Søl (dulse) – hvorfor er det så sundt?
Søl (dulse) – hvorfor er det så sundt?
Søl eller dulse som den også kaldes er kendt for 2 ting. Først og fremmest for sin spændende ernæringsprofil – men også pga. den delikate smag. Tilberedes det rigtig smager det nemlig ligesom bacon. Bliv meget klogere på det rødlige tang i dette indlæg.
Spring til afsnit
Hvad er søl / dulse?
Søl er en bestemt type alge som har sit ophav i og omkring Stillehavet, Atlanterhavet og faktisk også i de danske farvande. Det er en såkaldt rødalge og er derudover spiselig. Den er i sæson fra juni til september og skal høstes i denne periode.
Udseende og kendetegn
Det ligner på mange måder alt muligt andet tang som du kender det fra stranden. Karakteristikaene ved søl er den røde farve – som endda kan blive helt lilla til tider.
Nærringsindhold og sundhedsfremmende virkninger ved søl
Det er ikke noget nyt at tang og alger er blevet populær spise på det sidste, men hvordan adskiller søl sig?
- Har et lavt indhold af fedt og kulhydrat
- Indeholder fibre
- 100g søl indeholder 33mg jern
Det skal dog siges at der findes forskellige arter og næringsindholdet derfor kan variere en smule. I Danmark foreligger der endnu ikke særligt meget officiel forskning på lige netop søl.
Søl til brug i madlavningen
I Storbritannien, i særdeleshed i Irland, er de flittige brugere af søl i madlavningen. De bruger det både hel og i pulverform. Pulveret bruger de som en slags smagsforstærker på f.eks. kød.
Det er dog heller ikke uden grund at søl også bliver kaldt for havets bacon. Når du steger det smager det nemlig stort set ligesom bacon.