Teff – Glutenfri – Læs om frøet her
Teff – Glutenfri – Læs om frøet her
Du har sikkert hørt om både chiafrø og quinoa, og hvor sunde de er. Ja, der er i de seneste år dukket “nye” korn og frø op, som er blevet så moderne, at det nærmest er blevet en trend. Nu er der kommet endnu et korn til flokken, nemlig teff. Teff er et meget lille frø, som indeholder en masse gode sager… og måske dermed er det nye superkorn?
Spring til afsnit
Hvad er Teff?
Teff er en græsart, der primært vokser i Etiopien og Eritrea, men også kan gro i svære klimaer. Teff frøene er meget små, faktisk så små at der skal 3000 korn til 1 gram. Dette gør dem til nogle af verdens mindste korn.
Teff indeholder en god balance af aminosyrer. Kornet findes i forskellige farver, som bliver påvirket af forskellige faktorer. Du kan derfor møde kornene som hvide, røde og mørke brune.
Teff kornets historie
Teffkornets historie kan spores flere tusinder af år tilbage. Faktisk helt tilbage til de gamle civilisationer i Abessinien, hvor teff var en vigtig ingrediens for vores tidlige forfædre. Også i Etiopien har man brugt kornet i madlavningen i flere tusinde år, men det er først nu, at vi i resten af verdenen er begyndt at få øjnene op for det mikroskopiske korn. Flere blogge spår, at teff bliver den nye store korntrend i 2017.
Teff er allerede begyndt at komme frem i USA og Australien, som også er begyndt at dyrke de små korn. Grundet kornets nøddeagtige smag, den store alsidighed samt at de er glutenfrie, er flere og flere begyndt at benytte kornet i madlavningen. Kornet er også begyndt at blive kendt i sundhedskredse bl.a. på grund af dets gode næringsværdi.
Er Teff Glutenfri?
Ja, Teff er glutenfri, og er derfor et godt alternativ at bruge i glutenfri madlavning. Du kan eksempelvis bruge teffmelet, når du bager. De mikroskopiske korn kan også være med til at holde blodsukkeret under kontrol, da teff indeholder omkring 20% til 40% resistente stivelser og samtidig har et lavt glykæmisk indeks (GI). Dette kan hjælpe diabetikere med bedre at kunne regulere deres blodsukker.
Derudover indeholder kornene stort set intet mættet fedt. Teff har også en lavt indhold af natrium. Hvis du gerne vil have et så lavt indhold af natrium som muligt, skal du bruge teff frøene rå.
Hvad kan man bruge teff til?
Teff har en mild nøddeagtig smag, som gør det ideelt at bruge i madlavning. Da kornet som tidligere nævnt er glutenfri, kan det også bruges af glutenallergikere og hvis du gerne vil spare lidt på gluten. Frøene er lækre at bruge når du bager, og der findes mange skønne opskrifter, som indeholder teff – både som de rene frø og som mel. Teffmel er særligt godt at bruge i kager, brød, cookies og tærteskorper.
Teff er særligt kendt som hovedingrediensen i det traditionelle etiopiske brød injera, som er et fladt, pandekagelignende, gæret brød. Injera er særligt godt sammen med etiopiske krydderier, som man finder i den traditionelle etiopiske mad.
De rå frø er især gode, hvis man koger dem (ligesom ris) og spiser dem som tilbehør til sin mad.
4 gode grunde til at spise teff
- Kornene er naturligt glutenfri. Det er godt for alle uanset om man har glutenallergi eller ej, at spise glutenfrit en gang imellem, da det hjælper mod nogle hudproblemer, fordøjelsesproblemer og humørsvingninger.
- I forhold til andre kornsorter indeholder teff et mere koncentreret indhold af aminosyre, som er gode til at støtte dit normale energiniveau.
- Holder dig ”regelmæssig” på den måde, at en ounce (28,35 gram) teff indeholder omkring fem gram fibre, hvorimod hvedemel kun indeholder 1 gram.
- Teff er energieffektivt, hvilket betyder, at det er et meget lille korn som normalvis koger hurtigere end eksempelvis ris.