Plantebaseret kost – Får du nok af de vigtige næringsstoffer?
Plantebaseret kost – Får du nok af de vigtige næringsstoffer?
25% af danskerne er begyndt at spise mere plantebaseret de sidste 12 måneder – er du?
Er du med på den nye trend? Dette skal du vide hvis du er ’gået grøn’
Plantebaseret eller ligefrem veganske kostvaner er blevet meget trendy gennem de seneste år – ofte af meget gode grunde som deres sundheds- eller miljømæssige fordele. Veganere undgår alle produkter med ingredienser fra dyreriget, det betyder intet kød, fisk, æg, mejeriprodukter eller honning eller biprodukter herfra. Det kan virke svært og lidt ekstremt men der findes dog efterhånden ganske veletableret dokumentation for, at en vegansk kost kan give nogle sundhedsmæssige fordele.
Ønsket om at opnå et bedre helbred eller hjælpe planeten ved at spise plantebaseret kan dog have en utilsigtet bagside, da det kan være udfordrende at få tilstrækkelige mængder af de næringsstoffer, man har brug for gennem kosten alene, samt med at finde passende veganske kosttilskud der kan suppleres med.
Spring til afsnit
Udfordringerne
En udelukkende plantebaseret og vegansk kost vil typisk være høj i kulhydrater, simpelthen fordi de fleste planter består af kulhydrat og har et relativt lavt fedt- og proteinindhold. Der findes dog også en række plantebaserede fødevarer, såsom bælgfrugter, bønner, frø og nødder, der indeholder gode mængder protein og sunde fedtstoffer.
Det er vigtigt at bemærke, at veganske madvarer ikke nødvendigvis er lig sund. Der er et stort antal stærkt forarbejdede veganske produkter i supermarkeder, ofte fulde af sukker, salt og konserveringsmidler for at forbedre smagen.
Veganske kostvaner er næringsrige og indeholder typisk meget fiber, C-vitamin og phyto-næringsstoffer, men der er visse essentielle vitaminer og mineraler som det kan være udfordrende at få i de ønskede mængder via en plantebaseret kost alene. Tag for eksempel:
- Vitamin B12, som bl.a. er vigtigt for nervesystemet, energiomsætningen og sundheden for vores røde blodlegemer.3,4
- D-vitamin, der er vigtig for kalkoptagelsen i knogler og regulering af immunsystemet.5
Disse to vitale vitaminer findes almindeligvis i animalske produkter. Selvom du også får D-vitamin ved regelmæssig sol eksponering i sommermånederne, kan det for os, der bor på de nordlige breddegrader, være svært at få D-vitamin nok fra solen alene, særligt fra oktober til marts.
Ny serie af vegansk certificerede kosttilskud i genanvendelig emballage
Puori x Green Kitchen Stories er en serie af kosttilskud udviklet til at understøtte en plantebaseret såvel som en normal kost. Produkterne er baseret på naturlige ingredienser med høj optagelighed og med fokus på kvalitet, renhed og effektivitet. De kommer i genanvendelig emballage, er certificeret veganske og altid 3. parts testet og certificeret for renhed og kvalitet.
De nye produkter inkluderer en multivitamin & mineral, der bl.a. indeholder B-vitaminer, K2-vitamin og plantebaseret D3-vitamin. Et økologisk planteprotein beriget med naturlig kalcium fra havalger og en spændende vitamin B12- Berry Booster i pulverform. Du kan læse mere om produkterne HER.
Om Puori
Danske Puori udvikler højkvalitets kosttilskud funderet i videnskabelig evidens med fokus på en holistisk tilgang til sundhed og produkter baseret på naturlige og effektive ingredienser.
Missionen er at løfte industrien mod mere transparens og renere produkter. Altid 3. parts testet for renhed og kvalitet.
Om Green Kitchen Stories
David Frenkiel (SE) og Luise Vindahl (DK) er parret bag den prisvindende vegetariske madblog og app Green Kitchen Stories. De er i de sidste 10 år gået forrest med at vise vejen mod grønnere spisevaner. De har følgere fra hele verdenen og er forfatterne bag fem bedst-sælgende vegetariske kogebøger, der er blevet udgivet i mere end 15 forskellige lande.
Referencer
- Kilde: Userneed for Puori, juli 2020. N=1.000
- Wright, N., Wilson, L., Smith, M., Duncan, B. and McHugh, P., 2017. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & diabetes, 7(3), p.e256.
- EFSA Journal 2010;8(10):1756.
- EFSA Journal 2009; 7(9):1223.
- Tucker, K.L., 2014. Vegetarian diets and bone status. The American journal of clinical nutrition, 100(suppl_1), pp.329S-335S.