2-vitamin. Derved kan du komme i vitamin-k2 mangel.
Lige så vel som mangel af vitamin-K er sjældent set, er det også sjældent, at man får for meget. Dog kan mangel af vitamin-K forekomme:
Ved mangel af vitamin-K kan du have en tendens til øget blødninger. Det kan f.eks. være du har let til næseblod, blåmærker, dårlig sårheling eller kraftig menstruation.
K-vitaminmangel kan bl.a. også optræde ved nyfødte, som ikke har fået tilført k-vitamin ved fødslen eller fortidligt fødte børn. Det kan også opstå hvis du spiser en meget fedtfattig eller endsidig kost.
Mangel på vitamin-k kan også ske ved længere tids brug af en række lægemidler:
- Antibiotika behandling
- Syreneutraliserende midler
- Acetylsalicylsyre-præparater
- Paraffinolie mod forstoppelse
- Blodfortyndende præparater der indeholder warfarin og dikumarol
- Slankemidlet Xenical
Kontakt dog altid din læge hvis du er i tvivl.
Hvad er forskellen på mangel af vitamin-k1 eller vitamin-k2?
Mangel på k1-vitamin kendetegnes ved øget risiko for blødninger og blåmærker. Hvorimod mangel på k2-vitamin kan give øget risiko for knogleskørhed og/eller risiko for hjertekarsygdomme og åreforkalkning.
Fødevarer der indeholder k1-vitamin:
K1-vitamin findes i rigtig mange fødevarer. Dog er der nogle fødevarer som indeholder mere end andre. Som en tommelfingerregel kan du huske på, at grønne bladgrøntssager ofte indeholder K-vitamin.
10 fødevarer der indeholder k1-vitamin:
Mængden er angivet pr. 100 g. af den givende fødevarer.
- Rå persille: 790 mg.
- Rå spinat: 560 mg
- Sojaolie: 540 mg
- Spinat, konserves:360 mg.
- Rå purløg: 310 mg.
- Friske koriander blade: 310 mg.
- Dybfrossen grønkål: 250 mg
- Dybfrossen rosenkål: 250 mg.
- Rå spidskål: 170 mg.
- Iceberg: 112 mg.
Kilde: Frida.fooddata.dk
Hvad er dine erfaringer med K vitamin? Deltag endelig i debatten nedenfor.