Sulfatfri Shampoo

Derfor skal din shampoo være uden Sulfat (SLS)

Derfor skal din shampoo være uden Sulfat (SLS)

Døjer du med irriteret hovedbund, kløe og tør hovedbund, eller måske du bare er træt af unødvendig kemi? Så kan det være en god ide, at kigge nærmere på sulfatfri shampoo.

Vi dykker ned i hvorfor sulfater kan være dårlige for dig og din hårpleje, og hvorfor du skal vælge en sulfatfri shampoo fremover

Hvad er Sulfater (SLS)?

Sulfat er et slags skummemiddel, der fjerner de naturlige olier fra hår og hovedbund og får shampooen til at trænge bedre ind. Der findes mange forskellige slags sulfater, men de mest kendte og anvendte sulfater i shampoo og sæbe er Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat. (SLES)

sulfatfri shampoo

Sådan virker Sulfater:

Sulfaternes funktion er at opløse fedt og snavs, og det lyder jo egentlig meget godt, men der er altid en bagside af medaljen. Sæber og shampoo der indeholder SL-sulfater, kan nemlig føre til direkte skade på hårsækken, hudskader, og så er de en af de største syndere til tør og irriteret hovedbund.

Der findes dog flere former for sulfater, og nogen kan faktisk være milde, naturlige og gode for både hår og hud. Hvis din shampoo fx. indeholder Sodium Coco Sulfate, skal du ikke blive nervøs. Det er nemlig et mildt, overfladeaktivt stof fra kokos, som slet ikke har samme udtørrende effekt på håret som de skadelige SL-sulfater.

Når vi snakker om sulfater, er de mest skadelige dem der forkortes med SL, altså (SLS & SLES)

Disse sulfater kan virke hudirriterende:

Der findes forskellige slags sæbestoffer, og ligesom med alt andet, kan disse virke irriterende på huden. Nedenstående tabel viser hudirritationen for en række almindelige sæbestoffer, som anvendes i shampoo. Sæbestofferne bedømmes på en skala fra 0-6, hvor 6 giver den højeste risiko for hudirritation. De 2 SL-Sulfater scorer også både en 2. og 3. plads på tabellen, og ligger altså i den høje ende af hudirritations-skalaen.

Tabel over hudirriterende sæbestoffer:

Hudirritation skala for sulfater & sæbestoffer

Nedenstående sulfater er altså gode at styre udenom, hvis din shampoo skal være skånsom for både hår og hovedbund:

  • Sodium Lauryl Sulfat
  • Sodium Laureth Sulfat
  • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat (Anden betegnelse for ovenstående)

Derfor skal du vælge SLS fra

Sulfater bruges primært fordi de er billigere end alternativerne, og fordi de giver en god skummende effekt. Selvom der er fordele at spotte, så er der altså flere ulemper, og vi har samlet dem nedenunder:

  • SLS er med til at ødelægge hårets beskyttende overflade (kutikellaget) og vasker hårets naturlige proteiner ud.
  • SLS kan give kløe og virke irriterende på hovedbunden.
  • SLS kan forårsage hårtab og give allergi.
  • SLS har i visse tilfælde ført til øjenskader hos voksne og børn.
  • SLS er blevet forbudt i skumbad fordi det svækker hudens naturlige forsvar

Fordele ved at vælge sulfatfri shampoo

Ved at anvende en sulfatfri shampoo undgår du altså de hudirriterende sulfater. Derudover får du et mere skånsomt produkt for både hovedbunden og håret.

Alle vil i princippet have gavn af at vælge en sulfatfri shampoo, dog vil mange opleve at håret skal vænne sig til de nye mildere skumme-midler. Du vil måske opleve, at dit hår vil føles mere fedtet, hvilket kan skyldes at hovedbunden vil kompensere for det fjernede fedtstof forårsaget af SLS.

1. Fri for hudirriterende SL-sulfater

De sulfatfrie shampooer er oftest baseret på sæbestofferne Disodium laureth sulfosuccinat, eller Sodium coco sulfate, der begge har en lav hudirritation.

2. Undgå tør hovedbund

Ulempen ved SL-sulfater er, at de vasker de naturlige olier fra hovedbunden og håret væk. Hvis din hovedbund er følsom, kan SL-sulfater forårsage irritation som rødme, tørhed og kløe. Så hvis din hovedbund driller, så er der rigtig god grund til at tjekke din shampoo, og hvad den indeholder.

3. Skån miljøet

Når du vælger SLS fra i din shampoo, gør du faktisk også miljøet en tjeneste. SLS er nemlig et stof der også findes i stærke rengøringsmidler, som er med til at forurene miljøet.

4. Kan modvirke kruset og tørt hår

Har du krøller eller meget kraftigt hår, så har dit hår brug for ekstra fugt og pleje. Når du vælger en shampoo uden SL-sulfater, så hjælper du dit hår og hovedbund med at bevare dets naturlige olier. Du genskaber derved dit hårs naturlige balance, og dette kan modvirke tørt og kruset hår.

3 serier med sulfatfri shampoo

Som forbruger kan det være svært at finde hoved og hale i hvilke produkter, der ikke indeholder de skadelige SL-sulfater, og derfor har vi samlet 3 shampoo-serier der giver dig sulfatfri shampoo, der endda også er fri for parabener, silikone og unødvendig kemi:

Green People

Shampoo’erne fra Green People er dybderensende og revitaliserende, og så indeholder de mindst 80% økologiske ingredienser. Formuleringerne er rige på æteriske olier og rene plante-ekstrakter fra Artiskok, Ananas og Rosmarin, der giver dit hår sin naturlige glans tilbage.

  • Shampooer uden parabener og SLS og SLES
  • Naturlige og økologiske planteekstrakter
  • Ideelle til sensitiv hud og alle hårtyper

Dr. Organic

Dr Organic stræber altid efter at kunne tilbyde naturlige produkter med et højt indhold af økologiske ingredienser. Dr Organic har et stort udvalg af shampoo’er med gode og naturlige produkter, der er skånsomme mod både huden og miljøet.

  • Parabenefri & sulfatfri
  • Uden mineralsk olie
  • Uden parfume, uden syntetiske farvestoffer, uden syntetiske duftstoffer

Urtekram

Urtekram shampoo’er er milde og indeholder ingen skrappe tensider. Kun urteekstrakter, hvedeproteiner, sæbestoffer fra oliepalmer samt vegetabilske olier, der vasker håret rent og blødt.

  • Helt uden parabener, petrokemi og alkohol
  • Fri for SL-Sulfater
  • Fri for syntetisk parfume og andre skadelige, miljøbelastende og hormonforstyrrende ingredienser.